Itkuvirrestä ilonlauluun

Itkuvirrestä ilonlauluun

Itku, suru, valitus: mitä yhteistä niillä on?

Luonnollisesti se, että ne kaikki pitävät sisällään surun kokemista. Suru ilmentymä on muun muassa itkeminen: sekä hiljaa että ääneen hillitsemättömästi. Nauru ja hymyily mielletään samalla lailla: niiden takana on ilon ja mielihyvän kokemista. Ilo synnyttää naurua. Sekä ilo että suru koetaan syvällä omassa kehossa.

Jokapäiväisessä elämässämme kukin meistä kokee sekä iloa että surua erilaisissa tilanteissa. Tämä on universaali ilmiö: suru ja ilo eivät katso kansallisuutta, arvoa, kulttuuria, luokkaa, statusta tai taustaa. Luonnollisesti esimerkiksi ihmiset, joiden läheiset ja perheenjäsenet ovat olleet esimerkiksi auto-onnettomuudessa tai luonnonkatastrofissa, kokevat surua, itkemistä, tuskaa ja kipua. Samalla lailla ihmiset, jotka kokevat joko omassa elämässään tai läheistensä kautta esimerkiksi uuden elämän syntymisen ihmeen tai muiden positiivisten kokemusten lailla, kokevat jonkin sorttista onnea ja juhlaa. Silloin nauru ja ilo eivät ole kaukana heistä.

Raamatussa esimerkiksi Luuk. 8: 41-56 ja Apt. 9:36-43 kerrotaan kahdesta tapauksesta, jossa suru muuttuu iloksi ja itku nauruksi. Ensimmäinen tapaus oli Jairuksen, juutalaisen synagogan johtajan tytär, jonka Jeesus paransi. Tyttö oli kuolemaisillaan ja ihmiset lohduttomia, mutta Jeesus muutti tytön perheen itkuvirren ilonlauluksi.  

Toisessa tapauksessa Pietari, jonka Jeesus oli valinnut apostolikseen maan päällä, Jumala käytti kääntämään surun, katkeruuden ja itkun iloksi, nauruksi ja riemuksi koko Joppen kaupungissa. Nainen nimeltä Tabita, kreikaksi Dorkas, kuoli ja Pietari herätti hänet kuolleista Jeesuksen voimalla. Tabita oli antelias ja hyvä ihminen, joka teki paljon hyviä töitä ja antoi runsaasti almuja leskille. Kun Tabita kuoli, oli siis suru suuri. Voi siis kuvitella, mikä riemu repesi kun hän palasikin takaisin elämään!

On olemassa monia muitakin esimerkkejä siitä, kuinka suru muuttuu iloksi Jumalan voiman kautta. Oli tilanne mikä hyvänsä, Hän toimii tahtonsa mukaisesti ja käyttää kaikenlaisia ihmisiä välikappaleinaan.

Yksi suuri asia mikä esiintyy Jumalan välikappaleilla ennen kuin suru muuttuu iloksi, on usko siihen, että Jumala on kaikkivaltias. Meille mahdoton on Hänelle mahdollinen. Jumala pystyy muuttamaan pahimmatkin tilanteet voittoisiksi ja iloisiksi asioiksi, joissa riittää kaikille juhlittavaa ja iloittavaa.


Teksti: Caleb Ogbegie
Kuva: Saija Tiilikainen