HS: Irak suunnittelee 9-vuotiaiden avioliittoja

HS: Irak suunnittelee 9-vuotiaiden avioliittoja

Reilut parikymmentä naista vastusti lauantaina Bagdadissa Irakin lakiesitystä, joka sallisi yhdeksänvuotiaiden tyttöjen naimisiinmenon.

Maan hallitus antoi viikko sitten vihreää valoa lakialoitteelle, joka perustuu shiiamuslimien oikeusoppiin.

”Tänä naisten päivänä Irakin naisilla on suruaika”, mielenosoittajat huusivat kansainvälisenä naisten päivänä järjestetyssä tempauksessa.

”Uskomme, että tämä on rikos ihmisyyttä vastaan”, sanoi Hanaa Eduar, tunnettu irakilainen ihmisoikeusaktivisti.

Laki veisi tytöiltä mahdollisuuden elää tavallista lapsuutta, hän muistutti.

Myös YK:n Irakin-lähettiläs Nikolai Mladenov tuomitsi lakialoitteen. ”Se vaarantaa perustuslailliset naisten oikeudet ja kansainväliset sitoumukset”

Irakin nykyinen lainsäädäntö takaa naisille oikeudet avioliittoon, perintöön ja huoltajuuteen. Irakin naisia koskevaa lainsäädäntöä on pidetty Lähi-idän edistyksellisimpänä.

 

Teksti: hs.fi

Kuva: sxc.hu / rett

 

Kommentti:

Naisten oikeudet eivät ole lähi-idässä kunnossa. Tilanne on ennestään huono, mutta edistyksellisenä pidetty Irak ottaa harppauksen taaksepäin. Lakialoite 9-vuotiaiden tyttöjen naimisiinmenosta on järkyttävä ihmisoikeuksien riisto. Mieti asiaa omalta kannaltasi: olisitko onnellinen, jos olisit ollut jo vuosia naimisissa vanhempiesi valitseman kymmeiniä vuosia vanhemman miehen kanssa? Itse en ainakaan olisi. Ajatus on suorastaan pelottava.

Raamattu sanoo osuvasti (1. Moos. 24:57) He sanoivat: Kutsutaan tyttö tänne ja kysytään, mitä mieltä hän on.

Raamatunkohta kertoo juuri samaisesta asiasta. Tyttö, Rebekka, on menossa naimisiin. Toisin kuin monilta, Rebekalta kysytään, haluaako hän miehensä vaimoksi. Rebekka vastaa kyllä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki tytöt Irakissa ja muualla maailmassa vastaisivat samoin. Ehkä Irakin johdon pitäisi kuunnella kansaansa, ja myös sen naisia?