Helmi: Kaikkien hylkäämä

Helmi: Kaikkien hylkäämä

Oletko joutunut koskaan jäämään yksin, vaikka et olisi sitä halunnut? Todennäköisesti olet.

Elämässä tulee nimittäin eteen monia tilanteita ja hetkiä, jotka tahtoisi jakaa läheisten ihmisten kanssa. Esimerkiksi syntymäpäivät, koulun päättäjäiset, harrastuksiin liittyvät merkkipaalut tai aivan tavalliset vapaapäivät.

Jokaiselle tulee eteen hetkiä, jolloin jää tahtomattaan yksin. Juhlapäivätkään eivät tunnu yksin vietettynä juuri normaalia päivää kummemmilta. Yksinäisyys ei välttämättä liity siihen, miten paljon on ihmisiä ympärilläni. Yksinäisyyttä voi kokea samalla tavalla kotona, koulussa, sukujuhlissa tai kavereiden kanssa. Yksinäisyys ei ole aina vain ihmisten puuttumista, vaan niiden ihmisten puuttumista, jotka ymmärtävät minua ja hyväksyvät minut omana itsenäni. Jokainen kaipaa lähelleen niitä, joiden kanssa voi jakaa asioita ja joihin voi luottaa. On valtavan hienoa löytää ympärilleen ihmisiä, joilla on samanlainen ajatusmaailma, huumorintaju ja elämänasenne kuin itsellä. Sellaiset ihmiset ovat suuri aarre, mutta ilman heitä jokainen saattaa tuntea olonsa hyvin yksinäiseksi.

Kokiko Jeesus yksinäisyyttä?

Oletko koskaan miettinyt, miksi Jeesus keräsi ympärilleen kaksitoista opetuslasta heti julkisen toimintansa alkupuolella? Ensimmäiseksi tulee tietenkin mieleen looginen vastaus: Jeesus tietenkin halusi opettaa opetuslapsiaan kädestä pitäen, jotta he osaisivat toimia itsenäisesti sen jälkeen, kun hän ei enää olisi fyysisesti heidän luonaan. Ilosanoma tarvitsi levittäjiä, jotka olivat nähneet Jeesuksen toimintaa! Näinhän meille on opetettu.

Mutta saattoiko Jeesuksella olla muitakin syitä opetuslasten kutsumiseen mukaansa? Entä jos Jeesus ei vain yksinkertaisesti halunnut olla yksin? Jeesus oli kuitenkin myös 100 % ihminen. Hän olisi varmasti kokenut yksinäisyyttä, jos hän olisi joutunut olemaan ilman läheisiä ihmisiä koko sen ajan, jonka hänen julkinen toimintansa kesti. Hän tarvitsi ihmisiä, joiden kanssa jakaa tuntemuksiaan menneestä päivästä iltanuotiolla.

Oletko muuten aiemmin huomannut, että kolme näistä kahdestatoista opetuslapsesta oli Jeesukselle vielä muitakin läheisempiä? Jeesus nimittäin otti Pietarin, Johanneksen ja Jaakobin mukaansa tilanteisiin, joihin muut opetuslapset eivät päässeet. Tällaisia tilanteita olivat Jairoksen tyttären herättäminen kuolleista (Mark.5:21-43), kirkastusvuorikokemus (Mark.9:2-10) ja Jeesuksen rukous Getsemanessa ennen vangitsemistaan (Mark.14:32-42). Samalle kolmikolle, vahvistettuna Andreaksella, Jeesus piti myös yksityisen oppitunnin lopunajoista (Mark.13:3-37).

Läheiset ihmiset olivat siis tärkeitä myös Jeesukselle, mutta hän pystyi pitämään heitä mukanaan vain tietyn verran matkaa. Jeesuksen toiminnan lopullinen päämäärä oli päätyä hylätyksi sekä hänen oman kansansa että Jumalan toimesta.

Ensin ihmiset hylkäsivät Jeesuksen

On selvää, että Jeesuksen matka ristille oli fyysisesti raskas, sillä häntä ruoskittiin ja pahoinpideltiin useita kertoja ennen ristiinnaulitsemista. Matkasta teki kuitenkin varmasti raskaamman se, että hän oli tuolloin yksin. Opetuslapset olivat hylänneet Jeesuksen hänen vangitsemisensa yhteydessä (Mark.14:43-52).

Jeesus oli tosin tiennyt, että näin tulisi käymään, mutta varmasti läheisten ystävien hylkäämäksi tuleminen sattui myös Jeesukseen. Olihan hän jakanut elämänsä näiden ihmisten kanssa noin kolmen vuoden ajan.

Opetuslapset eivät olleet ainoita, jotka Jeesuksen hylkäsivät. Jeesuksen kuulusteluiden yhteydessä maaherra Pilatus tarjosi kansalle mahdollisuutta pyytää Jeesuksen vapauttamista (Mark.15:6-15), mutta he halusivat Jeesuksen sijasta vapaaksi murhamies Barabbaksen. Pilatuksen kysyessä kansalta mitä he halusivat Jeesukselle tehtävän, he vastasivat: Ristiinnaulitse! Näiden ihmisten puolesta Jeesus oli valmis kuolemaan ristillä.

Lopulta Jeesus joutui Jumalan hylkäämäksi

”Mutta keskipäivällä, kuudennen tunnin aikaan, tuli pimeys koko maan ylle, ja sitä kesti yhdeksänteen tuntiin saakka. Yhdeksännen tunnin vaiheilla Jeesus huusi kovalla äänellä: ”Eeli, Eeli, lama sabaktani?” Se merkitsee: Jumalani, Jumalani, miksi hylkäsit minut?” (Matt.27:45-46).

Jeesuksen huutamassa kysymyksessä oli piilossa tärkeä pointti. Miksi Jumala hylkäsi hänet, vaikka hän eli synnittömän elämän? Mitä jos tuolla ristillä olisi roikkunut joku toinen, joka olisi huutanut nuo samat sanat. Tuolloin kuka tahansa olisi voinut aiheestakin sanoa, että olihan Jumalalla varmasti montakin syytä hylätä meidät kaikki. Me kaikki kun lopulta olemme syntiä täynnä. Mutta Jeesusta ei hylätty hänen syntiensä vuoksi, vaan meidän syntiemme vuoksi!

Täydellinen uhri

Jeesus tuli Jumalan hylkäämäksi meidän jokaisen syntien tähden. Kuten Vanhan testamentin aikoihin Israelin kansan tuli uhrata alttarilla vain virheettömiä karitsoja, niin myös lopullisen uhrikaritsan tuli olla virheetön (3. Moos.9). Jeesus olikin viimeinen uhrattava karitsa, jonka jälkeen uusia uhreja ei enää tarvittu (Ilm. 5).

Kukaan syntinen ihminen ei olisi pystynyt sovittamaan kuolemallaan kenenkään toisen ihmisen syntejä, mutta Jeesus sovitti synnittömänä koko maailman synnit. Hän jäi Jumalan hylkäämäksi, jotta kenenkään ihmisen ei tarvitsisi kokea samaa kohtaloa. Onkin vaikea kuvitella millaista oli kokea Jumalan hylkääminen. Jumalasta kun on lähtöisin kaikki hyvä!

Me emme jää yksin

Jeesuksen kuolemassa on meille jokaiselle toivon sanoma. Jeesus joutui Jumalan hylkäämäksi meidän pahojen tekojemme vuoksi, jotta me emme joutuisi kokemaan eroa Jumalasta. Jokaisen meidän kohdalle tulee elämässä tilanteita, jolloin jäämme yksin vaikka emme sitä haluaisikaan. Kuitenkaan emme jää silloinkaan lopullisesti yksin. Jeesus on luvannut olla meidän kanssamme kaikki päivät maailman loppuun asti!

 

Tehtäviä:

LUE seuraavat Raamatun luvut ajatuksella ja pohdi niiden osuvuutta Jeesuksen elämään ja viimeisiin päiviin: Psalmi 22 ja Jesaja 53.
POHDI, mitä eroa on ihmisten hylkäämäksi tai Jumalan hylkäämäksi joutumisella?
OLISITKO itse valmis tulemaan vapaaehtoisesti joidenkin ihmisten hylkäämäksi ystäväsi tähden?
MITEN voisit auttaa niitä päivittäin tapaamiasi ihmisiä, jotka näyttävät kärsivän yksinäisyydestä?

Raamatunkohtia:

Ps.23
Ps. 68:6

 

Rukous
Kiitos Jeesus siitä, että kuolit minun syntieni tähden.
Kiitos, että minun ei tarvitse enää koskaan jäädä yksin,
sillä Sinä olet luvannut olla minun kanssani ilossa ja surussa.
Opeta minua jakamaan Sinun rakkauttasi muille ihmisille ja tukemaan
niitä, jotka ovat yksinäisiä.
Aamen.
 

Tämä Raamis on Helmi Nuotta-lehdestä 1/2011. Lue koko lehti täältä!

Teksti: Mauno Lehto
Kuva:
sxc/436ocw