Ihmiskunnan viimeinen toivo


Syksyn uutuusleffa Inferno saa pään pyörälle. Onko suurimman osan ihmiskunnasta tuhoava rutto viimeinen toivomme?

Teksti Venla Honkala | Kuvat Sony Pictures Entertainment Inc.

Tiedemies Bertrand Zobrist on saanut päähänsä, että maapallon liikakansoittuminen on pysäytettävä. Hän kehittää ruton, jonka on määrä tappaa suurin osa ihmiskunnasta. Zobrist uskoo olevansa hyvällä asialla ja pelastavansa maailman.

Professori Robert Langdon herää firenzeläisestä sairaalasta potien muistinmenetystä. Hän lähtee kirjailija Danten maailmaan etsiessään vihjeitä viruksen sijainnista. Vihjeet vievät hänet Firenzestä Venetsiaan ja sieltä muinaiseen Konstantinopoliin, nykyiseen Istanbuliin.

Elokuvasta ei puutu vihaa eikä rakkautta. Robert Langdon, keski-ikäinen professori yrittää pelastaa maailman tappavalta rutolta. Onko Zobristin ajatuksissa järkeä?

Riittääkö tulevaisuudessa kaikille elintilaa, ravintoa ja puhdasta juomavettä?

Onko maapallo saavuttanut kantokykynsä rajat? Riittääkö tulevaisuudessa kaikille elintilaa, ravintoa ja puhdasta juomavettä? Rappeutuuko ihmisen geeniperimä ajan myötä? Osaako ihmiskunta pysäyttää ylikulutuksen ja elää ympäristöystävällisemmin?

 

Oikeus elämään

Yhä useampi ihminen kantaa huolta kotiplaneettamme hyvinvoinnista. Useat ovat vaihtaneet tirisevät naudanlihapihvit nyhtökauraan ja bensasyöpön auton polkupyörään. Suomessa ja monessa muussa länsimaassa syntyvyys on kääntynyt laskuun. Sen sijaan esimerkiksi Kiina on luopunut yhden lapsen politiikasta.

Kehitysmaissa syntyvyys on hurjaa, mutta niin on myös lapsikuolleisuus, eikä eliniänodote vastaa pohjoismaalaisten ikätoverien eliniänodotetta. Täällä kauppojen myymättä jääneet elintarvikkeet laitetaan lukollisiin roskiksiin, kun toisaalla ihmiset näkevät nälkää.


Kenellä täällä on oikeus elää? Onko intialaisen kastittoman lapsen elämä yhtä arvokas kuin suomalaisen? Kuinka monta aborttia suoritetaan vuosittain? Aivan liian monta. Jokaisen ihmisen elämä on arvokas. Jokainen ihminen on Jumalan kuva. Ihmisiä ei tulisi koskaan laittaa eriarvoiseen asemaan, sillä Jumalan silmissä me olemme kaikki samalla viivalla.

Jokaisen ihmisen elämä on arvokas. Jokainen ihminen on Jumalan kuva. Ihmisiä ei tulisi koskaan laittaa eriarvoiseen asemaan, sillä Jumalan silmissä me olemme kaikki samalla viivalla.

Hätätila

Tämä maailma on rikki. Se meni rikki jo syntiinlankeemuksessa, kun ihminen kapinoi Luojaansa vastaan ja hylkäsi tehtävänsä viljellä ja varjella tätä maailmaa. Jeesuksen ristinkuolemaa tarvittiin korjaamaan ja sovittamaan tämä kapina.

Mikään kadotustuomio ei siis kohtaa niitä, jotka ovat Kristuksessa Jeesuksessa.

Ole turvallisella mielellä. Kristuksen omana saat kulkea kohti taivasta. Sinun ei tarvitse pelätä ympärillä pauhaavaa maailmaa. Saat olla vapaa. Saat olla armahdettu syntinen Jeesuksen Kristuksen tähden.


Mikään kadotustuomio ei siis kohtaa niitä, jotka ovat Kristuksessa Jeesuksessa. Hengen laki, joka antaa elämän Kristuksen Jeesuksen yhteydessä, on näet vapauttanut sinut synnin ja kuoleman laista. Jumala teki sen, mihin laki ei pystynyt, koska se oli ihmisen turmeltuneen luonnon vuoksi voimaton.

Syntien sovittamiseksi hän lähetti tänne oman Poikansa syntisten ihmisten kaltaisena. Näin hän tuomitsi ihmisessä ihmisten synnin, jotta meissä, jotka elämme Hengen emmekä lihamme mukaista elämää, toteutuisi lain vaatima vanhurskaus.” (Room. 8:1-4.)