Mitä rakkaus on?

Helmi: Mitä rakkaus on?

Joskus joku viisas sanoi, että silloin kun Suomi taisteli venäläisiä vastaan toisen maailmansodan aikana, suomalaisten sotilaiden mottona oli ”kaveria ei jätetä”.

 

 Tämän päivän Suomessa sanonta on muuttunut sijamuodoltaan ja sisältö on saanut uuden päinvastaisen sisällön: ”kaverille ei jätetä”.

Rakkaus ei ole välttämättä sitä, mitä saat lukea päivittäin iltapäivälehtien kansista. Sanat ovat kyllä kauniita, mutta usein sanojen sisältö kätkee sisäänsä todellisuuden, jossa kaikki pyörii oman navan ympärillä, tai aika usein vielä parikymmentä senttiä alempana.

Enemmän kuin himoa

Rakkaudella saatetaan tarkoittaa ainoastaan sellaista rakkautta, joka on kiinnostunut lähimmäisestä eroottisena olentona, omien himojen ja toiveiden tyydyttäjänä. Suuri rakkaus tuottaa isoja tunteita ja on kuin iso seikkailu, jossa kaikki muu jää arvoasteikossa alemmalle tasolle. Ehkä olet itsekin joutunut tuskailemaan sen valitettavan oikean havainnon kanssa, että oma arvosi ja rakastettavuutesi määräytyy luonteesi ja saavutuksiesi perusteella. Olet hyvä tyyppi, jos olet sosiaalinen, mukava ja aikaansaava. Jumala näkee asian toisin ja niin tulisi meidänkin nähdä.

Jumalan rakkaus on sellaista lajia, että se suuntautuu sellaiseen, joka ei ole maailman silmissä yhtään mitään ja vieläpä tekee tästä kohteesta arvokkaan. Et ole siis rakastettu Jumalan silmissä sen tähden, että olet kavereiden silmissä jotain, vaan siitä huolimatta. Jumala ei rakasta sinua yhtään vähempää sen tähden, että itse et osaa tai jaksa rakastaa itseäsi. Joka hetki Jumalan rakkaus on totta. Se on totta, koska Jumala on olemassa ja koska Jumala on rakkaus.

Anteeksiantava rakkaus

Eräässä hengellisessä laulussa kysellään ”mitä rakkaus on?” Samaisen laulun kristillinen vastaus on: ”vain ristin luota löydät vastauksen”. Jumalan rakkaus ilmestyi kirkkaimmin Jeesuksessa ja Hänen ristintyössään. Monet eivät tätä ymmär täneet Jeesuksen elinaikana, monet eivät ymmärrä sitä tänään. Jeesus koki pilkkaa ja häväistystä, vaikka Hän puhui totta. Jeesuksen päälle syljettiin ja Häntä lyötiin, vaikka Hän ei koskaan rikkonut Jumalan tahtoa vastaan. Ristillä Jeesus kantoi kaikki sinun ja myös pahimman vihamiehesi kivut ja synnit. Hänen tahtonsa on, että sinäkin olisit valmis antamaan anteeksi ja rakastamaan – myös sitä oman luokkasi ikävintä, sairainta ja vihatuinta henkilöä.

Se, olemmeko me osallisia Jumalan rakkaudesta, on elämän ja kuoleman kysymys. Sen tiesi jo eräs kirkon suuri vaikuttaja Augustinus kauan sitten. Hän sanoi: ”jos kadotat rakkauden, se on sinun kuolemasi”. Ilman Jumalan rakkautta ihminen voi elää, vaikka on kuollut. Hän puuhaa yhtä ja toista, samanlaisia asioita kuin sinäkin: herää aamulla, käy koulussa, tapaa ystäviä ja itkee sydänsurujaan. Kuitenkin hän on kuollut, jos ei usko Jeesukseen Vapahtajanaan.

Voisitko sinä mennä ja kertoa tälle lähimmäiselle jotain Jumalan rakkaudesta?

Teksti: MATTI RUSAMA
Kuva: SAIJA TIILIKAINEN

Tämä artikkeli on arkistojen helmi Nuotasta 3/2004.