Ilon ja toivon sanomaa räpäten koko Suomelle


Räp-kvartetti BigBless on lyhyen uransa aikana vaikuttanut jo monen nuoren elämään.

Teksti Eveliina Rissanen | Kuva Aino Kurkinen, Joona Ojala

BigBlessin artistit ovat vasta palanneet Itä-Suomen keikalta takaisin pääkaupunkiseudulle. Keikkoja heillä on ollutkin tammikuussa julkaistun albumin ”Parempaa luvassa” jälkeen mukavasti. Arki on silti artisteilla musiikin lisäksi laulu- ja liikunnanohjausopiskelua sekä työtä lähihoitajana, urheiluhierojana ja myyntitehtävissä.

Nelihenkisessä bändissä jokainen jäsen on hyvin erilainen ja heillä on jokaisella omat vahvuutensa ja roolinsa kokoonpanossa. Musikaalisesti lahjakas Pinja toimii laulajana ja säveltäjänä, Johanna räppärinä, Joel eli Teku brändääjänä, spiikkaajana ja räppääjänä. Tällä hetkellä bändissä on juuri tapahtunut muutos neljännen jäsenen kohdalla, kun Benjamin jäi pois. Hänen tilalleen tuli Daniel, joka vastaa DJ-työstä ja tuplaa kappaleissa. Vaikka jokaisella artistilla on oma roolinsa bändissä, tehdään kaikki silti yhdessä.

– Mä en oo ennen BigBlessiä varsinaisesti ikinä haaveillut räppäämisestä. Eilen just muisteltiin, et me ollaan Johannan kanssa 10 vuotta sitten oltu seurakunnan näytelmässä päärooleissa, jossa mä olin räppäri. Mun piti keksiä jotkut lainit, ja oli feikki yleisö ja fanit. Se oli eka kosketus räppipuoleen ja se oli tosi hauskaa, Joel muistelee.

Lämppäristä bändiksi

BigBless syntyi hieman vahingossa ja yllättäen ilman että kukaan jäsenistä oli edes haaveillut musiikkiurasta. Musiikkia opiskeleva Pinja teki pari vuotta sitten taustan ja kertosäkeen ensimmäiseen bändin singleen ”Parempaa luvassa”. Pinja pyysi kaveriaan Johannaa tekemään säkeistön kappaleeseen, jolloin mukaan pyydettiin Teku sekä Johannan veli Bensku.

Nelikko esitti vielä keskeneräisen kappaleen spontaanisti nuortenillassa, ja sai yleisön innostumaan siitä. Kappaleen ansiosta räppäreitä pyydettiin esiintymään nuortentapahtumaan, minkä seurauksena heitä pyydettiin myös Mikavelin keikan lämmittelijäbändiksi. Tuossa vaiheessa bändillä ei ollut vielä kappaleita eikä nimeä, mutta keikkaa varten he ryhtyivät niitä kehittämään. Alkuun bändin nimeksi piti tulla Skopos eli tarkoitus, mutta se nimi hylättiin kuitenkin ennen esiintymistä.

– Mä taisin sanoa että bless on siisti sana ja maisteltiin sitä, et oisko nimi Blessed. Joku sano sit bigbless ja me ajateltiin, että ainakin sen keikan ajaksi otetaan se nimi.

Mikavelin keikasta jäi kaikille niin hyvä fiilis, että BigBless päätti jatkaa musiikin tekemistä.

Räpin muuttava voima

BigBless ei halua tavoitella vain suurta suosiota vaan olla viestittämässä Jumalan muuttavasta voimasta. Bändi onkin saanut paljon palautetta siitä, miten ympäri Suomea on nuorten elämä saanut suunnan muutoksen parempaan heidän kappaleiden avulla.

– Mulla oli ajatus (ennen BigBlessiä), että haluisin jakaa ajatuksia ja toivoa ympäri Suomea. Jumala kuuli mun haaveet mutta toteutti ne omalla tavallaan, Joel kertoo Jumalan johdatuksesta.

Jumala kuuli mun haaveet mutta toteutti ne omalla tavallaan.

Bändin kappaleiden tarkoitus on olla julistamassa Jumalan ilosanomaa ja toivoa. Yleensä kappaleet syntyvät sovitun teeman ympärille, johon jokainen kirjoittaa oman näkemyksensä asiasta eri säkeistöihin. Inspiraatio kappaleisiin syntyy usein oman elämänkokemusten kautta sekä nuorisotyössä kohdattujen nuorten kysymysten pohjalta.

– Parempaa luvassa -kappale kirjoitettiin omin päin, ja siitä puuttuu yks tietty teema. Etkö jo nää -kappaleessa me käsitellään meidän turhautumista maailman henkeä kohtaan ja asioita, jotka ärsyttää maailmassa. Selkein ylistysbiisi levyllä on Vapaa oon. Siihen kaikki kirjoitti, mitä haluaa sanoa vapaudesta, miten tuoda se fiilis, että on vapaa. Siinä on siis kolme eri näkökulmaa siitä aiheesta, Joel valaisee kappaleiden syntyä.

Luojan luovuutta luoduilta luoduille

BigBlessille ihmisten kohtaaminen on tärkeää. Siksi keikkojen yleisömäärillä ei ole väliä, sillä pienillä paikkakunnilla voi syntyä tilaisuus rukoilla ja jutella fanien kanssa. Hauskat bileet keikoilla eivät merkitse kuukauden päästä mitään, mutta jos jonkun ihmisen elämä muuttuu, on se ihmeellistä. Hauskan pitämisellä on oma paikkansa, sillä Raamattukin kehottaa meitä iloitsemaan.

– Mä toivon myös, et me voitas olla sellainen sukupolvi, jossa yhteiskristillisyys sais kasvaa. Se puhuu myös niille, jotka ei ole uskossa, että meillä on yhteys keskenään, Joel kertoo haaveistaan.

Hauskat bileet keikoilla eivät merkitse kuukauden päästä mitään, mutta jos jonkun ihmisen elämä muuttuu, on se ihmeellistä.

BigBless ei kohtaa ihmisiä vain musiikkinsa kautta vaan myös erilaisten tempauksien välityksellä. Bändiläiset ovat olleet mukana mm. ravintolapäivässä myymässä pitsaa ja sitruunamehua ja sitä kautta kohtaamassa ihmisiä. Samalla on ollut tilaisuus mainostaa bändin kappaleita ja olla sitä kautta evankeliumin välineenä.

– Jumala on Luoja ja me ollaan luotuja, jolloin luovuus on iso osa meidän elämää ja kutsua. Me halutaan olla luovia kaikessa, mitä tehdään, eikä ajatella bändiä boksissa, Joel kertoo. Nuori artisti toivoo myös, että jokainen voisi ymmärtää oman potentiaalinsa luovuudessa ja vapaudessa.

Jäsenet: Pinja Gustafsson, Johanna Holopainen, Joel Johansson, Daniel Gutierrez

IG: bigblessmusic

Spotify: BigBless

Hauskoja taustoja kappaleista ja levynnimestä:
Elossa sopii perjantai-iltaan.
Aamutakki nimenomaan aamulla kahvin kanssa.
Lähempänä yksinäiseen fiilikseen ja mielentilaan, jossa kaipaat vastauksia elämän isoihin kysymyksiin.

Parempaa luvassa – musiikillisesti, sekä Jumalan huomassa tulevaisuudessa parempaa luvassa.