Mitä Armo on?

Helmi: Mitä Armo on?

Opastusta armon ja sen merkityksen ymmärtämiseen.

Armon käsite uhkaa hiljalleen hämärtyä. Armolle asetetaan vaatimuksia ja toisaalla sitä taas pidetään liiankin halpana. Toisinaan kuulee jopa sanottavan, etteivät ihmiset mitään armoa tarvitsekaan. Raamatun mukaan on kuitenkin tosiasia, että on olemassa taivas ja helvetti, joista jompaankumpaan olemme itse kukin matkalla. Kumpaan? Se riippuu yksin armosta.

Missä armo on?

Homma oli jo vaikuttanut päivänselvältä. Ihminen oli saanut Jumalalta kaiken mutta silti tahtonut enemmän. Hän lankesi syntiin ja joutui eroon Jumalasta. Ihminen teki jatkuvasti Jumalan tahtoa vastaan. Näytti väistämättömältä, että jokaisen uppiniskaisen ihmislapsen loppusijoituspaikka olisi kadotus.

Jumala, käsittämätöntä mutta totta, ei kuitenkaan hyljännyt meitä. Jo Vanha testamentti enteilee Messiasta, joka tulisi lunastamaan maailman sen synneistä. Kun aika 2000 vuotta sitten koitti, Jumala lähetti ainoan poikansa Jeesuksen maailmaan. Jeesus syntyi ihmiseksi, oli kuin yksi meistä, mutta ilman syntiä. Hänen elämänsä täällä ei loppunut ruusuisesti. Hän kulki tuskaisen tien kantaen meidän kaikkien synnit mukanaan ristinpuulle. Jeesus kärsi meidän rangaistuksemme ja sovitti verellään meidän syntimme. Jumala antoi oman rakkaan Poikansa kärsiä kuoleman meidän puolestamme. Ristillä kärsivissä kasvoissa näkyy Jumalan armo suurimmillaan.

”Jeesus joi viinin ja sanoi: ”Se on täytetty.” Hän kallisti päänsä ja antoi henkensä.
Joh.19:30

Miten armon saa?

Jumala on Kristuksessa tehnyt kaiken, mitä me tarvitsemme päästäksemme taivaaseen. Kuinka me sitten voimme saada tämän armon omalle kohdallemme? Nykymaailmassa ei mikään ole ilmaista. Eikö edes vähän tarvitsisi suorittaa ja sillä tavoin ansaita itselleen taivaspaikka?

Nimenomaan ei. Taivaaseen päästään vain ja ainoastaan Jeesuksen kautta, uskomalla häneen. Tämä usko ei kuitenkaan ole meidän suorittamistamme, vaan Jumalan lahja meille. Meidät on kasteessa puettu Kristukseen, otettu Jumalan lapsiksi ja taivaan perillisiksi. Olemme siis  yksinkertaisesti täysin riippuvaisia Jumalan armosta tässä asiassa – ja se riittää.

”Armosta Jumala on teidät pelastanut antamalla teille uskon. Pelastus ei ole lähtöisin teistä, vaan se on Jumalan lahja. Se ei perustu ihmisen tekoihin, jottei kukaan voisi ylpeillä.”
Ef.2:8–9

Mihin armo velvoittaa?

No, mehän saimme kaiken ristillä anteeksi, eikö totta? Miksi ihmeessä meidän sitten pitäisi edes yrittää totella Raamatun käskyjä? Jos Jumala on maksanut kaikki virheemme, niin eikö silloin myös tulevat virheet? Emmekö me ihan rauhassa saa tehdä syntiä, kunhan vain sitten pyydämme sitä anteeksi?

Vastaus: emme saa. Ajattelepa tilannetta, jolloin olet tehnyt väärin vaikkapa vanhempiasi kohtaan. Olet ollut varma, etteivät he ikinä anna tekoasi anteeksi, mutta kuitenkin he rakkaudessaan antavat. Et kai sen jälkeen heti mene ja toista tekemisiäsi? Varmaankin päinvastoin pyrit tottelemaan heitä entistä paremmin. Kun Jumala on rakastanut meitä, on siitä seurauksena että yritämme myös rakastaa häntä ja pitää hänen käskynsä. Synnittömiä meistä ei tule, mutta voimme taistella syntiä vastaan. Kun uuvumme, meitä kantaa armollinen Jumala. Armo ei ole perustelu pahan tekemiselle, vaan pelastus pahantekijälle.

”Kumoammeko me siis lain vetoamalla uskoon? Emme suinkaan, me päinvastoin vahvistamme sen mitä laki sanoo.”
Room3:31

Minne armo vie?

Joskus, hetkenä jonka tietää yksin Jumala, loppuu meidän aikamme tässä maailmassa. Viimeisellä tuomiolla Jumala ei katso meidän synteihimme vaan niiden sovittajaan. Jeesukseen uskovat pääsevät armon tähden taivaaseen. Se paikka on jotakin käsittämättömän hienoa, mitä me voimme täällä vain aavistella. Eräänä päivänä se on kuitenkin todellisuutta. Rukoillaan, että kerran me ja kaikki rakkaamme saisimme jakaa sen.

”Yötä ei enää ole, eivätkä he tarvitse lamppua tai auringon valoa, sillä Herra Jumala on heidän valonsa. He hallitsevat kuninkaina aina ja ikuisesti.”
Ilm.22:5

TEKSTI: LOTTA RÄMÖ
KUVA: JOHANNA HAKKARI
Tämä on arkistojen helmi Nuotan numerosta 11/2004. Koko lehden voit lukea täältä!