Mitä Daavid opettaa ylistyksestä?

Helmi: Mitä Daavid opettaa ylistyksestä?

Daavidin psalmit ovat tuoneet lohtua monille raamatunlukijoille. Mutta oletko pannut merkille, kuinka ne ylistävät Jumalaa kaikissa tilanteissa? Perehdy Daavidiin ja hänen psalmeihinsa tästä näkökulmasta Mikko Nikulan opastuksella.

Kuka oli Daavid?

Daavid oli Israelin kuningas. Ehkä kuuluisin ja paras heistä. Järjestyksessään toinen heti Saulin jälkeen. Saul käänsi selkänsä Jumalalle, mutta Daavid mokailuistaan huolimatta turvasi Jumalaan, katui ja uskoi syntinsä anteeksi annetuiksi. Siksi hän kelpaa esikuvaksi meille. Lisäksi hän oli biisinikkari, soitti harppua ja väsäsi psalmeja.

Miksi Daavid ja ylistys usein yhdistetään toisiinsa?

Ehkäpä juuri tämän laulujen tekemisen vuoksi. Hän teki paljon psalmeja, joista useissa hän sanoo ylistävänsä Herraa.

Millä tavoilla Daavid ylistää raamatussa Jumalaa?

Laulaen ja soittaen ainakin. Myös yksinkertaisesti kehuen Herraa. Monessa kohdassa hän mainitsee ylistävänsä ihmisjoukon keskellä tai kansojen keskellä. Saatamme ajatella usein ylistystä lähinnä jonkinlaisena rukouksena Jumalalle, ehkäpä laulettuna sellaisena. Toki se on sitäkin, mitä suurimmassa määrin. Useista kohdista kuitenkin saa sen käsityksen, että Daavid ylistää ihmisjoukkojen keskellä Herraa eli avoimesti kehuu häntä kaikille. Ylistys on siis myös Herran hyvyyden, ylivertaisuuden ja paremmuuden kehumista muille. Jos kerrot esimerkiksi Jeesuksesta muille, niin ylistät häntä, eli vakuutat hänen ylivertaisuuttaan ja ainutlaatuisuuttaan.

Millaisissa tilanteissa hän ylistää?

Rukouksen sisälle mahtuu niin synnintunnustus, kiitos, kunnioittava ihmettelevä palvonta kuin riehakas riemullinen ylistyskin. Tämä kaikki kuvaa paremmin useiden psalmien sisältöä kuin pelkkä ylistys. Psalmeissa näkyy se, että oli tilanne mikä tahansa, Daavid kääntyy Herran puoleen. Hän tuo huolensa, pelkonsa ja tuskansa Jumalalle. Hän elää luottamussuhteessa Jumalaan. Hän riemulla kiittää ja kohottaa ylistyslaulun silloin, kun on ilon aika.

Mistä asioista hän ylistää Jumalaa?

Ainakin psalmeissa näkyvät Jumalan oikeamieliset teot ja hänen hyvä varjeluksensa vaikeissakin tilanteissa. Kiperiä tilanteita riitti Daavidin elämässä vihollisten saartaessa tai vaikkapa silloin, kun hän tapatti alaisensa saadakseen hänen vaimonsa itselleen. Toiset olivat pahoja ja niin osasi Daavidkin olla. Daavid kuitenkin turvasi Herraan ja palasi pahoilta teiltään. Herra siunasi ja auttoi Daavidia. Kaikki tämä Jumalan hyvä huolenpito kirvoitti ylistyslaulut ja sai Daavidin kynän sauhuamaan ja harpun kielet kuumiksi.

Mikä psalmeista, jossa Daavid ylistää Jumalaa, on koskettanut sinua? Miksi?

Paimenpsalmi on minulle erityisen rakas. Se on hyvin kaunis kuvaus Jumalan valtavasta rakkaudesta ja huolenpidosta.

Miten kristittyjen tulisi tänä päivänä ylistää?

Kovin siloiteltuja ovat nykyiset ylistyslaulut Daavidin laulujen rinnalla. Ehkäpä meidän tulisi oppia jotakin Daavidin rehellisyydestä ja siitä, että hän ei missään tilanteessa lähtenyt lopullisesti Jumalan luota. Hänen ylistyslaulunsa taustalla oli ajatus Jumalan vankkumattomasta hyvyydestä ja armosta. Jeesus ja hänen sovitustyönsä tulisi olla meidän ylistyslaulumme keskus, koska siinä on Jumalan rakkaus tullut meille tarjolle ja kumartunut niin alas, että siihen voidaan tarttua. Jeesus on aivan valtavan hyvä ja sellaiset ylistyslaulut ovat parhaita, jossa Jeesuksen ristintyö on keskeisin.

Teksti: Susanna Sarimaa
Kuva: Freeimages.com/dbrucks

Tämä artikkeli on arkistojen helmi nuotasta 4/2012. Lue koko lehti täältä.