”Huoritellaan, homotellaan ja haukutaan rumaksi” – nuoret joutuvat kestämään kaikenlaista

Huoritellaan, homotellaan ja haukutaan rumaksi – nuoret joutuvat kestämään kaikenlaista

Tällä otsikolla Kotimaa (19.2.2014) uutisoi nuorten kokemasta seksuaalisesta häirinnästä niin peruskoulussa kuin ammattikouluissakin.

Yleensä häirintä on henkistä ja se ilmenee nimen omaan ulkonäön kommentoimisena. Osa peruskoululaisista tytöistä on kokenut seksuaalista häirintää vanhempien miesten taholta esimerkiksi julkisilla paikoilla.

THL:n kyselyn mukaan ammattiin opiskelevista 1. ja 2. vuosikurssin keskipohjalaistytöistä jopa 30 prosenttia on kokenut seksuaalista väkivaltaa. Usein tapauksiin liittyy alkoholin käyttö.

Usein häirinnästä kertominen on vaikeaa, koska se koetaan häpeällisenä asiana. Koululaiset mainitsivat muun muassa terveydenhoitajan ja läheisen ystävän ihmisinä, joille voi tilanteesta kertoa.

 

Kommentti:

Moni nuori ei varmasti ylläty tämänkaltaisesta uutisesta. Varsinkin koulumaailmassa ulkonäön raaka kommentointi ei ole laisinkaan tavatonta. Painosta kuittailu, takapuolen arvostelu (sekä positiivisessa että negatiivisessa mielesä) ja muut ulkonäköön ja seksuaalisuuteen liittyvät seikat ovat kuitenkin asioita, joiden yleinen ruotiminen voi helposti murskata nuoren itsetunnon.

Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, me olemme kaikki kauniita. Ei siksi, että painaisimme tietyn verran tai että saisimme vedettyä kymmenen leukaa, vaan siksi, että Jumala on kaunis. Ja me olemme Jumalan kuvia.