Idän Ihmeet ja seitsemän vuotta hiekkalinnoja

Helmi: Idän Ihmeet ja seitsemän vuotta hiekkalinnoja

Idän Ihmeiden historiaan mahtuu Lähes albumiksi nimetty EP, kaksi pitkäsoittoa ja lukematon määrä keikkoja. Edessä siintää tulevan syksyn jälkeen keikkatauko ja määrittelemätön tulevaisuus.

Gospelia huumorilla höystettynä

Kun Atte-Veikko, Janne ja Ville esiintyivät ensimmäistä kertaa yhdessä kesällä 2006, tarkoituksena ei suinkaan ollut perustaa bändiä, vaan soittaa omalaatuisia covereita huumorimielessä. Kokoonpanoa pyydettiin kuitenkin esiintymään uudelleen, jolloin pojat saivat idean tehdä samanhenkistä gospelia. Syntyi Idän Ihmeet, jonka tyylilajeihin lukeutuvat niin folk, pop, rock kuin metallikin. Lyhyempää määritelmää haettaessa bändin jäsenet päätyvät kuvailemaan Idän Ihmeitä akustiseksi rockbändiksi.

Jo vaikeasti määriteltävän tyylilajinsa vuoksi erikoisesta bändistä tekee vielä erityisemmän se tosiasia, että kaikki bändin jäsenet laulavat. Tämä mahdollistaa stemmojen hyödyntämisen niin studiossa kuin keikoilllakin. Musiikkia on lisäksi tehty alusta alkaen pilke silmäkulmassa vaikka bändin tavoitteena onkin tehdä vakavasti otettavaa kristillistä musiikkia ja näin kertoa ilosanomaa Jeesuksesta. Tuloksena on joka tapauksessa ollut erittäin pidetty bändi.

– Kerran keikan jälkeen eräs kuuntelijoista tuli sanomaan, ettei pidä meistä, mutta muuten palaute on ollut yksinomaan positiivista, Atte-Veikko kertoo.

Idän Ihmeiden julkaistua ensimmäisen levynsä, Lähes albumin, vuonna 2010 suosio kasvoi nopeasti. Siitä lähtien keikkoja on ollut 50–80 vuodessa, kun ennen EP:n julkaisua niitä oli yhteensä ainoastaan parikymmentä. Monta vuotta kestäneen tiiviin keikkailun ja kiireen keskellä ystävyyssuhteet ovat syventyneet ja tien päällä on jaettu uskoa sekä elämän iloja ja suruja.

Rikas on se, joka antaa

Yksi Idän Ihmeiden vanhimmista – ja myös tunnetuimmista – kappaleista käsittelee tasausta ja oikeudenmukaisuutta. Lähes albumilla julkaistu Tasantasata syntyi, kun Suomen Lähetysseura tilasi Idän Ihmeiltä laulun Tasaus-kampanjaansa varten. Bändiltä yllättävän helposti syntynyt kappale haastaa jokaista auttamaan heikommassa asemassa olevia. Tämä voi toteutua esimerkiksi epäoikeudenmukaisuuteen puuttumisella tai oikeudenmukaisuutta edistävien järjestöjen tukemisella lahjoituksin.

Atte-Veikon mukaan meidän on mahdollista vaikuttaa toistemme hyvinvointiin niin lähellä kuin kaukanakin, ja vieläpä hyvin pienellä vaivalla.

– Auttaminen on tarpeellista siinäkin mielessä, että Jeesuksen opetus velvoittaa meitä huolehtimaan toisistamme, hän tähdentää.

Sama näky, uudet metodit

Idän Ihmeet esiintyy toistaiseksi viimeistä kertaa Maata Näkyvissä -festareilla 15. marraskuuta. Päätös tauolle jäämisestä ei syntynyt hetken mielijohteesta vaan hengähtäminen on ollut suunnitelmissa jo vuoden ajan. Bändin jäsenet kertovat jäävänsä tauolle hyvillä mielin, sillä toiminta on viimeisen viiden vuoden ajan ollut erittäin tiivistä; vapaat viikonloput ovat olleet harvassa, eikä opiskeluihinkaan keskittyminen ole ollut kovin helppoa.

– Välillä on ihan tervettä hengähtää, Atte-Veikko lisää.

Keikkatauon aikana on levon lisäksi tarkoitus miettiä Idän Ihmeiden tulevaisuutta. Jäsenet eivät osaa sanoa, milloin ja miten paluu tapahtuu, vai palaako bändi ollenkaan. Varmaa on kuitenkin se, ettei heitä nähdä lavalla ennen vuotta 2016. Siksi kannattaakin pitää huoli siitä, ettet jää paitsi Idän Ihmeiden viimeisistä keikoista!

Alkuperäinen artikkeli Nuotta 8/2014

Teksti: Jenny Kumpula, kuva: Idän Ihmeet promo

Paras tapa lukea Nuottaa on tilata se suoraan kotiisi. Tilaa nyt Nuotta näppärästi tilauspalvelustamme!