Helmi: Ex-rikollispomo Lauri Johansson: huumeiden viihdekäyttöä ei ole

Helmi: Ex-rikollispomo Lauri Johansson: huumeiden viihdekäyttöä ei ole

30 vuoden ajan Lauri ”Late” Johanssonin elämässä oli vain huumeita, henkirikoksia ja väkivaltaa. Vankila­ kierteeseen päätynyt ammattirikollinen tuomittiin murhasta vuonna 2002. Useat vankilareissut vuosien varrella puhuivat sen puolesta, että Lauri on ja pysyy vannoutuneena konnana. Vaan miten kävi?

20 vuotta. Se on aika, jonka 45-vuotias Lauri Johansson on istunut vankilassa. Viimeistään vuosituhannen alussa Lauri tuli median tietoisuuteen Natural Born Killers -rikollisjengin pomona. Mediassa näytettiin kuvia miehestä, jolla oli synkkä mitäänsanomaton ilme, heijastavat aurinkolasit ja pistooli ohimolla. Silloin hän oli niin syvällä rikollisuudessa, ettei toivoa paremmasta näyttänyt olevan. Uudestaan Lauri Johansson tuli iltapäivälehtien otsikoihin vuonna 2007, jolloin hän tunnusti kaksi henkirikosta lisää ja kertoi tulleensa uskoon.

Nyt vastassa on aivan toisen näköinen ja oloinen Lauri, kun hänet tapaa vankilassa, jossa hän suorittaa rangaistustaan. Laurin olemus on kuin kenellä tahansa nelikymppisellä suomalaismiehellä, paitsi että hänellä on kaulassa iso risti ja jaloissaan vaaleanpunaiset Crocs-sandaalit. Ne hän on saanut lahjaksi. Lauri kättelee ystävällisesti, mutta jämäkästi ja vaikuttaa rauhalliselta, avoimelta, jopa onnelliselta.

Lauri ei ylpeile menneisyydellään vaan kertoo rehellisesti, millainen hän on ollut ja mitä tehnyt. Menneisyyttä kun ei voi muuttaa, vaikka haluaisi.

–    Sitä vain olisin toivonut, että päässäni olisi ollut sama järki kuin on nyt. Olisi jäänyt nuokin asiat tekemättä, hän toteaa.

Huumeet tappavat

Lauri lopetti viinanjuonnin 18-vuotiaana vain siksi, että siitä tuli laillista. Sen sijaan hän aloitti huumausaineiden kuten amfetamiinin ja kokaiinin käytön, jota kesti pari vuosikymmentä.

– Ja mihin se johti? Henkirikoksiin, joiden motiivina olivat huumevelat. Jos kaveri käyttää huumeita, niihin ei todellakaan pidä mennä mukaan. Huumeet vain kovenevat, eikä niistä seuraa muuta kuin ennenaikainen hauta, Lauri kuvailee kokemuksiaan.

Kotona Laurilla oli eri rooli kuin maailmalla. Hänen entisellä vaimollaan ei ollut mitään käsitystä huumebisnesten laajuudesta. Hän luuli, että hänen miehensä vain käyttää huumeita, eikä tiennyt niiden välityksestä mitään. Valehtelu
ja salailu olikin raskasta, eikä sellaisen taakan kanssa pystynyt elämään onnellisena. Laurin oli kuitenkin vaikea päästä eroon rikollisesta elämäntavasta, koska hän piti omaa käyttäytymistään ja näkemystään oikeana. Lopulta se osoittautui harhaksi.

– Olin mielestäni oikea neropatti, kun raha virtasi. En arvostanut tavallista duunaria pätkääkään. Myöhemmin olen tajunnut, ettei ole olemassa helppoa rahaa.

Late muistuttaa:
1.     Ei ole olemassa huumeiden viihde­käyttöä. Niihin jää aina koukkuun.
2.     Rikos ei kannata, vaikka olisi kuinka hyvältä kuulostava bisnesidea.
3.     Jumalalla on kanava auki 24/7. Hänen puoleensa saa aina kääntyä.


Termin selitystä: Mikä ihmeen viihdekäyttö?

”Huumeiden viihdekäyttö” on suomalaistutkijoiden käännös englanninkielisestä termistä ”recreational drug use”. ”Recreation”-termistä ilmenee, että käyttö rajoittuu vapaa-aikaan ja käyttäjällä siis elämässään työ tai opiskelu ja muita sellaisia elämänalueita ja tavoitteita, joita huumeiden käyttö ei saa haitata. Niinpä viihdekäyttäjä olettaa, että hän voi käyttää huumeita hallitusti ja ainakin riittävän haitattomasti. Hän luottaa siinä tietoon, erilaisiin hallinta- ja rajoitusstrategioihin (kuinka usein, missä tilanteissa jne.) sekä itsetuntemukseensa. On tavallista uskoa, että ongelmat kohtaavat vain niitä, jotka ovat psyykkisesti heikkoja tai jotka eivät tiedä mitä ovat tekemässä. Sana ”viihde” liittyy lisäksi myönteisiin odotuksiin: käytön motiivina on hauskuus, ei pako todellisuudesta tai pakko. Lähde: Stakes

Artikkeli on arkistojen helmi Nuotasta 10/2010.

 

 

Aiheeseen liittyvää: