Elämä Jumalan kämmenellä

Helmi: Elämä Jumalan kämmenellä

Onko jokainen oman onnensa seppä vai voiko kaiken jättää Herran haltuun? Jumalan huolenpidosta kertomassa Vesa Ollilainen, Ryttylän teologialinjan linjavastaava, pastori, aviomies ja kolmen lapsen isä.

Mitä on Jumalan huolenpito? pitääkö hän huolta ihan maallisistakin asioista?

Jumalan huolenpito on moniulotteinen asia. Huolenpitoa on jokapäiväinen leipä, mikä tarkoittaa ravintoa, terveyttä, ystäviä ja kaikkea muuta ajallista hyvää, jota Jumala meille antaa. Jumala huolehtii koko ihmiskunnasta. Hän ei jättänyt meitä ansaitsemamme tuomion alle, vaan antoi meille pelastuksen. Jumala pitää huolen omistaan antamalla Pyhän Hengen ja ylläpitäen uskoa.

Kenestä Jumala huolehtii, pelkistä kritityistäkö? pitääkö minun esimerkiksi rukoilla ja käydä kirkossa jotta Jumala huolehtisi minusta?

Kyllä meidän tulee ehdottomasti rukoilla ja käydä jumalanpalveluksessa. Mutta on hyvä muistaa, että Jumala huolehtii koko luomakunnastaan, hän ylläpitää sitä eikä mitään tapahdu ilman häntä. Hän antaa sateensa langeta niin hyville kuin pahoille. Eikä Jumalan kanssa voi kukaan käydä kauppaa, riippumatta siitä uskooko kolmiyhteiseen Jumalaan vai joulupukkiin, sillä meillä ei ole mitään tuotavaa Luojallemme.

Menestysteologiaan (=usko näkyy ulkonaisessa menestyksessä) ei siis voi luottaa, miksi?

Kaikki mitä Jumala antaa on lahjaa. Ura, omaisuus tai hieno omakotitalo ovat Jumalan lahjoja, mutta niiden puuttuminen ei tarkoita Jumalan siunauksen puuttumista. Elämä itsessään on jo suuri lahja, mutta suurin kaikista on Kristus, joka loppupeleissä on aivan kaikki.

Jumalan huolenpidon tarkoitus on opettaa meitä tuntemaan hänet, mikä on tärkeintä ja kaikki muu vain sekundaa, joka katoaa viimeistään kuollessa. Kaiken hyvän on tarkoitus herättää meidät näkemään lahjojen ohi lahjojen Antajaan, Jumalaan. Maallinen hyvä ei tule koskaan täysin tyydyttämään meitä. Tarvitsemme lujan pohjan, Jeesuksen, jolle rakennamme elämämme.

Vaikeudetkin voivat olla Jumalan huolenpidon ja johdatuksen keino. Erään kristityn ajattelijan mukaan kärsimys on Jumalan megafoni, jolla hän huutaa meidän puoleemme. Vaikeuksissa käy ilmi, mikä kestää ja mikä ei. Siksi tappio voi olla myös siunaus.

Miten voin tietää, että Jumala pitää huolta minusta? Kuinka voin huomata sen elämässäni?

Sanassaan Jumala lupaa olla omiensa kanssa maailman loppuun asti. En tiedä tiettyjä merkkejä millä huolenpitoa voisi mitata, sillä vain Jumala tietää mikä juuri sinun kohdallasi on parasta huolenpitoa. Sanan lupaus on tärkein. Jumala vastaa rukouksiin, joskus ihmeeen kautta, mikä on hieno asia. Mutta voi olla ettei Jumala vastaakaan niin kuin haluaisimme, vaan hän vetää Kristuksen luo jotakin toista kautta.

Kerro yksi esimerkki siitä, miten Jumalan huolenpito on näkynyt omassa elämässäsi.

Nuorimman lapseni syntyessä ilmeni komplikaatioita, jotka olivat vaaraksi äidille. Silloin Jumala muistutti siitä, miten hän hallitsee ja että hänen hyvään tahtoonsa on tyytyminen. Hän tietää, mikä on parasta perheellemme. Kristuksessa meillä olisi kuitenkin kaikki, kävi miten kävi. Jumala oli lääkärien kanssa ja kaikki meni lopulta hyvin.

Minkä rohkaisevan raamatunkohdan haluaisit jakaa kaikille huolehtijoille?

“Maailmassa te olette ahtaalla, mutta pysykää rohkeina: minä olen voittanut maailman.” (Joh. 16:33.)

Elämä tuo mukanaan ikäviä juttuja kuten kiusauksia, lankeemuksia ja vainoja, mutta Jeesus sanoo voittaneensa maailman. Kaiken kipuilun keskellä hän pitää meistä huolen pitkässä juoksussa, vaikka me emme sitä aina näe. Uskon silmin voimme luottaa, että hän toimii parhaaksemme. Koska hauta on tyhjä, voimme jopa olla varmoja Jumalan huolenpidosta.

Teksti: Anni Lähteenmäki
Kuva: Freeimages.com/ljweb

Tämä artikkeli on arkistojen helmi Nuotan numerosta 9-10/2013. Lue koko lehti Nuotan internetarkistossa.