Helmi: Mistä löydän elämän mielekkyyden?

Helmi: Mistä löydän elämän mielekkyyden?

Jos saisit itse päättää mitä hautakiveesi kerran kirjoitetaan, mitä siinä lukisi?

 Kysymys saattaa kuulostaa etäiseltä, jos elämää on todennäköisesti jäljellä vielä vuosikymmeniä. Ainakaan minä en alta kaksikymppisenä kloppina osannut ajatella niin sairaan kauas. Sinusta en tietenkään mene sanomaan. Lienee kuitenkin totta, että nuorena eletään tässä ja nyt. Silloin tulee harvoin pohtineeksi, että tänä päivänä tehdyt elämänvalinnat ovat tulevaisuuden rakennuspalikoita.

Raamattu antaa kuitenkin tukea tämänsuuntaisille ajatuksille. Saarnaajan kirjassa sanotaan: ”Etsi Luojaa nuoruudessasi ennen kuin pahat päivät tulevat (Saar 12:6)” Nuoruus onkin erityistä Jumalan etsimisen aikaa. Joidenkin tutkimusten mukaan uskossa olevista aikuisista jopa 90 prosenttia kertoi armon salaisuuksien avautuneen ennen kuin he täyttivät 18 vuotta. Nuoruuden isot ja pienet ratkaisut vaikuttavat tässäkin suhteessa koko elämänhistoriaamme.

Puhe Jumalan etsimisestä vaikuttaa ensi kuulemalta ihmiskeskeiseltä jutulta. Ihan kuin kaikki riippuisi vain meistä ja omista ratkaisuistamme. Totuus on kuitenkin muuta. Kukaan ei voi etsiä Jumalaa ja Hänen suunnitelmiaan ellei Hän itse tee ensin aloitetta. Jeesus sanoi saman näin: ”Ei kukaan voi tulla minun luokseni, ellei Isä, joka on minut lähettänyt vedä häntä (Joh 6:44).” Kun tunnemme imua taivaallisiin, kyse ei ole pelkästään ”nuoruuden herkistä vuosista” vaan siitä, että Jumalan pyhä Henki toimii erityisellä tavalla. Kuuletko kutsun? Tunnistatko sen?

Hei, missä olet?

Kun ensimmäiset ihmiset lankesivat paratiisissa ensimmäiseen syntiin, he piiloutuivat häpeissään Jumalalta. Jumala ei kuitenkaan jättänyt heitä kuin nallia kalliolle. ”Missä sinä olet?” -huuto kaikui paratiisipuiden keskellä. Toki Jumala tiesi tarkasti, mitä ihminen oli tehnyt ja minne hän yritti kätkeytyä kaikkinäkevän Jumalan röntgenkatseelta. Jumalan esittämä kysymys oli pikemminkin ihmiselle itselleen osoitettu kutsu: ”Tule esiin piilostasi, myönnä syntisi ja kuule mitä Minä sinulle sanon.” Tämä asetelma ei ole muuttunut miksikään sitten ensimmäisten ihmisten päivien. Jumalan isän sydämeltä kantautuu korviimme sama huuto: ”Missä sinä olet?” Mekin olemme rikkoneet Jumalan tahdon ja itse asiassa alitamme riman 24 tuntia vuorokaudessa. Rakkautta on se, että Jumala silti päivittäin kärsivällisesti huutaa nimeämme ja kutsuu tulemaan esiin. Hän tarjoaa mokanneelle uutta starttia -syntien anteeksiantamusta ja kaikkia taivaan aarteita. Sinullekin! Usein merkkinä Jumalan kutsusta on epämiellyttävä kaiverrus omassatunnossa: olen tehnyt väärin! Kutsu tavoittaa meidät varsinkin Jumalan Sanan vaikutuspiirissä. Sanan kautta Jumala herättää omassatunnossamme syyllisyyden ja tarjoaa lääkkeeksi evankeliumia, Jeesuksen meille ansaitsemaa anteeksiantamusta. Elämämme tärkein ja kauaskantoisin asia on suhteemme Jeesukseen. Taivaan ovella ratkaisee vain yksi juttu: Oletko Jeesuksen tuttu? Jumalan kaikkein tärkein kutsu on kutsu uskoa ja omistaa evankeliumi. Kaikki mitä Jeesus teki ristillä kuuluu juuri sinulle! Saat olla Jumalan ystävä (Joh 15:14-15)!

Kutsuttu palvelemaan

Kun kuulemme, että Jumala rakastaa ja arvostaa meitä sellaisina kuin olemme Jeesuksen ristintyön tähden, se antaa valoisan näköalan elämään. Jeesus kuoli meidän ruumiimme, henkemme ja sielumme puolesta. Jumala rakastaa meitä kokonaisina ihmisinä!  Jumala pelastaa ihmisen irrallisuudesta yhteyteen. Viallinen tietokone palautetaan valmistajalle korjattavaksi. Mekin löydämme elämämme syvimmät ulottuvuudet valmistajamme yhteydessä, jumalasuhteen kautta. Saamme Jumalalta lahjaksi uuden elämän. Pakettiin kuuluu myös kutsu elää uutta elämää Jumalan tahdon mukaisesti. Tätä varten Jumala on antanut sinulle omanlaisesi persoonallisuuden, kykyjä ja lahjoja. Jumala kutsuu sinua selvittämään, miten sinä voit ainutlaatuisena ihmisenä ja  ainutlaatuisilla lahjoilla varustettuna elää maksimaalisesti Jumalan kunniaksi. Tutustu Raamattuun. Rukoile Jumalan johdatusta. Kokeile lahjojasi palvelemalla seurakunnassa. Kutsumus on sitä, että ihminen tulee sinuiksi itsensä kanssa ja ymmärtää, miten Jumala tahtoo juuri häntä käyttää evankeliumin levittämiseen ja seurakunnan rakentamiseen. Kutsumuksen selvittäminen auttaa mielekkään elämän ja paikan löytämisessä. Siinäpä purtavaa kesälomalle!

Teksti: JUSSI MIETTINEN

Kuva: SAIJA TIILIKAINEN

Tämä artikkeli on arkistojen helmi Nuotasta 3/2004. Voit lukea koko lehden alta