Ihana, kultainen, stressaava joulu


On taas aika juhlan, jota rakastetaan, mutta myös aina juhlan päätyttyä iloitaan, että kyseinen juhla on vain kerran vuodessa. Rakas joulu on täällä.

Teksti Johanna Paasi | Kuva David Nuescheler / unsplash.com

 

Kävelin kauniina lokakuisena päivänä lähikaupassani. Kauppa oli tuttu, tiesin mitä oli missäkin ja kuinka hyllyt menivät. Säikähdin kuitenkin, kun olin törmätä joulusuklaahyllyyn. Mietin, onko minulta jäänyt huomaamatta joku uusi lakiuudistus siitä, että joulua vietetään jo lokakuussa. Ei, ei ollut.

Tuntuu, että vuosi vuodelta joulu tulee aiemmin. Joulutuotteet tulevat kauppoihin myyntiin kuukausia ennen joulukuuta. Joululauluja aletaan kuunnella jo kesällä ja ennen joulukuuta ihmiset ovat saaneet joululaulukiintiönsä täyteen. Oikeastaan koko joulua aletaan hehkuttaa jo juhannuksen jälkeen.

Joulu, eli Jeesuksen syntymän muistojuhla, on nykyään hautautunut kulutuksen ilosanoman alle. Ihmiset stressaavat joulusta ja lahjoista ja jättävät asiat viime tippaan huolimatta siitä, että joulu aikaistuu joka vuosi. Halutaan luoda täydellinen joulu, ja kalliita lahjoja ostetaan vielä aatonaattona hiki hatussa. Joulun jälkeen kirpputorit notkuvat lahjaksi saatua tavaraa. Tätäkö on joulu? Luodaanko joulu ja joulutunnelma materialla ja stressillä?

“On ok syödä pizzaa jouluna.”

Hyviä uutisia! Jouluna ei tarvitse hössöttää ja juosta päättömänä ympäri kauppoja. Pääpointti joulussa on se, että Jeesus syntyi maailmaan pelastamaan meidät. On ok viettää joulua ilman lahjoja ja joulukuusta. On ok syödä pizzaa jouluna. Kunhan muistaa nauttia siitä, että meille on syntynyt Vapahtaja.