Helmi: Onko sitoutuminen vanhanaikaista?

Helmi: Onko sitoutuminen vanhanaikaista?

Sana sitoutuminen saa monet takajaloilleen. Vaihtaminen on paljon muodikkaampaa. Vai onko?

Nykyään kavereita tai seurustelukumppania vaihdetaan ja opiskelualan tai koulunkin voi vaihtaa, kun ei enää kiinnosta. Varsinkin parisuhteista puuttuu pysyvyys. Tyytymättömyys ajaa meitä vaihtamisen tielle. Haluamme koko ajan parempaa, hienompaa ja kauniimpaa, ja siksi kuka tahansa ei kelpaa. Aina voi tulla vastaan johnny deppejä tai keira knightleyjä, joten on vaarallista sitoutua kehenkään.

Tahto ja tunteet tappeli – kumpi voitti?

Laulaja Erin kiteyttää osuvasti nykyajattelun: ”Ei mennä naimisiin, ei nyt eikä koskaan, eikö niin, ei tehdä tästä vaikeaa.” Avioliitto on vaikea ajatus, koska siitä ei ole mutkatonta päästä pois, jos ei huvitakaan enää. Ajatellaan, että kun ihastus katoaa ja tunteet loppuvat, on turha jatkaa. Rakkautta pidetään nimenomaan tunteena. Avioliitto taas vaikuttaa tylsältä ja arkiselta. Jännitystä ja seikkailua saa elämään uskottomuudella ja lyhyillä suhteilla, joissa ei tarvitse toista edes pahemmin tuntea.

Mutta eihän se niin mene. Avioliitto on paras tulevaisuus parisuhteelle. On hienoa tietää, että vierellä on joka päivä joku, joka haluaa ottaa suhteesta vastuuta ja rakastaa uskollisesti, vaikka tekisin virheitä ja en jaksaisi aina hymyillä. Avioliiton ei tarvitse myöskään muuttua arkiseksi puuroksi. Seikkailu on pelkästään se, että oppii tuntemaan toisen – todennäköisesti aika loppuu kesken maan päällä.

Sitoutuminen ei ole kiinni tunteista. Tunteet tulevat ja menevät, joten niiden varaan ei kannata perustaa mitään. Sitoutuminen on päätös, että tässä pysyn, tuli mitä tuli.Rakkaudessa kysytään tahtoa. Siksi alttarillakin sanotaan ”tahdon” eikä ”tuntuu siltä, että voisin tuon ottaakin”.

Jos Jeesus ei olisi sitoutunut?

Jumala arvostaa sitoutumista. Hän itse on täydellinen esimerkki siitä. Jumala oli ja on niin sitoutunut rakastamaan ihmisiä, että päätti antaa heille uuden mahdollisuuden – meidän silmissämme järisyttävimmällä tavalla. Jumalan antoi ainoan poikansa Jeesuksen kuolla, jotta me voisimme saada syntimme anteeksi ja yhteys häneen korjautuisi. Kukaan muu ei voinut poistaa syntiä kuin itse Jumala.

Jeesus myös oli täysin sitoutunut tehtäväänsä, jonka hän sai Isältä. Jeesus olisi voinut kääntää selkänsä, kun häntä vastaan käveli laista piittaamattomia, kylmiä ja epäpyhiä ihmisiä. Jeesus olisi voinut jättää tehtävänsä kesken, kun häntä kiusattiin, pilkattiin, ruoskittiin ja nöyryytettiin. Mutta hän oli uskollinen.

Mitä olisi tapahtunut, jos hän ei olisi ollut?

Teksti: Susanna Sarimaa
Kuva: Nithya Ramanujam

Tämä artikkeli on makupala uusimmasta Nuotasta 4/13! Lue lisää ja tilaa lehti omaksesi täältä!