Ilosanoma ja ihmistunteet kanavoituna rockiin


Energistä pop-rockia soittava SAVE on ripari-iässä syntynyt bändi Ylivieskasta. Evankeliumijuhlilla soittava yhtye sanoo, että pienillä teoilla voidaan antaa valoa ja olla esimerkkeinä.

Teksti Aapo Anttoora | Kuvat SAVE Promo-kuvat

-Gospel on se tapa, jolla me halutaan viedä sanomaa eteenpäin, SAVE:n solisti Niko Marjakangas kertoo.

SAVE on viimeisen vuoden aikana tullut vahvasti gospelkentälle mukaan kiertäessään ahkerasti keikoilla. Edellisen syksyn kalenteriin mahtui noin 40 keikkaa.

-Oli melkoista hurlumheitä, mutta todella hauskaa, Niko naurahtaa kiireisistä reissuista. Bändi ei kuitenkaan ole aivan uusi tulokas, sillä historiaa ja kokemusta löytyy liki kymmenen vuoden takaa.

SAVE:n kitaristi ja kosketinsoittaja Mikko Keskiseen Niko kertoo tutustuneensa jo yläasteikäisenä Ylivieskassa.

-Alun alkaen minä ja Mikko lähdettiin soittelemaan ja tekemään musiikkia. Rock kiinnosti, Niko muistelee.

Hän kertoo, että The Rain oli yksi suurista innostajista, ja kyseisen yhtyeen albumit olivat kovaa tavaraa. Vähitellen Nikon ja Mikon ympärille löytyi muita jäseniä ja niin syntyi Sancta Venia, joka tarkoittaa pyhää armoa.

Yhtyeessä tapahtui kokoonpanomuutoksia, ja vuonna 2013 siirryttiin SAVE-nimen alle. Nimi on edellisen lyhenne, mutta siihen liittyy myös pelastamista tarkoittava merkitys. Uudet jäsenet löytyivät rippikoulu- ja isostoiminnan kautta. Niko kokee bändin jäsenien pitkän ystävyyden tärkeäksi ja vahvistavaksi asiaksi.

”On siistiä, jos huomaa musiikin vaikuttavan itseni lisäksi kuulijaan tunnetasolla.”

 

Ammattimaista fiilisten tulkintaa

Verrattaessa SAVEa nykyisin ja alkuhetkinä Niko nostaa esille muutoksen ammattimaisempaan suuntaan. Hän sanookin bänditoiminnan vaativat paljon panostusta.

-Keikkailun lisäksi tehdään paljon ääni- ja valohommia, eli meininki on tavallaan puoliammattilaismaista, Niko avaa.

SAVE:n kappaleet syntyvät useimmiten niin, että Marjakangas ja Keskinen tekevät biisipohjat, ja sovitukset hiotaan koko bändin kanssa. Niko vastaa laulajana sanoituksista.

-Aika paljon ammennan biiseihin omasta historiasta, mutta myös yleisesti ihmiselämästä. Joskus kappaleissa seikkailee ikäänkuin erilaisia hahmoja, joiden kautta pohditaan ei teemoja, hän kertoo.

SAVE haluaa kappaleidensa kautta vaikuttaa ihmisiin ja luoda yhteyksiä. Nikon mukaan musiikin teossa parasta on tunteiden kanavointi siihen.

– On siistiä, jos huomaa musiikin vaikuttavan itseni lisäksi kuulijaan tunnetasolla, Niko kuvailee. Kristittyjen yhteys keikoilla on ollut vaikuttavaa.

Bändielämään mahtuu väriä ja kommelluksia. Monissa tilanteissa kaverit ovat kokeneet tärkeäksi jakamisen, tsemppaamisen ja rukouksen.

– Huhtikuussa matkalla Karkkilaan bändin keikkabussi hajosi, minkä seurauksena perille veivattiin ainakin kuuden ajoneuvon kautta, laulaja kertoo.

Kohtaamisia ja saundeja Narikkatorilla

Seuraava paljon odotettu keikka SAVE:lla on Nuorten Evankeliumijuhlilla lauantaina 30.6. Helsingin Narikkatorilla. Niko kertoo tapahtuman olevan bändin jäsenille tuttu, mutta aiemmin omaa esitystä siellä ei ole ollut. ”Evikset” on ollut pitkään tärkeä tapahtuma ja perinne.

– Odotetaan innolla tunnelmaa ja yhteisöllisyyttä, mies tuumaa.

Kesä on bändille eräänlaista uuden saundin hakemisen aikaa. Toukokuun alussa olleella Yhden Hinnalla -tapahtumassa Tampereella julkaistiin uusi kappale, joka sai hyvän vastaanoton.

Töiden ja opiskeluiden ohessa tarkoitus olisi tehdä uutta musiikkia, jota mahdollisesti syksyllä julkaistaan. Kuitenkaan tarkempaa tietoa tulevasta materiaalista laulaja ei vielä paljasta. Keikkoja on näköpiirissä hyvin, mistä SAVE tyytyväinen.

-Soittamisesta ollaan aina haaveiltu paljon! Ensi syksykin on luultavasti mukavaa rumbaa, Niko pohdiskelee.

Hän myös sanoo keikkailun antavan ja ottavan paljon. Sitä on jaksanut tehdä, koska sen kokee tärkeäksi ja ympärillä on hyviä ystäviä.

-Antaessaan työpanoksen saa usein myös itse paljon.

”Jumalan rakkaus on maailman isoin voima – perusta uskolle, valinnoille ja elämälle.”

 

Kaiken perusta on Jumalan rakkaus

SAVE käyttää keikoillaan puheenvuoroja, joiden kautta he haluavat jakaa tärkeitä asioita kristityn elämästä. Viime aikoina bändin näky on ollut kertoa siitä, kuinka jokainen voi itse vaikuttaa siihen mihin maailma on menossa.

-Olen kysellyt vievätkö ihmiset maailmassa valoa vai pimeyttä eteenpäin. Sillä, että teemme hyvää on vaikutusta ja merkitystä, Niko sanoo ja muistuttaa, että ihminen ei elä yksin vaan yhdessä muiden kanssa.

SAVE uskoo ihmisen tarvitsevan elämälleen perustan johon kiinnittyä.

-Jumalan rakkaus on maailman isoin voima – perusta uskolle, valinnoille ja elämälle. Siihen voi perustaa, että Jumala pysyy Niko sanoo painavasti.

Hän ihmettelee sitä kuinka ehdotonta se on ,ja että loppujen lopuksi siinä on kaikki.

-Ihmisten pitäisi keskittyä enemmän siihen mitä Jumala on, mutta valitettavasti virtuaalitodellisuus vie aikaa ja huomiota, ylivieskalainen pohtii.

Kesältä SAVE odottaa musiikin teon ja keikkailun lisäksi aurinkoa ja vähän lomaa. Bändi toivottaa siunausta ja odottaa kohtaamisia ”Eviksillä”.

-Hyvää tekemällä voit vaikuttaa siihen, mihin suuntaan maailma ympärilläsi on menossa, Niko rohkaisee lopuksi.

 

Niko Marjakangas: laulu
Mikko Keskinen: kitara, koskettimet, laulu
Roope Rantala: kitara ja laulu
Teemu Isosalo: basso
Roope Nieminen: rummut

Kaliforniasta Siperiaan (2015)
Sancta Venia: Maailma kirkastuu kanssasi, EP (2013)

Nettisivut: www.save.band
Facebook: SAVE
Instagram: saveband
Snapchat: saveband