Se Oikea – onko sitä?

Helmi: Se Oikea - onko sitä?

Sen voi kuulla saarnastuolista, sielunhoidossa, ystävältä tai nettikaverilta, mutta onko se totta, ja mitä tehdä, jos ei? Eli onko Jumalalla varattuna jokaiselle se oikea?

Romanttinen tarina kahdesta arasti sykkivästä sydämestä ei jätä ketään kylmäksi. Useimmat unelmoivat löytävänsä sen suuren rakkauden. Siksi on helppo uskoa, että jokaiselle on olemassa se oikea. Ajatus Jumalan tarkoittamasta parista lohduttaa ja kiehtoo. Sillä on kuitenkin hintansa.

Erään naistenlehden yleisönosastolla oli kerran muuan vaimon ja äidin kirjoitus. Hänellä oli salasuhde perheystävänsä miehen kanssa. Nainen näki tilanteensa hankalana, muttei uskonut tekevänsä väärin.

– Joskus se oikea löytyy vasta avioitumisen jälkeen, hän perusteli. Usko mystisen “sen oikean” olemassaoloon ei ollut tietenkään syy tuohon rikokseen, mutta se auttoi naista pyristelemään irti synnintunnosta. Syntipukiksi kelpasi toimiva avioliitto “väärän” miehen kanssa.

Ajatus “siitä oikeasta” saattaa olla myös mukana, kun teinipoika tavoittelee toisen pojan tyttöystävää.

– Jos ihastukseni on väärän miehen kanssa, on minulla oikeus mennä väliin.

Mutta mitä Raamattu sanoo asiasta?

Avioliitto avainasiana

Raamattu suhtautuu hyvin vakavasti avioliittoon. Syy tähän on se, että “… Luoja jo alussa loi heidät [ihmiset] mieheksi ja naiseksi ja sanoi: ‘Sen tähden mies luopukoon isästään ja äidistään ja liittyköön vaimoonsa, ja niistä kahdesta tulee yksi liha’” (Matt. 19:4b-5 Raamattu kansalle). Opetuslapset ihmettelevät jopa, mitä järkeä on avioitua, jos se on niin vakava asia, ja Jeesus vastaa tavalla, joka saattaa tuntua kipeältä:

“On sellaisia, jotka ovat äitinsä kohdusta syntyneet avioon kelpaamattomina. On myös niitä, jotka ihmiset ovat tehneet avioon kelpaamattomiksi. Samoin on niitä, jotka taivasten valtakunnan tähden ovat tehneet itsensä avioon kelpaamattomiksi. Joka tämän voi itseensä soveltaa, se soveltakoon.”

Jeesus ei tässä tietenkään esitä naimattomuutta jotenkin avioliittoa pyhempänä asiana, mutta parisuhteen lahja on selvästikin, kuten mikä tahansa lahja maan päällä: kaikki eivät sitä saa eivätkä jotkut edes halua.

Yksinäisyyden haaste

Tästä huolimatta Raamattu sanoo jo aivan alkulehdillään, ettei ihmisen ole hyvä olla yksin. Tämä lause puhuu ihmisestä jo syntiinlankeemusta edeltävällä ajalla eikä varmasti ole merkityksetön vieläkään. Ehkä se ei tarkoita, että ihminen välttämättä tarvitsisi juuri puolisoa, mutta monilla ei valitettavasti ole ystäviäkään.

Tähän vääryyteen meillä ihmisillä on suuret mahdollisuudet vaikuttaa. Me voimme olla ystäviä nimenomaan niille, jotka eivät mahdu porukkaan, jotka ovat vakavasti vammaisia tai jotka eivät muuten ole saaneet käsiinsä samoja kortteja, kuin muut. Kuitenkaan me emme voi poistaa tätä ongelmaa. Emme voi edes pyyhkiä kokonaan pois omaa itsekkyyttämme.

Omaa yksinäisyyttä on myöskin hyvin vaikea ratkaista. Toisten joukkoon tuppautuminen voi joskus onnistua, ja kaksi yksinäistä voivat joskus löytää toisensa, mutta takeita tämänkään elämän osa-alueen onnistumisesta ei ole. Tämä ongelma vaatii rajun ratkaisun.

Yksinäinen sankari

Yksinäisen on hyvä tiedostaa, että hänellä on oikeus kokea yksinjäämisensä vääryytenä ja jopa luonnottomuutena. Yksinäisyys ei ole luomisen ihme vaan se on seurausta kaikkia koskettavasta, kaikkialla vaikuttavasta kirouksesta. Maailma on synnin – pahuuden ja Jumalan vihaamisen – takia kirottu. Maailma on rikki, ja rakkaus hajosi sen mukana. Kuitenkin meitä voi auttaa yksi ihminen.

Tuo ihminen on myös Jumala, ja hän on myös historian tunnetuin sinkku. Naimisiinmenon sijaan Jeesus kärsi ja kuoli mutta myös palasi elämään, koska hän rakastaa meitä rakkaudella, jota Raamattu kuvaa pyyteettömäksi, ikuiseksi ja jopa kiivaaksi tai mustasukkaiseksi. Häneltä voimme myös pyytää sellaisia asioita, kuin omaa rakasta, mutta hänellä on vapaus tehdä, kuten tahtoo. Hänen rakkautensa on kuitenkin suurempaa ja tulisempaa, kuin mikään rakkaus, mitä tältä suurelta siniseltä pallolta löydät. Jumalalla on jokaiselle ainakin se yksi aivan erityinen: Jeesus Kristus.

Alkuperäinen artikkeli Nuotta 5-6/2015

Teksti ja kuva: Lassi Peltomaa

Paras tapa lukea Nuottaa on tilasta se suoraan kotiin. Tilaa Nuotta nyt kätevästi itsellesi tilauspalvelusta!

Aiheeseen liittyvää: