Helmi: Rajalta

Helmi: Rajalta

Halaa äiti Ammaa, selvitä tähtikarttasi, anna zenin määrätä kaapin paikka, joogaa jalkasi kipeiksi ja etsi itseäsi Intian reppureissulta. Nuotta selvitti, mistä joogassa on oikein kysymys.

Kulutusyhteiskunnan vastavirraksi on syntynyt tie, jossa henkistytään niin että hengästyttää, rauhaa pumpataan itsestään kaksin käsin ja se, että olet kristitty, ei nyt juuri haittaa. Äiti Amma ymmärtää kyllä. Kulutusyhteiskunnan kiertotiet on muuten ihan okei, mutta tämä sattuu menemään helvettiin. Avaa silmät ja katso.

 

Tähtiä ja tuiketta

Tähtiin on ihmiskunta tuijotellut koko pienen ikänsä ajan. Pimeälle yötaivaalle syttyvät valopilkut ovat saaneet ajattelijat pohtimaan syntyjä syviä ja kehittämään mitä villeimpiä teorioita ihmisen ja tähtien suhteesta.

Astrologiaa tiedetään harrastetun aina Egyptissä ja Babyloniassa saakka, kunnes renessanssiajan Euroopassa se sai jälleen jalansijaa.

On totta, että taivaankappaleilla on vaikutusta elämäämme. Auringon lämpö mahdollistaa elämän ja kuun vetovoima nostattaa vuorovedet, mutta siihen se sitten jääkin. Astrologia haluaa uskoa, että tähtien asennot vaikuttavat ihmisten elämään ja heiluttelevat kohtalon paattia milloin oikeaan, milloin vasempaan.

Jumalalle tämä ei kuitenkaan käy. Hänen salattuja teitään eivät tähdet ilmoita, eivätkä niiden asennot elämäämme vaikuta. Jesajan kirjan luvussa 47 Jumala näyttää voimansa Babylonia vastaan ja kehottaa babylonialaisia marssittamaan esille ennustajansa, jotka ovat suorastaan säälittäviä Jumalan mahdin edessä:

’’Olethan uuvuksiin asti harjoittanut taikojasi. Astukoot siis esiin sinua puolustamaan nuo taivaan jaottelijat ja tähtien tähyäjät, jotka aina uuden kuun tullen ilmoittavat, mikä sinua odottaa Katso, he ovat kuin olkia, tuli polttaa heidät, he eivät voi pelastaa edes itseään sen liekistä. Ei se ole hiillos, jonka luona lämmitellään, ei valkea, jonka äärellä istuskellaan Noin käy kumppaniesi, joiden kanssa olet ahkeroinut hamasta nuoruudestasi saakka. He hoipertelevat kuka minnekin − kukaan ei sinua pelasta.’’ (Jes. 47: 13 −15.)

Jokainen taivaankappale on Jumalan mahtavan hallintavallan alla − aivan kuten sinä ja minäkin. Siksipä esimerkiksi horoskooppeja tai kokonaisia tähtikarttoja lukemalla ja tulkitsemalla todellakin sananmukaisesti palvelemme luotua emmekä Luojaa, ja tästähän jo Paavali pudotti painavat tavunsa.

Annetaan kunnia rakkaalle Isällemme, jolle se todella kuuluu, ja ihastellaan tähtitaivaan ihmeitä mielessämme Hän, joka on avaruuden ihmeineen luonut.

Intialaista venyttelyähän se vain on

Vauvajoogaa, mummojoogaa, vaarijoogaa, kaikki joogaa! Iltajooga, aamujooga, firman lounastauolla − jooga. Eikä kukaan ehdi ajattelemaan, mistä on kysymys.

Jooga on hindulaisuuden harjoittamisen muoto, joka pyrkii vapauttamaan ihmisen jumalallisen luonnon vapaaksi, oivaltamaan jumalan ja vapauttamaan itsensä mystisille kokemuksille.

Jooga koostuu asanoista eli erilaisista harjoituksista. Tunnettu aamujoogaharjoitus, surya namaskaar, pistää veren kiertämään ja tekee kunniaa auringonjumalalle.

No hupsista! Kristitty nuori aamuverryttelyssään ohimennen kumartelee epäjumalat lävitse. Kuulostaa ’’hyvältä’’. Jooga on popularisoitunut niin tehokkaasti, että emme helposti huomaa toimittavamme vieraan uskonnon muotomenoja. Harvapa kristitty hyvillä mielin menisi uhraamaan kilipukkia Krishnalle.

Valheviestejä rajan takaa

Lehtien ilmoituspalstoilla elää yllättävän vahvana edelleen spiritismi, jossa meedio tarjoutuu ottamaan yhteyttä vainajien henkiin vaikkapa selvittämättömien riitojen tai tulevaisuudenhuolien tiimoilta. Pelottavan paljon ihmiset pyrkivät myös ottamaan spiritismin kautta yhteyttä tuonpuoleisiin henkiin.

Näitä välillä naiiveiltakin vaikuttavia ilmoituksia ei valitettavasti voi ohittaa ihan pelkällä olankohautuksella ja leimata humpuukiksi, sillä Raamattu opettaa, että henkimaailma on ihan tosi.

Kuitenkin ne henget, joihin meedio- tai spiritismiporukka ottaa yhteyttä, ovat aivan muita henkiä kuin Jumalan henkeä. Paholaisella on tässä maailmassa paljon valtaa, ja ihminen, joka hakee kontaktia henkimaailmaan, törmää todennäköisesti itsensä Eksyttäjän juoniin.

Viidennessä Mooseksen kirjassa (18: 10 −12) Jumala muistuttaa, ettei hänen kansansa keskuudessa saa olla ketään henkienmanaajaa tai ketään, joka kysyy neuvoa kuolleilta. Jumalan lapsena elävä ihminen on joka tapauksessa Paholaisen juonien kohteena. Yhtään enempiä kontakteja ei pahuuteen tarvitse − saatikka saa − pitää yllä. Pahat henget kun ovat aivan todellista totta.

Jokaiselle lapselleen Jumala on kuitenkin luvannut oman suojelusenkelinsä. Hänen tehtävänään on puolustaa meitä, jottei pahoilla hengillä olisi niin suurta mahdollisuutta hankaloittaa elämäämme.

Teksti Martti Pyykönen

 

Tämä artikkeli on arkistojen helmi Nuotasta 10/2009. Lue koko lehti netissä!

Muista myös, että paras tapa lukea Nuottaa on tilata lehti tilauspalvelustamme!

Suomi on maailman joogakeskus