Tero Koivukoski juoksee Jumalalle

Helmi: Tero Koivukoski juoksee Jumalalle

Tero, 28, sai voimaa juoksemisesta vaikeina aikoina. Tänä päivänä hän elää todeksi kutsuaan, jossa yhdistyvät intohimo urheiluun sekä rakkaus köyhiä ja syrjäytyneitä kohtaan.

Raisiolainen Tero haluaa kannustaa jokaista ihmistä elämään unelmiaan sekä Jumalan antamaa kutsua todeksi. Hän on saanut juoksuharrastuksen kautta matkustaa paljon ja tavata monenlaisia ihmisiä. Miehen matkustus- ja tutustumiskohteisiin ovat tähän asti kuuluneet esimerkiksi orpokoti Sambiassa, lastensairaalat Pietarissa ja ihmiskaupan vastainen työ Kyproksella.

Tero halusi synkkinä aikoina löytää asian, jossa hänestä on hyötyä. Tänä vuonna järjestetään jo toinen Operaatio 21.1 -juoksutapahtuma, ja Tero on mukana järjestämässä tätä tapahtumaa tiiminsä kanssa. Tero lähti innokkaasti visioimaan ja toteuttamaan kyseistä tapahtumaa, koska hänen sydämellään on puuttua epäoikeudenmukaisuuteen keräämällä rahaa juoksun avulla eri avustuskohteisiin.

Teron elämään on myös kuulunut aika, jossa Jumala valmisti häntä tähän nykyiseen tehtävään. Se aika ei ollut helppo eikä pehmeä, mutta sen aikana hän löysi kuitenkin asioita mitkä Jumalalla oli juuri hänen elämälleen varattuna.

Paha olo Jumalalle

Uskovassa kodissa kasvanut Tero koki lapsena yksinäisyyttä perheen muutettua Pohjanmaalta takaisin Raisioon, jossa hän oli syntynyt. Kaveriporukkaa ei tuntunut löytyvän. Jälkikäteen Tero kokee Jumalan käyttäneen näitä aikoja, jotta hän on myöhemmin löytänyt vahvan ja läheisen suhteen Luojansa kanssaan.

Teron nuoruudessa varhaisnuoret tekivät usein uskon ratkaisuja leireillä, mutta arkeen paluun jälkeen usko ei aina alkanutkaan näkyä elämässä. Myös Teron sisällä Pyhä Henki vaikutti eräällä leirillä Jalasjärvellä, ja hän tunsi Jumalan rakkauden.

Seuraaviin vuosiin sisältyi kuitenkin erilaisia kokeiluja. Koskaan ei huumeita, mutta varastelua ja peliriippuvuutta kyllä.

19-vuotiaana Jumala pysäytti Teron ja hänen kaverinsa. Heidän oli tarkoitus ottaa kaljaa ja viettää perusviikonloppua. Tero ja hänen kaverinsa olivat samankaltaisista taustoista lähtöisin ja suhde Jeesukseen oli jäänyt vähemmän tärkeäksi asiaksi vuosien aikana.

– Kesken illan jäimme miettimään asioita. Suljin silmäni ja rukoilin ääneen. Rukoilimme yhdessä ääneen ja vuodatimme pahaa oloamme Jumalalle. Viime keväänä juuri tämä sama ystävä valmistui pastoriksi Santalan opistosta, Tero muistelee.

Vastuunkantajan kasvukipuilua

Seuraavat vuodet sisälsivät prosessin, johon kuului nuoruuden kipuilua ja asioiden käsittelyä. Raision vapaaseurakunnassa alkoi nuorisotyö, joka kasvoi nopeasti. Teroa harmitti armeijassa ollessaan, että hän ei päässyt osallistumaan tähän työhön niin kuin olisi halunnut.

Armeijan jälkeen alkoi työelämä ja hän meni mukaan Raision vapaaseurakunnan varhaisnuorisotyöhön. Pian hän sai tämän työmuodon vastuullensa, kasasi tiimin nuorista aikuisista ja he järjestivät viikoittaista toimintaa 10-13-vuotiaille.

Teron omaa alaa on rakentaminen, ja hän halusi perustaa yrityksen. Niinpä hän alkoi tehdä katto- ja peltisepän työtä toiminimellä. Samaan aikaan hän teki myös palkkatyötä ja oli seurakunnassa suuressa vastuussa.

Toiminimi ei lähtenyt käyntiin odotetusti, ja Tero oli todella pettynyt ja masentunut asiasta. Hän jäi pois seurakunnan vastuusta ja aloitti lepäämisen. Siitä alkoi kolme vuotta kestänyt vaikea taival, jonka keskellä Tero alkoi etsiä Jumalaa syvemmin. Ulkoinen elämä meni kuitenkin alaspäin ja tiivis yhteys seurakuntaan katkesi. Tero oli pitänyt puheenvuoroja ja innostanut muita, joten tälläinen syrjään vetäytyminen ei ollut odotettavissa.

Jumala pysäytti

Tero kävi välillä näyttäytymässä seurakunnassa, mutta jäi istumaan takapenkkiin ja lähti nuortenillan jälkeen kaupungille etsimään jännitystä. Se elämäntapa ei kuitenkaan tuonut elämään sellaista sisältöä, johon Jumala kutsuu. Miehen elämä oli täynnä tyhjyyttä ja tarkoituksettomuutta.

– En nähnyt, että voisin jatkaa intensiivisesti Jumalan valtakunnan edustuksessa, Tero sanoo noista ajoista. Hän jatkaa:

– Sitten kotona ollessani muistin sen yhden asian, mistä tulee hyvä fiilis ja aloin juosta päivittäin.

Jossain vaiheessa Terolle tuli ylikuntoa, hän joutui taas jäämään kotiin lepäämään, eikä suhde Jumalaan hengittänyt ilman urheilua.

Nämä ajat tämän miehen elämässä tulivat kuitenkin todistamaan, että kaikista eniten ratkaisee se, kuinka sitoutunut Jumala on meidän sydämiimme. Tero sanoo, että Jumalan uskollisuus on se juttu, hän voi nostaa meidät mistä tahansa suosta, ja voimme alkaa tunnistamaan hänen tahtoaan.

Tero löysi luotettavia ystäviä seurakunnasta. Todellisen muutoksen hetki oli lähellä tämän miehen elämässä, kun hän alkoi tosissaan treenata Run for Freedom -juoksua varten. Hän oli innoissaan siitä, että Suomeen oli tuotu tapahtuma, jossa yhdistyivät urheilu ja kristilliset arvot.

Jumalan suunnitelma kestää myrskyt

Eläessään elämänsä vaikeinta aikaa kolme vuotta aiemmin, Tero vieraili Pietarin lastensairaaloissa kaverinsa kanssa. He antoivat pehmolelun ja yksinkertaista avustusta lapsille.

– Siellä sytyin ja halusin yhdistää urheilun syrjäytyneiden ja köyhien auttamiseen. Koin, että Jumala nosti sydämelleni, että tämä tulee olemaan se juttu. Silloin syntyi myös ajatus, että voisiko Jumalalla olla niin siisti suunnitelma ja voisiko mun elämä olla niin arvokas?

Tero nousi tosissaan jahtaamaan Jumalan antamia unelmia. Hän otti jälleen vastuuta Raision nuorissa. Tero on juossut viisi täysimaratonia ja koko seurakunta on tukenut häntä rahallisesti. Rahat ovat menneet näyn mukaisesti eri avustuskohteisiin. Viimeisin iso juttu oli joululahjojen jakaminen lapsille Moldovassa ja haastattelun aikaan Terolla on uusi matka edessä.

Kaiken lisäksi Terolla on unelma toteuttaa omaa ammattitaitoaan rakennusalalla viemällä suomalaista osaamista puutteellisiin oloihin. Hän haluaisi rakentaa katon köyhälle ihmiselle.

–  Saan elää intohimoista ja täyteläistä, ja samalla viisasta elämää Hänen kunniakseen. Jumalan suunnitelma on ollut niin vahva, että se on kestänyt myrskyt, Tero tiivistää.

Alkuperäinen artikkeli Nuotta 8/2015

Teksti Mari Le, kuva Brian Jackson/123rf.com

Paras tapa lukea Nuottaa on tilata se suoraan kotiin. Tilaa tästä  uudistunut Nuotta kätevästi itsellesi tai kaverille!