Helmi: Laitanko Jeesuksen kesälomalle?

Helmi: Laitanko Jeesuksen kesälomalle?

Kesäloma on jo hyvässä vauhdissa. Onko Jeesus pysynyt menossa mukana? Miten kesällä voi hoitaa uskoaan? Miten jaksaa, jos tuntuu, että usko on heikkoa?

Jos kesä tuntuu haastavalta ajalta uskonelämällesi, voin kertoa, että et ole yksin. Seurakunnan toimintaa on vähemmän kesällä, työntekijät ovat lomalla ja uskovat kaveritkin saattavat olla kaukana. Moni muukin nuori miettii, miten pysyä lähellä Jumalaa.

Tunteet ja ajatukset eivät vaikuta siihen, millainen Jumala on. Saatat tuntea epävarmuutta uskostasi. Meillä kaikilla on joskus epäilyksiä. Kristillinen usko on totta. Siksi se kestää epäilyksemme, myös hyvin kriittiset kysymykset. Eikö olekin mahtava asia, että meillä on elävä Jumala, joka on olemassa?

Ihanaa on myös se, että meistä kukaan ei voi tehdä mitään vähentääkseen tai lisätäkseen Jumalan rakkautta meitä kohtaan. Toisin sanoen tekoni eivät vaikuta siihen, miten paljon Jumala minusta välittää. ”Juuri siinä Jumalan rakkaus ilmestyi meidän keskuuteemme, että hän lähetti ainoan Poikansa maailmaan, antamaan meille elämän” (1.Joh. 4:9).

Jumala on jokaista varten

Uskon hoitamisessa Raamattu ja rukous ovat a ja o. ”Usko syntyy kuulemisesta, mutta kuulemisen synnyttää Kristuksen sana” (Room. 10:17). Lukemalla Raamattua ihminen pysyy lähellä Jumalaa. Sen avulla pysyy mielessä kirkkaana, millaista elämää Jumala haluaa meidän elävän. Raamattua on tärkeää lukea säännöllisesti. Voit miettiä, mikä olisi sinulle hyvä aika päivästä lukea Raamattua. Oletko aamuihminen vai lukisitko mieluummin ennen nukkumaanmenoa?

Tärkeää on, että luet Raamattua rukoillen ja pyydät Pyhää Henkeä avaamaan sitä sinulle. Rukoileminen kannattaa myös ottaa päivittäiseksi tavaksi. Jumalalle voit kertoa kaikki asiasi: ilosi, murheesi, unelmasi sekä kaikki mieltäsi askarruttavat asiat. Jumala sanoo Raamatussa: ”Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan tietoon. Silloin Jumalan rauha, joka ylittää kaiken ymmärryksen, varjelee teidän sydämenne ja ajatuksenne, niin että pysytte Kristuksessa Jeesuksessa” (Fil. 4:6-7).

Uskalla iloita!

Raamatun lukeminen on hyvä aloittaa esimerkiksi evankeliumeista. Evankeliumi synnyttää meissä uskoa, joten niitä on tärkeää lukea. Evankeliumit ovat aika helppotajuisiakin, ja ne kertovat Jeesuksen toiminnasta maan päällä. Evankeliumi tarkoittaa ilosanomaa ja se tuo sydämeemme iloa.

Paavali kirjoitti vankilassa hyvin iloisen kirjeen, jossa hän kehotti: ”Iloitkaa aina Herrassa! Sanon vielä kerran: iloitkaa” (Fil. 4:4). Kurjatkaan olosuhteet eivät poistaneet Paavalin iloa siksi, että hän oli saanut Jumalalta syntinsä anteeksi. Anteeksiantamuksen kokeminen tuo sydämeen ilon ja rauhan.

Raamattu on tärkein pelastuksen väline ja kertoo meille sen, millainen Jumala on. Raamattua on kaikkien mahdollista ymmärtää. Älä hermostu tai luovuta, jos lukeminen tuntuu hankalalta. Jumala kyllä avaa sinulle Sanaansa. ”Sen, mitä Jumalasta voidaan tietää, he kyllä voivat nähdä. Onhan Jumala ilmaissut sen heille” (Room. 1:19).

Voin luottaa Jumalaan

Jumala on luonut meidät. Hän on Tekijämme. Siksi hän tuntee jokaisen ihmisen aivan kokonaan. Jumala myös tietää, mitkä asiat ovat meille hyväksi, ja mitkä eivät. Me saamme tarvita Jumalaa avuksi elämäämme. Helpottavaa on, että uskoni vahvuus ei muuta Jumalaa. Oikeastaan Jumala sanoo, että meidän pitäisi uskoa lasten tavoin. ”Jeesus kutsui lapset luokseen ja sanoi: ‘Sallikaa lasten tulla minun luokseni, älkää estäkö heitä. Heidän kaltaistensa on Jumalan valtakunta’” (Luuk. 18:16).

En itse voi edes ymmärtää, miten paljon tarvitsen Jumalaa elämääni, mutta ei minun tarvitsekaan. Jumala haluaa, että turvaamme häneen kokonaan, ja luotamme siihen, että hän pitää meistä kaikista huolen. Jumalaan voi luottaa aivan täysin. Hän ei petä.

Ole rohkea ja uskalla olla oma itsesi. Jumala rakastaa meistä jokaista. ”Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän” (Joh. 3:16).

Jutussa on käytetty lähteenä Vesa Ollilaisen Elämä ja Evankeliumi -kirjaa.

 Alkuperäinen artikkeli on julkaistu Nuotta 7/2015

Teksti:Jenni Savijärvi, kuva: Warren Goldswain/123rf.com

Paras tapa lukea Nuottaa on tilata se suoraan kotiin. Tilaa nyt Nuotta itsellesi tai kaverille kätevästi tilauspalvelusta!