Yle: Kanada ensimmäinen Kioton sopimuksesta vetäytyvä maa

Yle: Kanada ensimmäinen Kioton sopimuksesta vetäytyvä maa

Kanada aikoo vetäytyä Kioton ilmastosopimuksesta, uutisoi Yle Uutiset. Maan mukaan ilmastosopimus ei ole toimiva. Asiasta kertoi Kanadan ympäristöministeri Peter Kent. Kanadasta tulee näin ollen ensimmäinen maa, joka vetäytyy virallisesti Kioton sopimuksesta.

Kanadan mukaan sopimus on ollut vajavainen, koska se ei koske muun muassa Yhdysvaltoja ja Kiinaa. Ympäristöministeri Peter Kent ei kertonut tarkempaa aikataulua siitä, milloin maa aikoo vetäytyä. Kanadan mukaan se keskittyy mieluummin uuteen ilmastosopimukseen, josta sovittiin Durbanissa YK:n ilmastokokouksessa.

 – Kuten olemme sanoneet, Kioto on Kanadan kannalta menneisyyttä. Vetoamme Kanadan lailliseen oikeuteen vetäytyä sopimuksesta. Kioto ei ole tie eteenpäin maailmanlaajuisen ratkaisun löytämisessä, Kent sanoi. 

Ilmastokokouksessa löytyi kompromissin uudesta ilmastosopimuksesta, johon kaikki suuret maat tulevat mukaan. Uusi kansainvälinen, myös Kiinaa ja Yhdysvaltoja, sitova sopimus on määrä hyväksyä vuoteen 2015 mennessä, ja voimaan se tullee vuonna 2020. Uuden sopimuksen mukaan Kioton ilmastosopimusta jatketaan ensi vuonna sovittavan aikataulun mukaan. Kioton sopimus olisi päättynyt ensi vonna.

Lähde: Yle Uutiset