Helmi: Mooseksen mieletön missio


Ennen kuin Mooses nousee julkisuuden valokeilaan, hän keikkailee lammasvahtina. Raamattu kertoo hurjan kertomuksen tämän mr Nobodyn ja elävän Jumalan kohtaamisesta. Herra M näkee rinteessä oudolla tavalla palavan pensaan, iho nousee kananlihalle, ja sitten se on menoa.

Jumalan pyhyyden edessä tuleva mahtimies putoaa polvilleen ja saa mielettömän mission. Jumala on päättänyt siirtyä lupaustensa toteuttamisen seuraavaan vaiheeseen ja Mooses saa käskyn viedä Jumalan kansa pois Egyptin ja faraon maasta omaan maahansa.

Moosesta pelottaa ja verukkeita riittää. ”Tarttis nimikin tietää, eikä tuo puhekaan oikein kulje, kun synnyin peruna suussa.” Silloin Jumala kertoo oman nimensä: ”Minä olen.”

Jumala on nyt, Jumala on aina, ja Jumala on kaiken elävän perusta. Mooses tekee kaikkensa voidakseen väistää Jumalan kutsun ja tehtävän, ja joka kerta Jumala torppaa verukkeet. Mitä vain Mooses keksiikin, Jumala toteaa, että kyllä homma hoituu, kun ”minä olen sinun kanssasi”.

Jumalan pelastussuunnitelma kulkee käsikirjoituksen mukaan. Mooses & co. on useamman kerran jalka oven välissä lähdössä luvattuun kotimaahan, mutta farao panee aina kapulan rattaaseen. Kymmenes kerta toden sanoo: tulee lähtöyö ja Jumalan kansa pelastuu tuhon enkelin käsistä suojaamalla kotinsa pyhällä karitsan verellä. Egypti on kanttuvei ja Israelin ihmiset lähtevät matkaan.

468x60v2

Silloin farao puree vielä kerran hampaansa yhteen ja heittää Jumalan lasten kimppuun divisioonan verran taisteluvaunuja. Punaisella merellä katsotaan, kuka on kuka. Mooseksen johdolla kansa kulkee kuivin töppösin meren yli, ja kun Mooses vilkuttaa uudelleen, Punainen meri ahmaisee pahan vallat.

Israel juhlii siitä asti joka vuosi pääsinpäs-juhlaa: Jumala vei meidät pois Egyptin maasta! Me pääsimme elävinä pois pahuuden vallasta, ja kuoleman kuninkaat upposivat hautaansa!

Timo Nisula

Artikkeli on arkistojen helmi Nuotasta vuodelta 2010.

468x60v2