MTV3: Ilokaasu ei ole leikin asia

MTV3: Ilokaasu ei ole leikin asia

Ilokaasun päihdekäyttö leviää yhä enemmän nuorten suomalaisten keskuudessa. Ilmiö on huolestuttava, sillä ilokaasu voi aiheuttaa jopa tukehtumisen.  

Mtv3:n uutisen mukaan viime kesänä Punaisen Ristin työntekijät törmäsivät aineeseen toistuvasti festivaaleilla ja tämän talven aikana käyttöhavaintoja on tehty laajasti erityisesti pääkaupunkiseudulla.    

A-klinikkasäätiön viestintäpäällikkö Aino Majava sanoo ilmiön olevan erittäin huolestuttava.

– Nuoret eivät tiedä tarpeeksi ilokaasun haitoista. Sitä hankkivat keskiluokkaiset tavalliset suomalaiset, monesti nuoret, joilla ei ole huumeidenkäyttötaustaa.    

Ilokaasun käyttöön liittyy tyypillisesti jälkioireita, kuten huimausta, pahoinvointia ja oksentelua. Pitkäaikaisvaikutuksista on vain vähän tutkimuksia.  

– Normaalit ensiapuohjeet eli kylkiasentoon laittaminen, raittiin ilman saaminen ja jatkohoitoon toimittaminen ovat tärkeitä.    

Ilokaasua käytetään lääketieteessä lähinnä kivunlievityksessä, muun muassa synnytysten yhteydessä. Mutta silloin käyttö on kuitenkin valvottua ja kaasu on sekoitettu happeen.  

– Elintarvikekäyttöön valmistetussa ilokaasupatruunassa on pelkkää ilokaasua, jolloin se on hyvin voimakasta. Ilokaasun hengittäminen suoraan patruunoista voi aiheuttaa jopa hengityksen lamaantumista ja tajuttomuutta, varoittaa Majava.    

Ilmiön pelätään leviävän laajemmaksi ongelmaksi. Toistaiseksi poliisilla ei ole yhtenäistä kantaa siitä, miten aineen kanssa tulisi toimia ja ongelmaan puuttua.  

Teksti: Mtv3.fi
Kuva: Ryan Smart 

Kommentti:

Ihmiset löytävät aina jotain, millä täyttää tyhjän olonsa. ”Hyvää fiilistä” haetaan ties mistä, näemmä myös ilokaasusta. Tämä ilokaasun päihdekäyttö on vaarallista leikkiä, jossa voi käydä pahasti. Onko todella niin, että tarvitset ilokaasua/muuta ainetta ollaksesi iloinen? Tyhjä olo ei sillä kuule lähde.

Paras apu löytyy ylhäältä. Jeesuksen antama hyvä fiilis on sitä pysyvää, oikeaa iloa. Ja se on ilmaista! Mitä vielä odotat?

”Rauhan minä jätän teille: minun rauhani – sen minä annan teille. En minä anna teille, niinkuin maailma antaa. Älköön teidän sydämenne olko murheellinen älköönkä peljätkö.” (Joh.14:27)

”Iloitkaa aina Herrassa! Sanon vielä kerran: iloitkaa! Tulkoon teidän lempeytenne kaikkien ihmisten tietoon. Herra on jo lähellä.

Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan tietoon.

Silloin Jumalan rauha, joka ylittää kaiken ymmärryksen, varjelee teidän sydämenne ja ajatuksenne, niin että pysytte Kristuksessa Jeesuksessa.” (Fil.4:4-7)