Helmi: Voimauttamista taivaasta

Helmi: Voimauttamista taivaasta

Kun silmään menee roska, jalat kuljettavat ihmisen peilin luo, jotta kädet voivat ottaa roskan pois. Tämä on meille niin itsestään selvää, ettei koko asiaa tule ajatelleeksi. Mutta jos joutuu elämään ilman jotakin ruumiinjäsentä, elämästä tulee kinkkistä.

Seurakunta on Raamatun mukaan kuin body – elävä sellainen. Jäsenet kuuluvat yhteen, mutta pää on Kristus itse. Kuten jokaisen meidän ruumiissa niin seurakunnassakin on jokaisella jäsenellä oma paikkansa ja missionsa. Luoja on tarkoittanut, että itse kukin voisi iloiten hyväksyä ikioman paikkansa, vahvistua ja palvella koko seurakuntaa. Miten tästä tulisi totta?

Jokainen pyhän kasteen saanut on liitetty Kristuksen ruumiiseen. Siinä lahjoitetaan kaikki se, mitä Jeesus on ja mitä hän on tehnyt puolestasi. Sait syntien anteeksiantamuksen ja iankaikkisen elämän lahjan, jotka Jeesukseen turvaten omistat. Yhteydessä Jumalaan avautuvat myös omat tehtävät ja armolahjat, joita Jumala on sinulle tarkoittanut.

Kyllä Luoja tietää

Voimme mennä oikeastaan vieläkin kauemmas: jo sinut luodessaan Jumalalla oli mielessään jokin tai joitakin tehtäviä ja hän varusti sinut sen mukaisesti. Saamasi lahjat voivat olla joko luonnollisia tai sellaisia, jotka ylittävät arkiset kykymme. Sekä Room. 12:ssa että 1. Kor. 12:ssa on esimerkkejä näistä molemmista.

Näiden tietojen perusteella voit aloittaa salapoliisin hommat. Ei ole kyse jostakin ihmeellisestä asiasta – ei etsivän työkään ole sellaista kuin tv:ssä – vaan yksinkertaisesti olemassa olevien todisteiden tutkimisesta. Voit miettiä mitä lahjoja ja kykyjä sinulla on, mistä pidät, missä olet hyvä. Usein tarvitaan silminnäkijöiden vihjeitä, toisin sanoen kavereiden rohkaisua tyyliin ”sulle on hyvä jutella, sä osaat kuunnella”, ”sä piirrät hienosti”, ”miten sä osaat soittaa noin”, ja ”sä oot aina valmis auttamaan”. Luonnonlahjojen käyttöä voit harjoitella ja luonnekin voi hioutua ainakin jonkin verran. Armolahjojen salaisuudet avautuvat usein oman tai toisten ihmisten rukouksen kautta.

Älä vähättele itseäsi, sitä mitä olet ja osaat. Jumala on tiennyt tarkkaan millaiseksi hän on sinut luonut. Jumala ei ole antanut lahjojaan sinulle turhaan tai muuten vain, vaan jotta voisit iloita niistä ja palvella hänen seurakuntaansa. Oikeastaan juuri se, että annamme luonnonlahjamme Taivaallisen Isämme käyttöön, tekee myös niistä armolahjoja.

Henki kulkee

Jumalan Henki jakaa kullekin omat lahjansa niin kuin viisaaksi näkee. Älä siis jää sen enempää ylimielisenä kuin kateellisenakaan katsomaan toisia. Muistatko Jeesuksen vertausta kolmesta palvelijasta? Yksi sai viisi, toinen kolme ja viimeinen yhden kolikon käytettäväkseen, kukin kykyjensä mukaan. Äkkiseltään tuntuu kurjalta sen viimeisen puolesta, joka sai vain yhden kovan rahan käyttöönsä. Mutta tiedätkö, että jo yksi talentti hopeaa merkitsi valtavaa summaa, nimittäin 6000 denaaria. Kun denaari oli tavallinen miehen päiväpalkka niin vähiten saanutkin sai yli kuudentoista vuoden ansioiden verran omaisuutta hoidettavakseen!

Jokaiselle on annettu paljon. Sinullekin! Jumala ajattelee lahjoista eri tavalla kuin me: ”juuri ne ruumiinjäsenet, jotka meidän mielestämme ovat muita heikompia, ovat välttämättömiä” (1. Kor. 12: 22). Jumala voi toimia nollaksi ja surkeaksi itsensä kokevan kautta paremmin kuin hengellisen rambon tai superhessun, koska heikon täytyy turvautua Jeesukseen eikä itseensä. Pyhällä Hengellä on tilaa ohjata sekä toimia hänen kauttaan. Kunnian saa Jumala eikä ihminen.

Ole mitä olet

Opettele iloitsemaan arvosta ja armosta, jotka olet saanut luomisen ja Jeesuksen pelastustyön kautta. Ollaan onnellisia erilaisuudesta ja siitä, että Jeesukseen uskoessamme olemme kuitenkin yhtä. Panostetaan evankeliumin eteenpäin menemiseen käyttämällä lahjojamme. Iloitaan toistemme menestyksestä ja muistetaan auttaa, kun joku väsähtää. Näinhän me luonnostaankin teemme: kun polvi osuu ovenpieleen, ei suu naura ivaten vaan huutaa irvistäen tuskasta ja kädet kiertyvät kipeän kohdan ympärille.

Mitä sulle, vasen kyynärpää, muuten kuuluu? Ellen ole sanonut sitä ennemmin, niin on tosi hienoa, että olet olemassa! Terveisin umpilisäke alias SLEY:n opiskelijapappi Lasse Räty

Teksti: LASSE RÄTY

Kuva: JOHANNA HAKKARI

Tämä artikkeli on arkistojen helmi Nuotasta 2/2004.