Evankeliumia elokuvasta Apinoiden planeetan vallankumous

Helmi: Evankeliumia elokuvasta Apinoiden planeetan vallankumous

Jumala luo. Synti hajottaa. Jeesus korjaa. Pelastushistoria ja evankeliumi ovat kaikille tuttu juttu, mutta mitä se käytännössä tarkoittaa? Miltäpä näyttäisi evankeliumi apinoiden silmin? Elokuva, jossa apinat hallitsevat maailmaa, voi auttaa ymmärtämään.

Matt Reevesin ohjaama ja Andy Serkisin tähdittämä elokuva Apinoiden planeetan vallankumous on jatkoa vuoden 2011 elokuvalle Apinoiden planeetan synty. Se sijoittuu maapallolle, jossa ihminen on kuollut lähes sukupuuttoon tappavan taudin takia. Ihmisiä on jäljellä enää kourallinen ja maapallolla apinat ovat ottaneet vallan. Ne ovat äärimmäisen kehittyneitä ja jotkut niistä osaavat puhua. Eivätkä näiden apinoiden ja jäljellä olevien ihmisten välit ole kovin lämpimät.

Idea on sinänsä hauska, mutta ei kovin raamatullinen. Kuitenkin, jos syynäämme juonikulkua tarkemmin, voimme huomata kolme elokuvan kannalta oleellista seikkaa, jotka näyttäisivät olevan kuin suoraan Raamatun lehdiltä.

Älä tapa

Laitetaan asiat perusluterilaiseen muotoon: ensin laki, sitten evankeliumi. Elokuvan apinoilla on yksi sääntö, jota kaikki noudattavat ja jota toistellaan elokuvan aikana useaan otteeseen: Apina ei tapa apinaa. Tämän Jumala kirjoitti muotoon ”Ihminen ei tapa ihmistä”.

Kuten nokkelimmat varmaan huomasivat, tämä kuvaa Kymmentä käskyä. Jumala teki käskyt suojelemaan ihmisiä ja opettamaan, mitä synti on. Niitä noudattamalla maailma olisi paljon parempi paikka elää. Kaikki eläisivät sovussa ja rakastaisivat lähimmäisiään. Toisin kävi.

Hyvä ja huono vallankumous

Jumala teki kaiken hyväksi. Miksei maailma sitten ole edelleen hyvä? Miksei ihminen noudata käskyjä? Elokuvassa on vertauskuvallinen vastaus siihenkin.

Kauan sitten maailmassa tapahtui vallankumous. Paholainen tuli maailmaan ja pilasi kaiken. Ihminen ei enää välittänyt synnistä ja Jumalan tahdosta vaan alkoi toimia oman mielensä mukaan.

Samoin käy elokuvassa apinayhdyskunnalle. Apina nimeltä Koba ottaa paholaisen roolin ja kaappaa vallan. Yhdyskunnasta tulee väkivaltainen ja sotaisa, ennen varsin rauhalliset apinat ottavat Kalashnikovit käteensä ja hyökkäävät ihmisiä vastaan.Samoin kävi meille, kun syrjäytimme Kristuksen pari tuhatta vuotta sitten, hylkäsimme ja ristiinnaulitsimme. Maailma on paha, täynnä kurjuutta ja väkivaltaa.

Kuitenkaan elokuva ei lopu tähän. Apinoiden entinen johtaja Caesar palaa lopulta laittamaan kaiken järjestykseen ja rauha palaa maailmaan. Lienee sanomattakin selvää, että tätä voisi verrata Jeesukseen.

Maailmasta tulee päivä päivältä pahempi paikka, synti tekee koko ajan tuhojaan. Täytyy kuitenkin muistaa, että kaikki valta on Jumalalla. Vielä tulee se päivä, jolloin syrjäyttämämme Jeesus Kristus tulee takaisin ja tekee uuden vallankumouksen. Silloin ei ole enää synnillä mitään valtaa ihmisissä ja maailmasta tulee jälleen sellainen, miksi Jumala sen tarkoitti.

Pelastushistoria tiivistettynä

Lähemmän tarkkailun jälkeen huomaamme, että juoni kulkee täysin Raamatun pelastushistorian mukaan. Luodessaan maailman Jumala tarkoitti ihmiset elämään sovussa keskenään. Kun synti tuli maailmaan, unohdimme Jumalan ja aloimme seurata omia halujamme, erkanimme hänestä ja jouduimme kuoleman omiksi.

Kuitenkin Jumala rakasti maailmaa niin paljon, että antoi ainoan poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän. Tässä lauseessa on tiivistettynä koko Raamatun ydinsanoma. Meidän ei siis tarvitse pelätä vallan kaapannutta paholaista eikä kuolemaa (eikä apinoita tai muutakaan), koska olemme Jumalan omia. Jeesus tuli jo pelastamaan meidät ja tulee vielä uudestaan laittamaan maailmaan järjestyksen ja hakemaan omansa pois. Tähän luottaen voimme elää rauhassa hänen ominaan.

Iloitse, tytär Siion! Riemuitse, tytär Jerusalem! Katso, kuninkaasi tulee!

Alkuperäinen artikkeli Nuotta 8/2014

Teksti: Markus Tienhaara, kuva: Apinoiden planeetan vallankumous promo

Paras tapa lukea Nuottaa on tilata se suoraan kotiisi. Tilaa nyt Nuotta näppärästi tilauspalvelustamme!