HS: Liito-oravat palaavat Helsinkiin

HS: Liito-oravat palaavat Helsinkiin

Munkkivuoresta Ulvilantien pohjoispuolelta on löytynyt liito-oravan vakinainen elinpiiri.”Helsingissä on tehty havaintoja yksittäisistä liito-oravista, mutta nyt kyseessä on ensimmäinen aivan uusi pysyvästi asuttu elinpiiri vuosikymmeniin – sen verran papanoita siellä on”, kertoo Helsingin kaupungin ympäristötarkastaja Raimo Pakarinen.

Muutamat yksilöt ovat alkaneet viihtyä asutuksen tuntumassa. Ne ovat alkaneet jopa käyttää rakennuksissa olevia koloja ja liitää säännöllisesti katujen yli. Tämä kertoo Pakarisen mukaan siitä, että kaupunkimetsiä on hoidettu monimuotoisuuden kannalta hyvin.

Liito-oravalla on luontodirektiivin ja luonnonsuojelulain mukaan erityinen suojeluasema. Pakarinen muistuttaa, että liito-oravan elinpiirejä ei saa hävittää eikä heikentää. ”Tämä on otettava huomioon paitsi metsänhoidossa, myös muussa maankäytössä.”

Ympäristökeskus aikoo aloittaa tänä keväänä liito-oravainventoinnin, jonka tuloksia voidaan käyttää kaavaluonnosten luontovaikutuksia arvioitaessa sekä luonnonhoidon suunnittelussa.

”Käymme läpi Länsi-Helsinkiä. Vielä ei ole syytä olettaa, että liito-orava olisi kerralla loikannut koko kaupungin ylitse”, Pakarinen sanoo.

 

Lähde: hs.fi

Kuva: sxc.hu / rosemmayer

 

Kommentti:

Iloisia uutisia uhanalaiselle liito-oravalle! Herra on hyvä, eikä unohda pienimpiäkään luomakuntansa asukkaita. Myös pienet ja mitättömän näköiset liito-oravat asuvat samassa maailmassa meiädn kanssamme, Jumalan kämmenellä. Jumala ei unohda, ja pitää huolen lapsistaan – myös silloin kun liito-oravat kaipaavat uutta asuinsijaa.

Jumala on luonut meidät korkea-arvoisimmiksi kaikista maan asukeista, mutta valta tuo mukanaan vastuun. Meidän tehtävämme on huolehtia maapallomme kunnosta. Se on hyväksi myös itsellemme. 

Silloin kun tuntuu, että asiat menevät huonosti eikä edes Jumala tunnu kuulevan rukouksiasi, muista että liito-oravistakin pidetään huolta, miksei siis sinustakin, Jumalan rakkaasta lapsesta?

Matt. 6:26 Katsokaa taivaan lintuja: eivät ne kylvä, eivät ne leikkaa eivätkä kokoa varastoon, ja silti teidän taivaallinen Isänne ruokkii ne. Ja olettehan te paljon enemmän arvoisia kuin linnut! 

 

Aiheeseen liittyvää: