Helmi:Järiseekö maa lopunaikoina?

Helmi:Järiseekö maa lopunaikoina?

Raamatussa puhutaan lopun aikojen yhteydessä paljon luonnonmullistuksista. Haastattelimme seismologian laitoksen seismologi Matti Tarvaista ja kysyimme pari kysymystä maanjäristyksistä ja maailmanlopusta.

Millainen maapallomme on seismologin näkökulmasta?

– Suhteellisen vakaa, siinä on pari miljoonaa maanjäristystä vuodessa.

Miten maanjäristykset ja tsunamit syntyvät?

– Maanjäristys syntyy, kun kallioon varastoitunut energia vapautuu äkillisesti ja  muuttuu liike-energiaksi. Tsunamit puolestaan syntyvät suurten merenalaisten maanjäristysten seurauksena. Järistyksen päällä olevan vesipatjan täytyy olla tarpeeksi suuri, eikä järistyskeskus saa olla liian syvällä.

Viime vuosina on ollut paljon tuhoisia maanjäristyksiä. Ovatko maanjäristykset lisääntyneet viime aikoina?

– En sanoisi, että ne olisivat lisääntyneet. 1800-luvun lopussa kehitettiin mittauslaitteita, joilla pystyttiin mittaamaan maanjäristyksiä, ja siitä lähtien järistysten lukumäärät ovat kyllä kasvaneet, mutta se johtuu pitkälti havainnointiasemien lisääntymisestä ja mittauslaitteiden kehityksestä. Tuhoisia maanjäristyksiä on tosin ollut viime vuosina harvinaisen paljon, kun suuret järistykset ovat sattuneet tiheästi asutuille seuduille. Tuhoisia järistyksiä on tosin sattunut aiemminkin, mutta nykyään uutisointi on hiukan toisenlaista ja jollain tavalla tarkoituksenhakuisempaa kuin ennen. Järistysten suuruudet mitataan nykyään valitettavasti pitkälti länsimaisten uhrien määrässä.

Onko Suomessa ollut koskaan maanjäristyksiä?

– Niitä on noin kymmenkunta vuodessa. Hiljattain sattui Raahen seudulla pari järistystä, joista pienin oli suuruudeltaan 1,4 ja suurin 2,3 Richteriä. Suurin Suomessa mitattu järistys on 4,7 Richteriä Kuusamosta vuodelta 1926.

468x60v2

Raamatussa mainitaan yhtenä lopun ajan merkkinä maanjäristykset. Jos ennustaisitte maailmanlopun pelkkien maanjäristysten perusteella, olisiko loppu lähellä?

– Maailmanloppua on turha lähteä ennustamaan maanjäristysten perusteella. On vaarallista lähteä tekemään johtopäätöksiä viimeaikaisista luonnonmullistuksista, mutta muuten ajan merkit ovat mielestäni huolestuttavat. Rahan himo ja itsekkyys ovat lisääntyneet ja ikään kuin hartaudeksi iltauutiset päättyvät aina päivän Hexindekseihin ja muihin rahamarkkinoiden uutisiin. Maailmanloppua ei auta ennustaa maanjäristyksistä tai muista merkeistä, vaan täytyy olla valmis joka hetki tuli maailmanloppu sitten huomenna tai sadan vuoden kuluttua.

Teksti: Masamitsu Amemori
Tämä arkistojen helmi ilmestyi Nuotan numerossa 11/2005. Lue koko lehti täältä!

468x60v4