Leffa: Tähtiin kirjoitettu virhe

Helmi: Leffa: Tähtiin kirjoitettu virhe

Tähtiin kirjoitettu virhe on John Greenin samannimisen romaanin pohjalta ohjattu naurattava, itkettävä, koskettava ja mukaansatempaava kahden nuoren ihmisen rakkaustarina. Epätavallisen tästä rakkaustarinasta tekee kummankin osapuolen vakava sairaus, joka varjostaa heidän onneaan koko lyhyen romanssin ajan.

Kuoleman sivuvaikutus

Elokuvan päähenkilön äiti on huolissaan syöpää sairastavan tyttärensä Hazelin henkisestä hyvinvoinnista. Lääkärit ja vanhemmat ovat tehneet diagnoosin masennuksesta, joka onkin syövän yleinen sivuvaikutus.

Hazelin itsensä mielestä asia ei kuitenkaan ole niin; masennus ei ole syövän sivuvaikutus, vaan kuoleman.

Elokuvassa Hazel tapaa syöpäpotilaiden tukiryhmässä Augustus Watersin, sairaudestaan parantuneen nuoren miehen, joka kääntää hänen elämänsä ylösalaisin ja tekee siitä taas elämisen arvoista.

Augustuksen ja Hazelin tarinassa Augustus voi sanoa tietävänsä, miltä Hazelista tuntuu, sillä on itse kärsinyt samankaltaisesta sairaudesta. Yhtälailla Jeesus tietää, miltä meistä tuntuu elämämme vaikeissa tilanteissa, kiusauksissa ja kivuissa, sillä hän itse on ollut meidän tilanteessamme. Hän on ollut samalla lailla ihminen kuin mekin, elänyt samalla maapallolla kuin me elämme ja tuntenut samoja tunteita kuin me tunnemme. Meidän ei siis tarvitse pelätä, etteikö Jeesus ymmärtäisi, miltä meistä tuntuu.

Maailma ei ole toivomusautomaatti

Hazelin saadessa Augustuksen myötä elämänilonsa takaisin, alkaa hetkellisesti parempi kausi hänen elämässään. Nuoret elävät kuin omassa kuplassaan, kuin Hazel ei olisi kuolemansairas eivätkä he olisi tavanneet syöpäpotilaiden vertaistukiryhmässä. Jonkin aikaa kaikki on paremmin kuin hyvin. Yhteisellä Amsterdamin matkalla kuitenkin paljastuu, että Augustus onkin lähempänä kuolemaa sairautensa kanssa, kuin Hazel.

Kerrottuaan Hazelille uusiutuneesta sairaudestaan, Augustus sanoo ääneen karun totuuden siitä, mitä maailma ei ole. Maailma ei ole toivomusautomaatti. Eikä ole Jumalakaan. Elämä voi tuntua epäreilulta, Hazelin ja Augustuksen tarina tuntuu mielettömän epäreilulta, mutta meidän elämissämme kaikelle on tarkoitus. Vaikkeivät asiat menekään aina niin kuin tahtoisimme niiden menevän ja kohtaamme tilanteita, jotka tuntuvat ennenkaikkea epäreiluilta, Jumalan tarkoituksena ei ole kiusata meitä niillä. Vaikka Jumalan vastaus johonkin pyyntömme olisikin kieltävä, hän ei tee sitä ilman syytä.

Kristityillä on toivo Jeesuksessa. Kun hän tulee elämäämme, emme välttämättä parannu kaikista sairauksistamme, tai saa suoria ratkaisuja elämämme ongelmiin. Kuitenkin Jeesuksen saadessa tilaa meissä ja sydämissämme – meidän rakastuttuamme häneen – ehkä kurjastakin elämäntilanteestamme voi tulla edes pikkiriikkisen siedettävämpi. Ei niin, etteikö meillä enää olisi vastoinkäymisiä vaan niin, ettei meidän tarvitse enää kestää niitä yksin. On joku, joka välittää, kuuntelee ja lohduttaa.

Aika usein Jumalalla on enemmän tai vähemmän erilainen suunnitelma elämällemme kuin meillä itsellämme. Voimme suunnitella itse etukäteen, miten tahtoisimme asioiden menevän, tai voimme pelätä sitä, mitä pahaa uskomme tapahtuvan elämässämme, mutta kun Jumala näyttää oman suunnitelmansa, voi tilanne muuttua kokonaan. Asiat saattavat mennä juuri päinvastoin, kuin olisimme tahtoneet. Pitkäaikaisetkin pelot voivat osoittautua turhiksi ja jokin sellainen asia, jota emme ikinä ole edes osanneet pelätä, voi yhtäkkiä tapahtua ja me huomaamme, että aikaisempi pelkomme on ollut jotain todella pientä, tai todella paljon suurempaa verrattuna siihen, mitä sitten oikeasti tapahtuu.

”Veljeni, pitäkää pelkkänä ilona niitä monenlaisia koettelemuksia, joihin joudutte.Tehän tiedätte, että kun uskonne selviytyy koetuksesta, tämä kasvattaa teissä kestävyyttä. Ja kestävyys johtakoon täydelliseen tulokseen, jotta olisitte täydellisiä ja eheitä, ette vajaita miltään kohden.” (Jaak. 1:2-4.)

Metafora kuolemasta

Hazelin ja Augustuksen ensitapaamisella poika kaivaa takintaskustaan tupakan ja laittaa sen suuhunsa. Hazel on järkyttynyt ja alkaa samantien tenttaamaan, miten itse syöpää sairastanut poika voi tukea syöpää tuottavien aineiden tehtailua.

Augustus naurahtaa ja kertoo tupakan olevan metafora. Hän ei näet sytytä sitä lainkaan. Laittaa vain kuolemaa aiheuttavan aineen suuhun, muttei anna sille valtaa.

Kuolemalla ei ole valtaa meihinkään. Jeesus suostui ristinkuolemaan meidän tähtemme, voitti kuoleman vallan ja häneen uskomalla me emme koskaan kuole.

Alkuperäinen artikkeli Nuotta 9-10/2014

Teksti Milka Ikäläinen

Kuva Twentieth Century Fox

Paras tapa lukea Nuottaa on tilata se kotiin. Tilaa nyt Nuotta tilauspalvelustamme!