Helmi: Vähänkin on paljon Afrikassa

Helmi: Vähänkin on paljon Afrikassa

Joanna Amemori vietti syksyn Etiopiassa nuorisotyön koulutushommissa. Hän sai oppia, kuinka pienelläkin avulla voi olla suuri vaikutus.

Joanna Amemori suoritti nuorisotyönohjaajaopintoihinsa kuuluvan monikulttuurisuusharjoittelun Jimman kaupungissa Etiopiassa.

– Yleensä Afrikasta ajatellaan, että siellä on kuivaa savannia. Alueella oli kuitenkin mukavan vehreää ja vuoristoista, Joanna kuvailee. Etiopiassa asuu monta kansaa, jotka puhuvat eri kieliä. Suurin osa asukkaista on kristittyjä, mutta myös muslimeja on paljon. Jimman kaupunki on muslimialuetta.

Jimmassa Joanna asui lähettiperheen luona ja työskenteli seurakunnassa pääasiallisena tehtävänään paikallisten kouluttaminen lapsi- ja nuorisotyöhön. Hän sai summata kaiken kolmen ja puolen vuoden aikana koulussa oppimansa ja tiivistää sen seurakuntalaisille viikonloppukursseilla.

Kouluttamisen lisäksi Joanna pääsi tekemään tavallista lapsi- ja nuorisotyötä pyhäkoulussa ja kerhoissa sekä tutustumaan kehitysyhteistyöprojekteihin. Etiopia on köyhä ja maatalousvaltainen maa, eikä seurakunnallakaan ollut käytettävissä suuria rahallisia resursseja monipuolisten aktiviteettien järjestämiseen.

Erityisen mieleenpainuva kokemus Joannalle oli kolmen AIDS-orvon veljeksen tapaaminen. 16-vuotias poika huolehti 7- ja 11-vuotiaista hiv-positiivisista pikkuveljistään, joista varsinkin nuorempi oli todella sairas.

Tämä on lyhennelmä Nuotan 2/2011 artikkelista, joka kertoo Joannan ajasta Afrikassa.  Voit lukea täältä koko artikkelin, ja saat myös tietää, mitä kolmelle AIDS-orvolle tapahtui.

Teksti: Maarit Alkula
Kuvat: Joanna Amemori

Nuotan 2/2011 sisällysluettelo