Helmi: Varoitus. Olen särkyvää tavaraa!

Helmi: Varoitus. Olen särkyvää tavaraa!

Psykoterapeutti Seija Leppänen arvioi pinnallisten nuortenlehtien haittoja nuoren minäkuvalle.

Seija Leppäsen mukaan joidenkin nuortenlehtien, kuten Cosmon tai Reginan, lukemisen vaikutukset ovat hyvin salakavalat, sillä tällaisia lehtiä luetaan yhä nuorempana.

– Suurin ongelma on siinä, että nuorille on hyvin vaikea perustella, miksi kaikkia lehtiä ei kannata lukea, Leppänen toteaa ja jatkaa:

– Media ja kulttuurimme on normalisoinut asioita, jotka eivät ole normaaleja – ihmisen psyykelle terveellisiä.

Elämyskulttuuri on tuonut kaiken, mistä aiemmin on vaiettu, julkiseksi. Tämän kulttuurin tuotosta ovat esimerkiksi tositv, juorulehdet ja seksin pursuileminen mediassa.

– Itseään suojellakseen nuoren kannattaa jättää tietyt lehdet lukematta. Ei siksi, ettei saisi tietää asioista, vaan siksi,ettei minäkuva vääristyisi, Leppänen perustelee.

Minäkuvan hämärät rajat

– Kun kaikki on normalisoitu, nuoret eivät enää osaa erotella, mikä on normaalia ja sopivaa heidän ikäisenään ja mikä ei, Leppänen sanoo.

– Nuorilla on aina ollut halu nähdä, mikä on aikuisten maailma. Vaarana on vaan se, että he sisäistävät väärän systeemin.

Leppästä huolestuttaa myös, onko koko lapsuus hukassa.

– Harvoin kodeissa todella kannustetaan lasta olemaan täysillä lapsi. Enemmänkin kannustetaan ottamaan vastuuta, johon lapsi ei ole vielä valmis. Onneksi Suomessa on kuitenkin paljon myös hyviä, tasapainoisia koteja.

Vaikka aikuiselämän paineet kasautuisivatkin yhä nuorempien niskaan, ei lapsi ole yhtään aikuisempi nykyään kuin ennenkään.

– Ihmisen psyyke ei ole kehittynyt kulttuurin vauhdissa eikä kestä ennenaikaista aikuismaailmaan törmäämistä, Leppänen kertoo.

Laastari ei auta, kun on sisältä rikki

Mainonta ja media vaikuttavat Leppäsen mukaan jokaisen minäkuvaan vähintään tiedostamattomalla tasolla, mikä saa aikaan tiedostettua käyttäytymistä.

– Mitä huonompi minäkuva on, sitä enemmän hyväksyntää hakee ulkoisilla asioilla, kuten ulkonäöllä tai seksillä.

Elämyskulttuurissa seksistäkin on tullut kuin leivän syömistä – tavallinen ei enää riitä.

– Nuoret tytöt, joilla minäkuva horjuu, lähtevät toteuttamaan mediasta saamiaan seksuaalisen käyttäytymisen malleja. Olen tavannut nuoria tyttöjä, joille ei mikään tunnu enää miltään, Leppänen kertoo.

Olet sitä, mitä syöt

Kaikkia nuortenlehtiä ei todellakaan voi kutsua kristillisiä arvoja tukeviksi. Koska kaikenlaista median tuotetta on saatavillamme, on valinnan vastuu itsellämme. Minkä lehden luen, mitä katson tv:stä, millä nettisivuilla käyn?

– Tässä ei ole moralisoinnin vaan rohkeamman kristillisen opetuksen paikka, Leppänen kehottaa.

– Lapsuudelle ja nuoruudelle kannattaa uskaltaa antaa aikaa.

Vastavirtaan uiminen vahvistaa enemmän kuin uuvuttaa.

– Ei pidä sulautua massaan. Uskovan pitää näyttää värinsä niin kuin rokkarinkin pitää näyttää värinsä, Leppänen tähdentää.

– Jumala on tehnyt meidät jokaisen ainutlaatuiseksi ja uniikiksi, ja vain Hänellä on meihin käyttöohje. On valinnan paikka, lukeeko sitä manuaalia vai Reginaa.

Riikka Hämäläinen

Tämä on arkistojen helmi Nuotasta 2/2006.