Iltamessu antaa toivoa tiistaihin

Iltamessu antaa toivoa tiistaihin

 

Astun sisään ulkotulilla valaistusta ovesta. Kaksi hymyilevää nuorta toivottavat minut tervetulleeksi messuun. Kauempaa kaikuu kitaran ja pianon säestämä laulu. Riisun takkini ja siirryn kirkkosaliin. Tunnelmallisesti valaistussa salissa lepattavat kynttilöiden liekit ja korkeita ikkunoita koristavat värikkäät lasimaalaukset. Penkkirivistöt näyttävät täysiltä, joten jään taakse istumaan ja yhdyn muiden lauluun.

Iltamessu kokoontuu joka toinen tiistai Pyhän Sydämen kappelilla, Helsingin Kalliossa. Iltamessu sai alkunsa nuorten aikuisten toiveesta saada herätysliikkeiden messu jollekin arkipäivälle. Ensimmäinen Iltamessu pidettiin reilu kaksi vuotta sitten ja kävijöitä riittää. Messun vastuupaimen Ville Auvinen sanoo messun olevan avoin kaikille, mutta enimmäkseen paikalle saapuu nuoria ja opiskelijoita. -Jumalanpalvelukseen osallistuu yleensä reilut sata ihmistä, joskus alle, joskus enemmän, hän kertoo.

Pappi lausuu alkusanat ja jumalanpalvelus alkaa. Pian koittaa Iltamessun erikoisuus; seurakuntalaisia kehotetaan hiljentymään omaan rukoukseen. Tarjolla on rukouspalvelua ja kaverinkin kanssa saa rukoilla. Taustalla bändi soittaa ylistysmusiikkia. -Meillä on vähän eroja normaaliin messuun verrattuna. Iltamessu on vähän lyhyempi, siihen on lisätty tämä vapaa, noin kymmenen minuutin rukoushetki ja lisäksi ehtoollislaulut ovat uusia sävellyksiä, Auvinen kertoo.

Evankeliumina kuullaan edellisen sunnuntain teksti. Saarnavuoro on tällä kertaa Kansanlähetyksen. -Vuorot menevät niin, että joka toisella kerralla saarnaamassa on jokin messun järjestöistä ja joka toisella minä, Auvinen valaisee. Tätä messua järjestävät yhteistyössä Kansanlähetys, Sley, OPKO, SLEF ja STI. Iltamessussa me haluammme tarjota selkeää, Raamattuun perustuvaa opetusta ja aiheet seuraavat kirkkovuoden kaavaa, hän jatkaa.

Ennen ehtoollista kerätään kolehti edessä olevaan koriin. Pyhä-hymnin uusi melodia svengaa kirkkosalissa ja laulu nousee korkealle kattoon. Ehtoollisella polvistun alttarille ottamaan vastaan pyhän aterian. Viiniä saa joko ehtoollispikarista tai yhteisestä ehtoollismaljasta. Bändi soittaa tuttuja lauluja, samoja joita on laulettu jo riparilla ja myöhemmin nuortenilloissa. Pääsisiköhän tänne itsekin joskus soittamaan tai rukouspalvelemaan?

-Jokaista messua on tekemässä toistakymmentä opiskelijaa. Meiltä löytyy tervetulo-, suntio-, rukouspalvelu-, tekniikka-, Night cafe-, media- ja musatiimi, Ville luettelee. Unohtuikohan joku? Mukaan vapaaehtoiseksi pääsee helpoiten siten, että messun jälkeen tulee tuonne eteen juttelemaan, hän rohkaisee.

Messu päättyy loppulauluun. -Lähtekää rauhassa, mutta älkää kauas, pappi kehottaa ja jatkaa: Tuolla viereisessä huoneessa ilta jatkuu Night cafessa. Siirryn muiden mukana toteuttamaan seurustelun sakramenttia ja nauttimaan nyyttäri-tarjoiluista.

Illan pimeässä askeleet Kallion sateisilla kaduilla lentävät keveämmin ja olo on rauhallinen. Iltamessu tarjosi jälleen viikkooni jotain, mitä en arjen kiireessä edes huomannut kaipaavani.

 

Iltamessun löydät Facebookista >>tästä<<

N-tiimi Jenni

Kuva: Iltamessun Facebook-sivu