Helmi: Saana Ojala on Jumalan silmissä täydellinen

Helmi: Saana Ojala on Jumalan silmissä täydellinen

23-vuotias Saana Ojala opiskelee ensimmäistä vuotta yhteisöpedagogiksi Ylivieskassa. Hän on tiennyt jo pitkään tahtovansa työskennellä nuorten parissa ja auttaa. Elämässä on ollut monenlaisia rankkoja kokemuksia, jotka ovat kasvattaneet ja valmistaneet tulevaan ammattiin. Uskoon Saana on tullut seitsemän vuotta sitten leirillä uutena vuotena.

– Tutustuin seitsemännellä luokalla uskovaan tyttöön ja jutut alkoi kiinnostaa.

Pitkään kiusattu Saana sai kokea, että hänen elämällään on tarkoitus. Uskovassa porukassa hän tunsi itsensä hyväksytyksi ja rakastetuksi.

– En usko, että olisin enää tässä, ellen olisi tullut uskoon.

Saanalla oli viimeinen psykologikäynti samana päivänä, jona hän kuuli, ettei hänellä ole kohtua. Hän sairasti keskivaikeaa masennusta ja uutista seurasi uusi romahdus: hänellä on MRKH-syndrooma. Sitä ei tuolloin kuitenkaan tutkittu erityisen paljoa, sillä lääkärit olivat huolissaan Saanan mielenterveydestä. Seuraavana syksynä hän muutti kotoa Urjalasta omilleen Tampereelle. Siellä Saana aloitti uudella psykologilla ja puhuminen kyllä helpotti, mutta psykologi oli miespuolinen ja sijainen.

– Tuntui, että hän oli vähän pihalla. Pystyin puhumaan, mutta ei hän ehkä osannut ihan kysyäkään, Saana toteaa.

Saana on puhunut kavereilleen lapsettomuudestaan. Kaverit ovat pahoillaan, mutta harvoin osaavat sanoa juuri mitään. Saana ymmärtää sen hyvin.

– Oli tosi vaikeaa, kun kaverit alkoivat saada lapsia. Siinä se aina nousi pintaan, Saana kertoo, mutta toteaa, että senkin kanssa oppi elämään. Kavereiden lapset ovat toisaalta myös hyvällä tavalla pakottaneet käsittelemään asiaa.

– Ei sitten tuu ihan puskista, kun näkee jossain vauvan.

Kolauksia naiseuteen

Kun selvisi, ettei Saanalla ole kohtua, hänelle tehtiin kromosomitesti, jolla varmistettiin, että hänellä on virallisesti naisen kromosomit.

– Kyllähän se nyt muutenkin on vahvasti nähtävissä, että ihan nainen oon.

Saana ei ole kuitenkaan aina tuntenut itseään naisellisimmaksi naiseksi. Nuorempana tyttöjen illat eivät olisi voineet vähempää kiinnostaa Saanaa. Tyttöjen keskusteluissa nousee esiin usein kuukautiset ja muut naiseuteen liittyvät asiat.

– Oli vähän sellainen väliinputoajaolo.

Ajan myötä Saana on oppinut näkemään itsensä kauniina ja kokenut olevansa joissain asioissa niin nainen, kuin voi olla. Hän toteaa, että naiseus on paljon syvemmällä kuin siinä, onko rinnat tai kohtu. Se on jotain Jumalan sisimpään luomaa ja laittamaa.

Lapsettomuudesta huolimatta Saana haaveilee perheestä. Hän on miettinyt, että miten löytää miehen, joka hyväksyy hänet, vaikkei voikaan saada lasta. Viime syksynä Saana tajusi, että MRHK-syndrooman takia seksielämäkään ei välttämättä tule olemaan helpoimmasta päästä.

– Se toi lisää kolhuja naiseuteen ja tulevaan parisuhteeseen liittyen.

Jumalalla on sormensa pelissä

Vaikka Saana on käsitellyt lapsettomuuttaan ja syndroomaansa paljon, hän joutuu käsittelemään sitä myös tulevaisuudessa esimerkiksi parisuhteen myötä. Saanalla on kaikesta huolimatta luja luottamus siihen, että Jumala johdattaa hänelle puolison ja he saavat lapsia tavalla tai toisella.

– Jos ei saada, se on Jumalan tahto. Oon käsitellyt sitä, että en voi vain ajatella, että haluan lapsen – haluan, haluan. Mitä se oikeastaan tarkoittaa, että on lapsia? Onko ne biologisia, adoptoituja, vai että tulen tekemään töitä nuorten parissa? Saana pohtii.

Eräänä vaihtoehtona on sijaisperheenä toimiminen. Saana tahtoo tulevaisuuden työnsä puolesta olla roolimallina ja kohdata niitä lapsia ja nuoria, joiden vanhemmat eivät itse ymmärrä tai jaksa.

Hän uskoo, että Jumalalla on tarkoitus hänen MRKH-syndroomalleen. Hän uskoo, että Jumala tahtoo Saanan nousevan esiin ja tavoittavan muita kristittyjä, joilla on MRHK-syndrooma, tai jotka ovat lapsettomia. Hän tahtoo luoda yhteyttä ja olla onnellinen siitä, että Jumala on luonut hänet erityiseksi ja uniikiksi hyvässä ja pahassa.

– Maailman silmissä se näyttää virheeltä, että mussa on jotain vikaa. Mutta Jumalan silmissä oon täydellinen.

Luvassa on seikkailuja

Lapsettomuus on pakottanut Saanan turvautumaan enemmän Jumalaan. Välillä on ollut hetkiä, jolloin hän on ollut katkera vastoinkäymisistään, mutta Jumala on kuitenkin vahvistanut kokemusten kautta. Itsetuntemus on kasvanut, samoin kuin Jumalan tunteminen.

Vuoden alussa Saana alkoi lukea Raamattua alusta. Ensimmäisessä Mooseksen kirjassa vastaan tulivat Saara, Rebekka ja Raakel, jotka olivat kaikki lapsettomia, mutta jokaiselle heistä Jumala antoi lapsia.

– En tiedä parantaako Jumala mut, vai johdattaako adoption kanssa, tai mitä se on. Siihen voin luottaa, että kaikki varmasti kääntyy hyväksi.

Unelmat eivät aina toteudu tavalla, jolla itse haluaisi, mutta Jumala haluaa toteuttaa unelmat ja tietää, mikä kullekin on parasta. Saanasta se on helpottavaa – ei tarvitse yrittää suoriutua elossa, vaan saa olla rikkinäinen ja kasvaa Jumalan tuntemisessa.

– Saa seikkailla. Mä uskon, että mun elämässä on vielä paljon unelmia, jotka toteutuu, paljon seikkailua ja jännittäviä käänteitä. Ei tyydytä tylsään ja tavalliseen elämään.

Teksti ja kuva Saara Räty

Paras tapa lukea Nuottaa on tilata se kotiin. Tilaa Nuotta itsellesi tai kaverille tilauspalvelusta!