Helmi: Israel – valittu vaan ei täydellinen

Helmi: Israel – valittu vaan ei täydellinen

Israel on Jumalan valittu kansa, jonka erityisasemasta puhutaan Raamatussa. Tämä valittu kansa on jatkuvien levottomuuksien keskellä kotimaassaan. Pastori Eero Junkkaala kuitenkin muistuttaa, että vaikka Israel on Jumalan omaisuuskansa, se ei ole poliittisilta toimiltaan arvostelun yläpuolella.

– Israel ei ole mikään supervaltio, jonka teot olisivat automaattisesti hyväksyttäviä.

– Valitun kansan asema pohjautuu Jumalan ilmoitukseen siitä, että Abrahamin jälkeläiset tulevat olemaan siunaukseksi koko maailmalle, kertoo arkeologisia kaivauksia Israelissa johtanut Eero Junkkaala. Pelastussuunnitelman täyttäjä Jeesus syntyi juutalaisten keskuuteen.

– Israelin asema ei siis perustu siihen, että se olisi kansana parempi tai fiksumpi kuin muut kansat, Junkkaala muistuttaa ja vertaa Israelin kansan asemaa kristittyjen asemaan.

– Mekin olemme kristittyinä Jumalan valittuja, eikä siinä ole kyse meidän ansioistamme.

Ääriryhmien liikehdintää

Lähi-idän levottomuuksien taustalla on sekä uskonnollisia että poliittisia syitä.

– Keskiverto juutalainen ja palestiinalainen kadunmies toivoo rauhaa. Alueella toimivat ääriryhmät torpedoivat kuitenkin rauhanyritykset. Nämä ääriryhmät ovat usein uskonnollisesti fanaattisia.

– Esimerkiksi muslimit uskovat pääsevänsätaivaaseen räjäyttämällä itsensä, Junkkaala kertoo viitaten itsemurhaterroristien toimintaan.

– On ymmärrettävää, että monien kristittyjen sympatiat ovat Israelin kansan puolella. Se on kansa, jonka kautta olemme saaneet Raamatun ja jonka keskuuteen Jeesus kerran syntyi, Junkkaala toteaa.

Samalla hän kuitenkin muistuttaa, että tilannetta tulisi tarkastella tasapuolisesti kristillisen rakkauden näkökulmasta.

Uskon sisaruksia molemmilla puolilla

Konfliktien keskellä elää sekä arabialaisten että juutalaisten keskuudessa myös kristittyjä.

– Todellisia veljiä ja sisaria ovat juuri kristityt uskontoverit. Heitä on arabipuolella huomattavasti enemmän, Junkkaala kertoo. Suurin osa Jumalan valitusta kansasta vaeltaa siis vieläkin ilman uskoa Jeesukseen Messiaana.

– Jo Raamatussa Jumala joutuu monta kertaa nuhtelemaan kansaansa siitä, ettei se vaella Jumalan kutsumuksen mukaisesti. Ei vaella vieläkään.

Jumala ei ole kuitenkaan hylännyt omaa kansaansa kaikesta sen niskuroinnista huolimatta. Edes Jeesuksessa kaikkien maailman kansojen kanssa muodostettu uusi liitto ei poista Junkkaalan mukaan Israelin erityisasemaa.

– Me voimme kristittyinä sanoa, että olemme Jumalan valittuja, mutta siitä ei automaattisesti seuraa vanhan liiton valitunkansan hylkäämistä. Israel on vain joutunut oikealta tieltä sivuraiteille, Junkkaala kuvaa.

Puhutaanhan Raamatussakin siitä, kuinka Jeesuksen omaisuuskansa vielä kääntyy takaisin oikealle tielle.

Teksti: Emmi Heimonen
Kuva: Mika Vilkko

Tämä artikkeli on arkistojen helmi Nuotasta 6-7/2005.