Leikki Ja Kumma – Kaksi näkokulmaa teatteriin osa 1.

Leikki Ja Kumma - Kaksi näkokulmaa teatteriin osa 1.

Suvi Leppänen, 29, on lasten- ja nuortennäytelmiin erikoistuneessa tamperelaisessa Ahaa Teatterissa työskentelevä näyttelijä.

– Olen ollut kiinnostunut näyttelemisestä lapsesta saakka. Teimme Mäntässä ala-asteella kavereiden kanssa näytelmiä, mutta koulussa en halunnut lopulta mennä koulun näytelmiin, sillä ajattelin itsekriittisesti olevani liian huono.

Leppäsen tie teatterimaailmaan sai uutta nostetta lukion ilmaisutaidon kurssilla, jossa opettaja kannusti tyttöä teatterialalle huomattuaan hänen ilmaisulliset lahjansa. Ajatus jäi hautumaan, ja lopullinen päätös tulevasta urasta syntyi yhdessä yössä Kroatiassa lyhytaikaisessa lähetystyössä vietetyn välivuoden jälkeen.

Vaasasta valmistunut ja fyysiseen teatteriin erikoistunut Suvi on ehtinyt kehittää itseään monissa projekteissa. Hän näyttelee tällä hetkellä 40-vuotiaassa Ahaa Teatterissa, mutta on myös esimerkiksi kristillisen Teatteri Kumben listoilla.

Risuja ja ruusuja

Nuorena uskovaisena välivuodelta teatterimaailmaan pölähtänyt Leppänen koki uuden maailman kulttuurishokkina. Kiroilu, päihteiden käyttö ja intiimiasioiden peittelemättömyys hätkähdyttivät, mutta alun sopeutumisen jälkeen hän oppi jättämään ne omaan arvoonsa.

– Teatterimaailma ei ole ennakkoluuloista huolimatta sen kummallisempi, ihmiset ovat täällä samanlaisia kuin kaikki muutkin. Mustavalkoisuudella ja moralisoimisella ei pärjää, sitä vastoin tärkeämpää on pysyä itse selvillä vesillä.

Leppäsen mukaan näyttelemisen parhaita puolia ovat mahdollisuus leikkiä ja käyttää koko arsenaalia heittäytymiseen. Näytteleminen on jatkuvaa tutkimusta minään ja ihmisluontoon ja se nousee usein arjen yläpuolelle.

– Näyttelemisen haastavin puoli on sen pyöriminen oman minän ympärillä. Taistelu egoismin kanssa herättää itsetuntokysymyksiä ja kaikenlaisia kriisejä. Myös kova kilpailu ja itsensä luonteva myyminen työmaailmassa aiheuttaa omat kipuilunsa.

Maailmassa muttei maailmasta

Työyhteisössään kristittynä tunnettu Suvi on kohdannut vakaumuksensa vuoksi joitakin ennakkoluuloja. Nykyinen teatteri joutui hänen hakiessaan harkitsemaan, kestääkö ”kiltti uskovainen” teatterin pyörityksessä. Työkaverit ovat kuitenkin ottaneet hänet hyvin vastaan, ja Leppänen on huomannut, että hänen uskoaan ar- vostetaan.

– Teatterimaailmassa törmää toisinaan myös muihin kristittyihin, ja on ollut hienoa olla mukana projekteissa heidän kanssaan. Olen näytellyt myös muutaman vuoden Teatteri Kumbessa, mikä on ollut innostavaa.

–Antoisinta teatterin tekemisessä maallisella puolella on tehdä töitä maailmassa ihmisten keskellä. Täällä voi olla valona, ja uuden oppiminen ja jatkuva kehittyminen inspiroivat. Unelmani on oppia elämään hetkessä ja luottavaisesti kuin taivaan lintu!

Kuva: Lassi Peltomaa
Teksti: Hilla Ryösö

Tämä artikkeli on arkistojen helmi Nuotan numerosta 6-7/2012. Lue koko lehti täältä!