Ole mitä olet

Helmi: Ole mitä olet

Oonko tosissani? Sopiiko mun aatteet ja vaatteet yhteen? Mitähän muut ajattelee?

Voi sitä painia, jota käydään uskon helluntainpunaisissa ja uskottavuuden kärsimyksensinisissä trikoissa monen pään sisäisellä molskilla koulujen alkaessa ja kuluessa. Katu-uskottavuus on pienestä kiinni ja kasvot voi menettää vain kerran. Eikö niin? Jeesus antoi lähetyskäskyn (Mt 28: 18–20), jonka toteuttaminen kiinnostaisi, mutta joskus jänis vain menee housuun ja luovuus loppuu. Kristittynä eläminen ei ehkä ole kaikkein trendikkäintä, eikä se missään nimessä ole helpointa, mutta se on kaikkein kovin juttu: Jumalalla on annettavaa ja sanottavaa jokaiselle. Ole siis rohkeasti sitä mitä olet – olitpa sitten koulussa tai kirkossa, lähikaupassa tai vaikka lavatansseissa.

Sinut huomataan. Jokainen piirtää puheillaan, käytöksellään ja olemuksellaanoman värisensä viivan kristittyjen kirjavaan kuvaan. Mitä siis teetkin, tee sitä omana itsenäsi, kristittynä nuorena. Tiesivätpä muut maailmankatsomuksestasi tai eivät, on Yksi, joka näkee ja tietää. Se tarkoittaa, että selusta on turvattu ja voit rohkeasti olla oma itsesi. Ei ole kyse uskonkohtien ja riparilla opeteltujen ulkoläksyjen pettämättömästä hallinnasta vaan luottamuksesta, asenteesta ja olemuksesta.

Metsä vastaa niin kuin sinne huudetaan

Välillä on hyvä miettiä ja arvioida omaa suhtautumistaan muihin ihmisiin. Voit kyllä vaeltaa koulun käytävillä kuin pimeässä laaksossa pelkäämättä mitään pahaa, sihistä vastaan tuleville uhkaavasti ja lähettää heidät äänekkäästi alakerran rikinkatkuiseen lämpöön taaksepäin dramaattisesti kavahtaen, mutta näin et ehkä saa aivan jokaista eksynyttä sielua rientämään turvaan Kristuksen rauhoittavaan huomaan. Mikä on sinun tapasi toteuttaa lähetyskäskyä?

”Salli minun ylistää Sinua, niin kuin itse tahdot: säteilemällä Sinua keskellä arkipäivääni.” – Kardinaali John Henry Newman (1801-1890)

Asenteella ja olemuksella on vaikutusta! Vanha fransiskaanien luostarisääntökin määrää, että veljien tulee olla ”hilpeitä ja rakastettavia”. Kristittynä elämisessä ei ole kyse ulkokultaisesta hurskastelusta eikä korkeakirkollisista fraaseista, vaan todellisesta elämästä: rakkaudesta ja lähimmäisen osaan asettumisesta. Evankeliumin todeksi eläminen omalla paikallaan ja omalla tavallaan on aidointa, parhainta ja tehokkainta lähetystyötä! – Ja mikä parasta, sen sinä osaat!

Teksti: Joona Salminen

Kuva: Joakim Buchwald

Tämä artikkeli on Arkistojen Helmi numerosta Nuotta8/2005.