Pelosta vapauteen

Helmi: Pelosta vapauteen

Mitä Raamatussa sanotaan pelosta? Miksi meidän ei kuitenkaan kannata pelätä?

Vapistaanko Uudessa testamentissa?

Kyllä. Pelosta puhutaan Uudessa testamentissa 35 kertaa. Mutta silti Jumala ei ole antanut meille pelkuruuden henkeä, vaan päinvastoin kehottaa meitä elämään rohkeasti Jeesukseen uskoen. Siksi apostoli Paavali kehottaakin nuorta Timppaa kirjeessään: ”Älä siis häpeä todistaa Herrastamme, – – vaan kärsi sinäkin vaivaa evankeliumin vuoksi. Siihen saat voimaa Jumalalta.” (2. Tim. 1:  7–8.)

Ja silti jopa Paavalikin nähtiin välillä hyvin arkana ja pelokkaana (1. Kor. 2:  3), vaikka kaveri kirjoitti joidenkin mielestä aika pelottavia kirjeitä (2.  Kor.   10:  9). Moni sai aivan erityistä rohkeutta nähdessään tuon apostolin aikansa Pako-sarjan kulisseissakin julistavan rohkeasti evankeliumia Jeesuksesta (Fil. 1:  14) ja Jumalan rakkaudesta, joka karkottaa kaiken pelon (1. Joh. 4:  16–18). Silti peläs­tymisestä puhutaan Uudessa testamentissa 13 ker­taa ja pelkäämisestä 86 kertaa, mutta älkää pe­lät­kö, minulla ei ole palstatilaa kaikille 99 kohdalle…

Mikä voi olla pelottavinta uskossaolemisessa?

468x60v3

Kristittyinä meidät on kutsuttu olemaan erilaisia kuin maailma. Apostoli Paavali kirjoittaa Roomalaiskirjeen luvussa 12: ”Älkää mukautuko tämän maailman menoon.” Tällä hän tarkoittaa sitä, että tämä maailma on sulkenut Jumalan ulkopuolelleen. Jae kun voitaisiin kääntää myös: ”Älkää antako ympäröivän maailman puristaa teitä muottiinsa.” Meihin kohdistuu suorastaan pelottava mukautumisen paine, josta seuraavana esimerkkinä kysymys poliisien loppukokeesta:

”Olet partioimassa Lontoon laitamilla, kun läheisellä kadulla räjähtää kaasuputki. Lähtiessäsi tutkimaan tilannetta havaitset, että asfalttiin on tullut suuri kuoppa ja lähellä on kaatunut pakettiauto. Autossa leijuu alkoholin haju. Sisällä on loukkaantuneena mies ja nainen. Tunnistat naisen alueesi esimiehen vaimoksi, ja tiedät esimiehesi olevan ulkomaanmatkalla. Paikalle pysähtyy apua tarjoamaan autoilija, mutta tunnistat hänet aseellisesta ryöstöstä etsintäkuulutetuksi rikolliseksi. Läheisen talon ikkunasta mies huutaa, että hänen vaimonsa on raskaana ja säikähdys on käynnistänyt synnytyksen. Toinen mies huutaa apua kanavasta; räjähdys on paiskannut hänet sinne, eikä hän osaa uida. Ottaen huomioon Mielenterveyslain säädökset, kuvaa toimintaasi muutamalla sanalla.”

Poliisikokelas mietti hetken, otti kynän käteensä ja kirjoitti: ”Riisuisin virkapukuni ja sulautuisin väkijoukkoon.”

Kuinka helppoa kristitynkin olisi monesti vapautua univormustaan ja ”sulautua väkijoukkoon”? Ja silti meidät on nimenomaan nimeltä kutsuttu olemaan erilaisia, säilyttämään kristillinen minuutemme kaikissa olosuhteissa. Pelottoman kristityn kutsumus on olla kotelo, josta kuoriutuu aikanaan perhonen, ei taustansa mukaan väriä vaihteleva kameleontti.

Toisten sei­nien sisäpuolella on ihan kiva olla uskossa, mutta aivan yhtä helppoa on peläs­tyen luopua periaatteistaan heti, kun ympäristö vaihtuu. Niinpä, kun kameleonttia pidettiin skottiruutuisella alustalla, se ei kestänyt jännitystä, vaan räjähti!

Raamattu kertoo, että ”Jeesus teki nuorista ruoskan” ja puhdisti temppelin. Tulevaisuuden kirkossa ovat avainasemassa nimenomaan ne nuoret, jotka eivät jää pelokkaiksi kameleonttikristityiksi tässä ajassa, vaan sanovat rohkeasti: ”Minä uskon Jeesukseen. Haluan elää Jumalan Raamatussa antamien ohjeiden mukaan!”

Mitä on Raamatun lupaama ”täysturva Kristuksessa”?

Monissa ”pelottavista” kirjeistään apostoli Paavali kuvaa sitä turvavarustusta, jonka Jumala omilleen tarjoaa, ja vääntää rautalangasta, että tärkeintä elämässä on ”olla Kristuksessa”. Mutta mitä se merkitsee? Mitä tarkoittaa olla jossakin?

Eikö sitä, että se jokin tai joku ympäröi sinut joka puolelta? Kun sinä olet ”Kristuksessa”, sinut ympäröi se, mitä Jeesus on sinunkin syntiesi sovitukseksi Golgatan keskimmäisellä ristillä tehnyt. Silloinkin siis, kun kohtaat elämässäsi jotain pahaa, pelottavaa tai vastenmielistä, ei mikään tässä maailmassa tai tulevassa voi koskea sinuun muuten kuin Jeesuksen kautta.

Eikä siinä vielä kaikki! Jumala itse sanoo sinulle: ”Älä pelkää. Minä olen lunastanut sinut. Minä olen sinut nimeltä kutsunut, sinä olet minun. Kun kuljet vesien halki, minä olen sinun kanssasi, kun virtojen poikki, ne eivät tempaa sinua mukaansa, kun astut tulen lävitse, sinä et pala, eikä liekki sinua polta – – Älä pelkää, minä olen sinun kanssasi.” (Jes. 43:  1–3) Nämä jakeet ovat tehneet monista suorastaan hullunrohkeita uskovia. Siinä on evankeliumin ydinvoima, sillä voiman ydin on Jeesuksessa.

Mitä siis voit rukoilla, että pelko lähtee?

Pyhä Jumala, rakas taivaallinen Isä, sinä näet minut tässä ja nyt Nuottaa lukemassa. Sinä tunnet minut ja minun ihan kaikki pelkoni. Ole sinä, Jeesus, vierelläni ja anna pelonkin hetkinä tuntea, miten sinä kiedot kätesi minun ympärilleni ja varjelet minua vaaroilta.

Jeesus, pyydän sinua olemaan ylläni siunaamassa askeleitani, takanani suojelemassa minua kaikelta pahalta ja allani ottamassa vastaan, kun lankean. Ole sinä, Jeesus, itse Pyhän Henkesi kaut­ta minussa, lohduttamassa minua, kun kaipaan lohdutusta, ja ympärilläni puolustamassa minua pelkojani vastaan. Anna minulle se rohkeus, jonka vain sinun siunauksesi antaa, kun ­pyydän:

Herra siunaa minua ja varjele minua. Herra valista kasvosi minulle ja ole minulle armollinen. Herra käännä kasvosi minunkin puoleeni ja anna minulle sinun rauhasi. Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Aamen.

Teksti: Petri Harju
Kuva:  Renaeus Herwindo

Tämä artikkeli on Nuotan arkistojen helmi lehdestä 10/2008. Lue koko lehti kätevästi nettiarkistossa!

460x60v1