Helmi: Ristin siunattu salaisuus

Helmi: Ristin siunattu salaisuus

Istuin kerran vuosia sitten Helsingin jäähallissa kuuntelemassa erästä ulkolaista tunnettua julistajaa. Toivoin, että hänellä olisi voima, joka muuttaisi minunkin elämäni ja ottaisi taakkani pois. Olin tullut tilaisuuteen suurin odotuksin. Kesken kaiken katseeni kiinnittyi julistajan takana seisovaan suureen puiseen ristiin.

Silloin koin Pyhän Hengen puhuvan minulle: ”Sinulla on elämässäsi taakkoja, jotka haluaisit heittää pois. Minä olen antanut sinulle ristin kannettavaksi. Minä kannoin kerran ristin sinun tähtesi, voisitko sinäkin kantaa tämän ristin minun tähteni. Minä voitin kerran ristillä. Sinullekin risti merkitsee voittoa!”

Kun suostuin kantamaan tuota ristiä, sain kokea suurempaa siunausta kuin koskaan aikaisemmin. (Sellaista voittoisuutta en ollut koskaan elämässäni nähnyt.)

”Joka tahtoo minun perässäni kulkea, hän ottakoon ristinsä ja seuratkoon minua.”

Moni haluaisi löytää voiman, joka ottaisi pois kaikki ongelmat ja taakat, muuttaisi elämän todellisuuden ja tekisi ihmisestä onnellisen. Moni kiertää tässä toivossa ympäri maailmaa etsien tuota suurta voimaa, kuulematta mitä Jeesus sanoo.

468x60v4

Moniin elämän ahdistuksiin Jumalalla on kyllä vastaus. Hän haluaa auttaa meitä, kun huudamme Häntä avuksi. Mutta jokaiselle Jeesuksen seuraajalle kuuluu myös risti.

Miksi meille annetaan risti?

{quote_middle} Kerran eräällä viinitarhan omistajalla oli hedelmätön viinitarha. Hän aikoi hylätä sen. Silloin hänen luokseen tuli viinitarhuri, joka pyysi lupaa saada hoitaa hänen tarhaansa kaksi vuotta. Hän lupasi, että tarha tuottaisi tämän jälkeen runsaasti hedelmää. Omistaja suostui. Tarhuri otti veitsen ja leikkasi kaikki oksat runkoa myöten poikki. Kahteen vuoteen eivät viinipuut tuottaneet yhtään hedelmää. Näytti jo siltä, että uusi tarhuri oli tuhonnut koko tarhan. Se näytti kuolevan. Sitten tapahtui ihme. Leikatut viinipuut alkoivat tuottaa hedelmää niin paljon, että viinitarhan omistaja ei ollut koskaan nähnyt sellaista satoa.

Toisessa tarinassa eräs mies kulki viiniviljelmillä ihailemassa hyvin hoidettuja viinitarhoja. Oli viininkorjuun aika, ja viinipuut notkuivat runsaasta hedelmäsadosta. Tarhurit näyttivät onnistuneen työssään hyvin. Yllättäen hän törmäsi viinitarhaan, jota kukaan ei ollut hoitanut. Viinipuut rehottivat valtoimenaan, maa oli täynnä rikkaruohoa, eikä tarhassa näkynyt yhtään hedelmää. Mies kysyi ohikulkevalta tarhurilta, miksei kukaan ole tätä tarhaa hoitanut. Miksi se on päästetty kasvamaan villinä. Tarhuri vastasi:

– Koska se ei tuota enää hedelmää, se on hylätty. Sitä ei kannata hoitaa. Se poltetaan pian ja tilalle istutetaan uudet viinipuut.

Risti merkitsee voittoa

Moni haluaa elää helpon elämän, johon ei viinitarhurin veitsi koskaan satu. Se on mahdollista, mutta sillä on oma hintansa. Tuo hinta on hedelmätön elämä vailla mitään tarkoitusta. Ihmisen elämä ilman viinitarhuria on mieletöntä elämää. Hylätty viinitarha odottaa vain polttamista.

Meidän viinitarhurimme, Jeesus Kristus, hoitaa tarhaansa taidolla ja rakkaudella. Siinä työssä hän käyttää myös ristiä. hankalia olosuhteita, vaikeita ihmissuhteita, kipeitä kokemuksia ja pettymyksiä.

On kuitenkin tärkeätä ymmärtää, että kaikki ristitkin hän ottaa kerran pois. Ei Jeesuskaan kantanut ristiään ikuisesti. Hän kantoi juuri sen matkan, minkä Jumala oli määrännyt – voittaakseen!

Kun Jumala antaa meille ristin, Hän antaa myös voiman kantaa sen. Tuo risti muuttuu usein lopulta niin kevyeksi, että emme enää huomaakaan sitä. Kun risti on tehnyt tehtävänsä, se otetaan pois.

Voitto ei ole voimassa, voitto on heikkoudessa. Voitto on ristissä. Jumalan Poika tuli kerran heikoksi – voittaakseen. Jumala on antanut sinullekin oman ristin – voittaaksesi.

Tapani Suonto

Kuva sxc/painterman

Artikkeli on arkistojen helmi Nuotasta 4/2006.

460x60v1