Helsingin uutiset: Energiajuomien myyntikielto alle 16-vuotiaille?

Helsingin uutiset: Energiajuomien myyntikielto alle 16-vuotiaille?

Helsingin uutisten verkosivujen mukaan valtaosa vanhemmista on huolestuneita lastensa energiajuoman käytöstä ja kieltäisi juomien myynin alle 16-vuotiaille.

Suomen vanheimpainliiton tominnanjohtaja Tuomas Kurttila kertoo, että vanhempien viesti on selkeä. Energiajuomista on tullut todella merkittävä lasten kasvatusta vaikeuttava tekijä. Tammikuussa tehtyyn verkkokyselyyn vastasi 1357 vanhempaa ja heistä jopa 93% toivoi energiajuomien myynnin kieltämistä alle 16-vuotiaille.

Nykyään laissa ei ole säädetty mitään ikärajaa energiajuomille ja kauppiaat saavat itse päättää energiajuomien myynnistä. On hieno huomata, että monet kauppiaat haluavat kantaa vastuunsa tässä asiassa ja ovat ilmoittaneet, etteivät myy energiajuomaa ala-asteikäisille tai alle 16-vuotiaille.

Teksti: helsinginuutiset.fi
Kuva: SXC / Mike Hughes
Kuvan muokkaus: Tea Ikonen 

Kommentti

Nykyään näkee paljon pieniä lapsia ja nuoria nauttivan energiajuomaa jopa päivittäin. Aamulla saattaa kiinnittää huomiota, kun nuori saapuu bussiin ja kouluun mennessä ”aamupalaksi” hörppii puoli litraa energiajuomaa. Energiajuomien hinnat ovat laskeneet suuren kilpailun vuoksi hyvinkin matalalle. Hinnat ovat halvimmillaan jopa 50% halvemmat kuin limpparipullon (0,5 l) hinta.

Itse lasten ja nuorten kanssa työskennellessäni olen nähnyt monenlaisia ja -ikäisiä lapsia, jotka energiajuoman vaikutuksesta ovat yhä energisempiä ADHD-lapsia, kärsivät univaikeuksista ja rytmihäiriöistä. Ei energiajuomaa ole tarkoitettu juotavaksi kuin vettä!

Jumala haluaa meidän myös huolehtivan itsestämme ja lopettavan elämämme tuhoamisen. Kunnioittakaamme Jumalan tahtoa tässäkin asiassa.