Endel Nelis haluaisi vain elää tavallista elämää. Tavallinen elämä on kuitenkin utopiaa 1950-luvun alun Neuvosto-Virossa – varsinkin Endelille.
Toisessa maailmansodassa Viro joutui kahden jätin – Neuvostoliiton ja Natsi-Saksan – jalkoihin. Lopulta Viro liitettiin Neuvostoliittoon, ja lukuisat ihmiset joutuivat Siperiaan työleireille.
Vähäpuheinen Endel saapuu pieneen Haapsalun kylään Viron länsirannikolla. Hän saa työn koulun liikunnanopettajana. Jo alussa käy ilmi, että Endel rakastaa miekkailua. Koulun rehtori kertoo heti, ettei miekkailu sovi hänen kouluunsa.
Kun Endel ottaa salaa miekkansa (floretin) esiin nousevat mieleeni vanhan Gospel-laulun sanat “Jos tahdot rakastaa, sen huomaa kohta koko maa…”. Rakkauttaan miekkailuun Endel ei lopulta pysty salaamaan, ja niin on kristitynkin laita: kuinka vaarallista se onkin, on ristin rakkaus jotain liian suurta pysyäkseen peitossa. Jeesus ei sano, ettei lamppua saa laittaa vakan alle, vaan ettei sitä laiteta vakan alle.
Toivo ja uhka
Endel päätyy vetämään lapsille miekkailukerhoa. Hän ja Kadri-niminen opettajatar rakastuvat toisiinsa. Endel oppii myös opettamaan lapsia, ja rakastamaan heitä. Endelin vetämä miekkailukerho tuo lapsille toivoa, ja Endelistä tulee lasten isähahmo.
Koulun rehtori vastustaa miekkailukerhoa ja ryhtyy ottamaan selvää Endelin menneisyydestä. Nekin, jotka vihaavat evankeliumia, voivat etsiä aihetta syytökselle niistä, jotka elävät todeksi omaa kristillistä uskoaan.
Rehtori löytääkin Endelin synkän salaisuuden: sodan aikana Endel on taistellut Saksan joukoissa. Siksi hän joutuu nyt pakoilemaan salaista poliisia. Rehtori tietää Endelin olinpaikan paljastumisen voivan pilata sekä Endelin tulevaisuuden, että oppilaiden unelmat. Hän kuitenkin välittää vain omasta asemastaan.
Petojen luolaan ja takaisin
Lapset innostuvat miekkailuturnauksesta, joka järjestetään Leningradissa: paikassa, josta Endel on kaikkein helpointa lähettää Siperiaan. Endelin edessä on vaikea päätös: lähteäkö päin vaaraa vai särkeäkö lasten sydämet. Endel päättää riskeerata oman elämänsä.
Neuvostoliiton jätin musta varjo lepää Haapsalun yllä koko elokuvan ajan, mutta yhtä asiaa ei pidä unohtaa: jätit kuolevat. Stalinin kuoleman myötä monet Siperiaan viedyt – myös Endel – vapautetaan. Lopulta kaatuu Neuvostoliittokin, mutta Endelin aloittama miekkailukerho jatkuu.
Tarina on fiktiivinen, mutta Endel on yhtä todellinen kuin Neuvostoliitto ja miekkailukerhokin. Neuvostoliiton kaatuminen on yhtä totta, kuin sekin, että Endel Nelisin aloittama miekkailukerho kukoistaa yhä. Suuretkin jätit kaatuvat, mutta kun kaikki maailman jätit on jo kuopattu ja unohdettu, seisoo Jumalan Valtakunta vahvana – yhtä vahvana, kuin aina ennenkin ja näkyvämpänä kuin koskaan.
Alkuperäinen artikkeli Nuotta 4/2015
Teksti Lassi Peltomaa, kuva Miekkailija promo
Paras tapa lukea Nuottaa on tilata se kotiin. Tilaa nyt Nuotta itsellesi tai ystävällesi kätevästi Nuotan tilauspalvelusta!