Ihmiskauppaa, reilua kauppaa?

Ihmiskauppaa

Ihmiskauppa (human trafficking) on maailman kolmanneksi suurin ja kaikkein nopeimmin kasvava rikollisuuden muoto. Sen vuotuinen tuotto on 31 miljardia dollaria, joka vastaa Coca-Cola Companyn liikevaihtoa.

Maailmassa on enemmän orjia kuin koskaan aiemmin historiassa. Heitä on esimerkiksi seksi- ja kotiorjina sekä pakkotyössä 2,5 miljoonaa, Suomessa arviolta muutama sata. 80 prosenttia ihmiskaupan uhreista on naisia tai tyttöjä ja 50 prosenttia lapsia. Vain yksi prosentti orjista onnistutaan vapauttamaan. Pakistanissa ja Afganistanissa kristittyjä on myyty orjiksi oikeudenkäyntikulujen kuittaamiseksi, jotka ovat syntyneet, kun heitä on väärin perustein syytetty jumalanpilkasta, kertoo Stefanus-Lähetyksen lähetysjohtaja Juhani Huotari.

Suomi on ihmiskaupassa sekä kohde- että kauttakulkumaa. Esimerkiksi Aasiasta, Nigeriasta ja Itä-Euroopasta tulleita ihmisiä on orjina prostituoituina, rakennusmiehinä, marjanpoimijoina, siivoojina, kerjäläisinä ja kotiorjina.

– Joka 40. sekunti joku joutuu ihmiskaupan kohteeksi, vuosittain 800 000 ihmistä. He täyttäisivät 1600 jumbojettiä, kertoi ihmiskaupan vastaisen työn pioneeri Peter Stanley Pysäytä ihmiskauppa -seminaarissa Kristillisessä mediakeskuksessa Helsingissä 5.5.

Seminaari haastoi kristittyjä ja seurakuntia ehkäisemään ihmiskauppaa ja auttamaan sen uhreja sekä antoi neuvoja ihmiskaupan havaitsemiseen yhteiskunnassa. Seminaarin järjesti Kristittyjen ihmisoikeusryhmä (KIO), joka on Suomen Evankelisen Allianssin verkosto.

”Avaa sinä suusi hiljaisten puolesta, hanki oikeutta syrjitylle. Avaa suusi ja anna oikea tuomio, aja kurjan ja köyhän asiaa.” Sananl. 31:8-9

Teksti: Kristittyjen ihmisoikeusryhmä (KIO) / Suomen Evankelinen Allianssi (SEA)