Henna Kelloniemi vie iloa ja valoa synkkyyteen


Vanhempi konstaapeli, taiteen maisteri ja ennen kaikkea Jeesuksen opetuslapsi.

Teksti Milka Ikäläinen | Kuvat Paula Jäntti

Hennan lapsuuteen kuuluivat pyhäkoulu sekä joulu- ja pääsiäiskirkot. Jonkinlainen suhde Jumalaan hänellä on ollut ihan pienestä saakka. Teinivuosina nuoruuden kivut ja kapinointi veivät kuitenkin kauemmas Jumalasta ja hieman yli 20-vuotiasta Hennaa kauhistutti, kun hänelle läheinen ystäväpariskunta tuli uskoon Alaskassa.

– Ajattelin, että he olivat nyt liittyneet johonkin lahkoon, Henna selittää nauraen.

– Olin yllättynyt siitä, miten aidosti ja tosissaan he tuntuivat olevan uskonsa kanssa. Olin kuitenkin tuntenut serkkupoikani ihan lapsesta asti, joten ajattelin, ettei kyse voinut olla mistään hetken mielijohteesta tai hulluudesta.

Vaikka Henna oli käynyt jonkin verran seurakunnan toiminnassa aiemminkin ja kokenut Jumalan vetävän häntä lähelleen, niin ystäväpariskunnan uskoontulo herätti uudenlaisen mielenkiinnon uskonasioita kohtaan.

– He pyysivät minua Rovaniemen seurakuntien Alfa-kurssille syksyllä 2002 ja siellä sain tavata paljon erilaisia, eri näköisiä ja eri-ikäisiä uskovia ihmisiä, Henna kertoo.

Kurssilla puhutteli uskovien yhtenäinen rakkaus ja vapautunut ylistys.

– Siellä näkyi se, että kristityt voivat olla taustoista huolimatta yhtä ja viettää yhdessä aikaa Jumalan kanssa.

 

Rovaniemeltä Lontooseen ja takaisin

Seuraava talvi oli kuitenkin Hennalle hyvin raskas henkilökohtaisen elämän kamppailun takia. Keväällä 2003 samainen Alfa-kurssille kutsunut ystäväpariskunta pyysi Hennaa jälleen erään kristillisen järjestön kokoukseen.

– Siellä se lopullisesti kolahti; halu seurata koko sydämestäni Jeesusta. Minusta alkoi tuntumaan siltä, että se oli ainoa oikea vaihtoehto. Halusin sitä mitä näin niillä kristityillä olevan. Se vapaus ja ilo ja todellinen rakkaus toisia ihmisiä kohtaan. Uskossaoloa tulee nyt maaliskuussa 14 vuotta täyteen, Lapin poliisin vanhempana konstaapelina ja viestintäpäällikkönä työskentelevä Henna avaa.

Lukion jälkeen Henna oli lähtenyt opiskelemaan Lapin yliopistoon audiovisuaalista mediakulttuuria. Neljässä vuodessa taiteen maisterin opinnot suorittanut nuori nainen teki töitä median sekä radiotyön parissa, niin paikallisradiossa kuin myöhemmin Ylelläkin. Opiskelurupeaman jälkeen takki alkoi olla tyhjä.

– Silloin päätin lähteä ottamaan vähän vauhtia Lontoosta, ja viivyin siellä vajaan vuoden, Henna sanoo.

Palattuaan Rovaniemelle hän työskenteli vähän aikaa media-alan parissa, mutta työt omalla alalla tuntuivat olevan vähissä. Ajatus lapsuuden haaveammatista poliisina heräsi eloon. Kilpaurheilutaustan omaava Henna ei pitänyt poliisikouluun pääsyä mahdottomuutena, mutta ajatteli, että jos ei ensimmäisellä yrittämällä pääse sisään, niin poliisin ura ei sitten ole hänen juttunsa.

 

”On helpompaa tehdä töitä, kun tietää mistä se pimeys, suru ja väkivalta ihmisten elämään tulee.”

Armon ja rakkauden näkökulma

Ovet poliisikouluun kuitenkin aukenivat ja syksyllä 2004 Henna aloitti opinnot. Uskolla Jeesukseen oli vaikutus myös uravalinnassa.

– Minussa heräsi halu auttaa ihmisiä ja tehdä ihmisläheistä työtä. Ajattelin, että haluan olla tuomassa jotain valoa ja iloa sinne, missä ollaan synkkienkin asioiden äärellä, Henna selventää.

– Että ihan jos vaan työyhteisössäkin voisin olla rohkaisemassa muita, sekin olisi jo paljon. Se oli yksi syy, mikä veti poliisikouluun.

Usko on sittemmin tuonut erilaista näkökulmaa myös poliisina työskentelyyn.

– On helpompaa tehdä töitä, kun tietää mistä se pimeys, suru ja väkivalta ihmisten elämään tulee. Se on vihollinen, joka on tuolla toisella puolella. Usko antaa myös kyvyn nähdä niiden pahaa tekevien ja tehneiden ihmisten läpi niin. Sen avulla osaa ehkä katsoa enemmän ihmisten sydämiin ja tietää sen, että Jumala voi muuttaa kenen tahansa elämän. Se näkökulma antaa erilaista toivoa. Uskon, että joitakin poliiseja varmasti turhauttaa se, että törmäämme usein samoihin nimiin. Helposti herää ajatus, että onko työstä hyötyä, jos mikään ei muutu. Itselläni kuitenkin on ajatus siitä, että jokainen voi muuttua. Vain Jumala voi muuttaa. Jos lähdetään rakkauden ja armon näkökulmasta, uskon ja poliisin työn välille ei synny ristiriitaa, vaikka työympäristö voikin välillä tuntua raskaalta.

 

”Meidät kaikki on kutsuttu Jeesuksen opetuslapseuteen.”

 

Jeesuksen opetuslapseus – elämän tärkein tehtävä

Tämän vuoden tammikuussa Henna aloitti työt myös Uskovaiset nuoret -Facebook-ryhmän nettipoliisina. Työ nuorten parissa tuntuu innostavalta, mutta myös haasteita löytyy.

– Uskovaiset nuoret -ryhmään kuuluu hyvin laaja kattaus erilaisia nuoria, erilaisista taustoista.  Se on ihana juttu, mutta se on todella tärkeää myös huomioida työssä. Roolini ryhmässä on olla poliisiasiantuntija ja vastata nuorten kysymyksiin.

”Vain Jumala voi muuttaa.”

Kysyttäessä Jeesuksen opetuslapsena elämisen merkityksestä, Henna toteaa heti sen olevan elämänsä tärkein tehtävä.

– Nykyään niin moni nuorikin kamppailee niiden kysymysten parissa, että mitä minusta tulee, onko minua kutsuttu hengelliseen työhön, mitä voisin tehdä palvellakseni ja niin edelleen. Mutta vaikkei tekisikään konkreettisesti hengellistä työtä esimerkiksi pastorina tai muuten seurakunnalla, niin siihen voi luottaa, että meidät kaikki on kutsuttu Jeesuksen opetuslapseuteen, hän vakuuttaa.

– Toivon, että kirkonpenkissä istumisen aika olisi ohi. Että me kristityt menisimme ulos ja näkisimme ihmiset ympärillämme ja rakastaisimme heidät Jumalan valtakuntaan ja Jeesuksen opetuslapsiksi.

 

Isä hoitaa

Henna suree ristiriitoja seurakuntien välillä.

– Kuinka paljon me puremmekaan toisiamme, emmekä löydä yhteistä säveltä, jos emme ajattele armonasenteella. Henna pohtii ja unelmoi, että kristittyinä voimme nähdä toisemme Jeesuksen silmin. – Haluaisin, että se todellinen yhteys kristittyjen välillä kasvaisi ja sitä kautta muukin maailma voisi nähdä, miksi on niin mahtavaa seurata Jeesusta.

Yhdeksi rakkaimmaksi Raamatunpaikakseen Henna nimeää Sananlaskut 16:3:

”Heitä työsi Herran haltuun, niin sinun hankkeesi menestyvät.”

– Saan aina kaikki asiani heittää Herran haltuun ja siitähän se lähtee – Isä hoitaa. Me olemme Isän lapsia ja vanhemman tehtävä on huolehtia lapsista. Saan tarttua lapsenomaisella uskolla siihen, että Isä hoitaa työni ja hankkeenikin niin, että menestyn niissä. Hän päättää.

 

Henna Kelloniemi

Ikä: 39

Paikkakunta: Rovaniemi

Ammatti: Vanhempi konstaapeli sekä Lapin poliisilaitoksen viestintäpäällikkö. Hän on mukana Uskovaiset Nuoret -Facebook ryhmässä nettipoliisina.