Jeesus – ainoa laatuaan

Jeesus - ainoa laatuaan

Monissa TV-sarjoissa haetaan uusia tähtiä tai sitten jo alallaan ansioituneet kilpailevat keskinäisestä paremmuudesta. Usein katsojat saavat valita voittajan tai ainakin oman suosikkinsa.

Sama pätee muuallakin elämässä: minä valitsen sen, mistä pidän. Millään muulla ei ole todellista merkitystä. Uskonasiat ja Jeesus painivat tässä samassa sarjassa. Voin kiinnostua hänestä, jos hän on kilpailukykyinen elämysten ja uskomusten markkinoilla.

On kuitenkin syytä kääntää koko ajattelumalli toisinpäin – oikein päin. Minulla ei ole varaa pohtia kiinnostuisinko Jeesuksesta. Vielä vähemmän voin sanoa millainen hänen tulisi olla, että hän kelpaisi minulle. Minun paikkani on arasti kysellä miten kestän Jeesuksen edessä, kun Hän kerran tulee tuomitsemaan kaikki elävät ja kuolleet. Jeesus ei ole minulle sen enempää kuin kenellekään muullekaan vain yksi vaihtoehto. Hän on elinehto.

Jeesusta ei siis voi kaupata ominaisuuksia luettelemalla tai mainoslauseita keksimällä. Silti Raamattu on täynnä Hänen ainutlaatuisuutensa ylistystä sille, joka haluaa sitä avoimesti tutkia.

Luotettava todistaja

Kun ihminen aikanaan pääsi avaruuteen, hän päätteli: Jumalaa ei ole olemassa koska häntä ei näy täällä. Johanneksen evankeliumissa sanotaan: Jumalaa ei kukaan ole koskaan nähnyt. Ainoa Poika, joka itse on Jumala ja joka aina on Isän vierellä, on opettanut meidät tuntemaan hänet. Joh.1:18

Joku voi kertoa sinusta erilaisia juttuja ja ne voivat olla tosia tai valheita. Vain sinä itse lopulta tiedät mikä on totta ja voit kertoa sen. Myös Jumalasta väitetään yhtä ja toista. Ongelmamme on siinä, että emme voi mennä hänen luokseen tarkistamaan miten asiat ovat.

Jeesuksen kohdalla tilanne on toinen. Hän on Jumalan ainoa Poika, ”Jumala Jumalasta” ja ”samaa olemusta kuin Isä”, kuten messussa Nikean uskontunnustuksessa sanomme. Siksi vain ihmiseksi syntynyt Jeesus voi opettaa meidät tuntemaan Jumalan. Jumala opitaan tuntemaan Jeesuksesta Raamatun kautta.

Vain yksi tie

Maailmassa on ollut ja on monia hyviä opettajia. Jotkut ovat jopa itse eläneet opettamallaan tavalla. Jeesuskin rankataan usein esimerkilliseksi opettajaksi erityisesti hänen vuorisaarnansa perusteella (Matt.5-7). Tosin tuntuu, että yleensä näin sanovat eivät ole joko lukeneet tai ainakaan ymmärtäneet mitä Jeesus tuossa puheessaan opettaa. Vai mitä  sanot seuraavasta kohdasta ja sen ”ylevyydestä”: Menkää sisään ahtaasta portista. Monet menevät avarasta portista ja laveaa tietä, mutta se vie kadotukseen. Miten ahdas onkaan se portti ja kapea se tie, joka vie elämään, ja vain harvat löytävät sen! Matt.7:13-14

Jeesus opettaa, että on olemassa vai kaksi porttia ja tietä: toinen, joka vie helvettiin ja toinen joka johtaa taivaaseen. ”High way to hell” on se väylä, jota meistä jokainen kulkee luonnostaan, sillä se on Jumalan edessä ansaitsemamme palkka synneistämme. (Room.6:23)

Onneksi on myös toinen tie. Sen portti on kuitenkin ahdas: siitä ei mahduta pää pystyssä omia ansioita esitellen mutta ei myöskään syntitaakkoja raahaten. Siitä kuljetaan vain sen ansiosta että Jeesus otti meidän rikkomuksemme harteilleen, kantoi ne ristinpuulle ja sovitti ne Isän edessä.

Näin Jumala valmisti syntiselle ihmiskunnalle toisen tien, armon tien. Jeesuksen kuolemassa ja ylösnousemuksessa on jokaiselle avattu vapaa pääsy iankaikkiseen elämään. Pyhässä kasteessa meidätkin on nostettu taivastielle ja Jeesukseen turvautuessamme kuljemme sitä pitkin. Hänet epäuskossa torjuessamme ei kukaan eikä mikään voi pelastaa meitä.

Ainutlaatuista palvelua

Ylösnoussut Vapahtaja hoitaa taivasmatkaajia päivittäin anteeksiantamuksellaan. Hän katselee jatkuvasti tien syrjään nostaakseen uupuneita rakkaudellaan. Jumalan ”tiepalveluautot” päivystävät yötä päivää kadotuksen moottoritiellä etsien siellä elämänsä romuttaneita ja poimien heitä kyytiinsä. Sinuakin kutsutaan aivan tätä lukiessasi, joko ensimmäistä kertaa tai taas uudestaan. Saat uskoa Jeesuksen tähden syntisi anteeksi ja aloittaa alusta! Seurakunta on tarkoitettu meille kaikille yhteiseksi huoltoasemaksi, jossa saamme levätä ja tankata Sanan, ehtoollisen ja rukouksen osallisuudessa ja toisten uskovien yhteydessä.

Näin Jeesus on takuuvarma opettaja Isän tuntemiseen. Samalla Hän on taivaaseen johtava portti ja
tie – ainoa laatuaan!

LASSE RÄTY

Artikkeli ilmestyi Nuotan numerossa 11/2004, s.6