Miten rakastaa syntistä hyväksymättä syntiä?

Helmi: Miten rakastaa syntistä hyväksymättä syntiä?

Oletko kuullut uudesta kalajalkahoidosta? Voit saada jalkahoidon, jossa noin 500 tohtorikalaa syövät lämpimässä vedessä jaloistasi kuollutta ihosolukkoa. Toimenpide ei satu yhtään, vaan sen on tarkoitus parantaa jalkojesi hyvinvointia ja uudistaa solujasi.

Tämän kummallisen esimerkin on tarkoitus johdattaa pohtimaan yllä olevaa kysymystä. Raamattu puhuu meissä
jokaisessa asuvasta synnistä sanoin: ”sillä kaikki ovat tehneet syntiä ja ovat vailla Jumalan kirkkautta”.(Room.
3:23) Meissä on jokaisessa on ja on ollut syntiä syntymästämme saakka, ja synnin palkka on kuolema.

Rakkauden linssit

Syntiin ja syntiseen täytyy suhtautua täysin eri tavoin. Syntiä tulee vihata ja siitä tulee yrittää päästä eroon niinkuin tehokkaat tohtorikalat kuolleesta ihosta. Syntistä tulee sen sijaan katsella rakkauden silmälaseilla.

Rakkaus ei tarkoita kaikissa tilanteissa hyväksyntää ja rajattomuutta. Raamatun mukaiseen rakkauteen kuuluu oleellisesti sana oikeudenmukaisuus. Aivan kuin rakastava isä kieltää lapseltaan hänelle haitaksi olevia asioita, Jumala puu Raamatussa meille, mitä asioita meidän tulee välttää.

Elma Aaltosen lastenkirjassa Anna kulkee enkelin kanssa, päähenkilö Anna saa enkeliltä rakkauden silmälasit. Ne auttavat näkemään toiset ihmiset ja maailman uusin silmin. Me syntiset tarvitsemme rakkauden silmälaseja Annan tavoin. Emme kykene rakastamaan toisiamme Raamatun mukaisella rakkaudella, ja siksi rukoukset yläkerran puoleen ovat jatkuvasti paikallaan.

Jeesus ei kuitenkaan osoita tuomitsemattomuudellaan hyväksyntää, vaan antaa selkeän ohjeen: ”Mene, äläkä enää tee syntiä.” (Joh. 8:11)

Supermodel

 
Ainoa henkilö, joka on tähän mennessä onnistunut rakastamaan syntisiä hyväksymättä syntiä, on niiden sovittaja Jeesus Kristus. Hänen toimintansa ja opetuksensa ovat meille parhaita ohjeita Jumalan mielen mukaiseen elämään.

Johanneksen evankeliumissa lainopettajat ja fariseukset tulevat kysymään Jeesukselta, miten pitäisi toimia aviorikoksesta tavatun naisen kanssa. Jeesus ei lähde tuomitsemaa naista, ja tuomitsijatkin joutuvat väistymään omantunnon syytöksissä. Jeesus ei kuitenkaan osoita tuomitsemattomuudellaan hyväksyntää, vaan antaa selkeän ohjeen: ”Mene, äläkä enää tee syntiä.” (Joh. 8:11) Jeesuksen toiminta oli kaiken kaikkiaan esimerkillistä.

Vaikka Jeesuksen ympärillä pyöri jatkuvasti paljon ihmisiä, Jeesus ei Raamatun mukaan sivuuttanut yhtäkään. Hän ei ainoastaan satunnaisesti kohdannut ihmisiä, vaan hänen mukanaan kulki samoja ihmisiä kylästä kylään. Hänen luoksensa uskalsivat tulla niin nöyryytetyt kuin ylpeätkin. Hän ei tehnyt eroa ihmisten välillä, vaan pyrki sitä vastoin sovittelemaan erilaisten ihmisryhmien välejä.

Apua, kuinka tästä selviän Jeesus antaa kristityille selkeän, mutta haasteellisen mallin. Kukaan ei pysty elämään yhtä synnittömästi ja johdonmukaisestii kuin Jeesus, mutta siksi Jeesus tähän maailmaan tulikin. Astuessaan taivaaseen hän jätti meille tehtävän julistaa ilosanomaa ylösnousseesta vapahtajasta.

Nykyaikana ei ole välttämättä kovin muodikasta puhua synnistä tai syntisistä ihmisistä, mutta se on ainoa vaihtoehto, jos haluamme saada ihmiset ymmärtämään Jeesuksen sovitustyön. Jeesuksen kuolemaa on mahdotonta ymmärtää, jos emme kerro synnistä. Jeesuksen ei olisi tarvinut kuolla puolestamme, jos emme olisi syntisiä ja kykenemättömiä pääsemään omin voimin taivaaseen.

Jeesuksen kuolemaa on mahdotonta ymmärtää, jos emme kerro synnistä. 

Rakkaudessaan ja armossaan Jeesus ei vaadi meitä jaksamaan ja rakastamaan omin voimin. Jeesus on luvannut olla kanssamme, ja auttaa meitä jokaisissa hetkissä. ”Tulkaa minun luokseni, kaikki työn ja kuormien uuvuttamat. Minä annan teille levon. Ottakaa minun ikeeni harteillenne ja katsokaa minua: minä olen sydämeltäni lempeä ja nöyrä. Näin teidän sielunne löytää levon. Minun ikeei on hyvä kantaa ja minun kuormani on kevyt.” (Matt. 11:28-30)

Kuva: Istockphoto

Julkaistu Nuottassa 09-10/2012