Ei aikaa Jumalalle

Helmi: Ei aikaa Jumalalle

Elämä on usein taistelua aikaa vastaan. Miljoona ­asiaa haluaisi ehtiä päivän aikana, mutta kello käy ja ­tuhoaa suunnitelmamme ? Tai ainakin olemme myöhässä niistä. Tappiolta on kuitenkin mahdollista säästyä laittamalla asiat tärkeysjärjestykseen. Miten ha­luan käyttää aikani? Kenen kanssa? Meillä uskovilla ­Jumala on tietysti ykkösenä, mutta onko sittenkään?

Mieti tavallista arkipäivääsi. Mitä ­kaikkea se pitää sisällään? Monelle varmasti tulee ensimmäisenä mieleen koulu, joka yleensä vie suuren osan päivästä ja on tietysti pelkkää ajan ­haaskausta.

Tai ehkei ihan kuitenkaan, myönnä pois. Koulun jälkeen on muun muassa harrastuksia, läksyjä, hengailua kavereiden kanssa, tv:n kat- selua ja viimeisenä, mutta ei ikävä kyllä vähäisimpänä, istumista tietokoneen ääressä.

Liimattuna tietokoneeseen

Irc-galleria, Facebook, YouTube, pelit (usein alle täysi-ikäisenä vieläpä K18-pelit), leffat ja pitkä lista muuta, mitä koneella voi tehdä. Tietokone vie tavallisesta päivästämme enemmän aikaa kuin tajuammekaan. Joillekin se on jopa paras kaveri, jolle omistetaan kaikki vapaa-aika.

Asiaa ei paranna se, kuinka paljon sontaa meille syötetään tietokoneen kautta, esimerkkeinä pornosivut ja väkivaltapelit. Totta kai on paljon myös hyvää. Mutta entä jos voisimmekin käyttää aikaa johonkin tärkeämpään, jota laiminlyömme, koska emme saa revittyä itseämme pois koneen läheisyydestä.

Unohdettu Paras kaveri?

Ai niin. Sitten on vielä Jumala. Jääkö hänelle ollenkaan aikaa päivässämme? Tätä kysymystä ei kuuluisi edes kysyä, koska pitäisi jäädä eniten! Jos Jeesus on meille kaikkein tärkein, eikö sen pitäisi näkyä elämässämme tärkeimpänä?

Kavereiden kanssa vietämme aikaa, ja Jeesus on kavereista parhain. Oletko silti unoh- tanut hänet? Ovatko muut ihmiset saaneet enemmän kallista aikaasi?

Joissakin paikoissa on oltava tiettyyn aikaan, vaikka haluaisimme käyttää ajan muulla tavalla. Koulu on esimerkiksi juuri sellainen. Jotkut vetoavat siihen, kun ovat sivuuttaneet Jumalan päivästään. Mutta se on vain tekosyy, koska aina on myös vapaa-aikaa.

Sitä paitsi koulussakin voi muistaa Jumalan: heittää kommenttia yläkertaan välitunnilla ja vaikka mieluummin rukoilla mielessään kuivalla tunnilla kuin piirrellä pulpettiin.

Vapaa-ajallakin Jumalan voi ottaa mukaan, vaikka et selkeästi erottaisikaan hänelle aikaa. Monella on mahtavat sessiot Herran kanssa vaikka tiskatessa tai bussissa.

Jumalan aikataulussa

Kun olemme uskossa, elämämme kuuluu Jumalalle. ’’Enää en elä minä, vaan Kristus elää minussa’’ (Gal. 2: 20). Näin Jumalalle kuuluu myös aikamme. Yksinkertaista!

Jumala voi luoda koko aikataulumme ja ohjata sitä, jos annamme vapaat kädet. Joka päivä voimme kysyä häneltä, mitä hän haluaisi tänään. Mitä tehtäisiin, keitä kohdattaisiin?

Eläminen Jumalan aikataulussa ei kuitenkaan tarkoita, että emme kävisi koulua tai harrastuksissa, tai että meidän pitäisi rukoilla ja paastota yötä päivää. Jumalan aikataulu on elämistä Jumalan suunnitelmissa, valmiina hänen käyttöönsä ja ennen kaikkea kahdenkeskisen suhteen rakentamista − vain sinä, Jumalan lapsi, ja rakastava Isä.

Heti aamusta päivään kannattaa lähteä asenteella. Joillekin aamu-unisille on mahdoton tehtävä lukea Raamattua tai rukoilla ennen sängystä nousemista, mutta päivästä voi tulla aivan erilainen, jos sen aloittaa Jumalan kanssa.

Pysähdy ajoissa

Liian harvoin sanomme ’’stop’’ oravanpyörälle ja pysähdymme elämässä. Jos ei koskaan kunnolla pysähdy, ei hetken päästä tiedä enää, mihin oli menossa.

Jumalan tie on kapea. Jos emme pysähdy ja tarkista suuntaa, olem- me helposti eksyksissä. Jotkut eivät pysähdy koskaan. Kun joiltakin ei-uskovilta kysyy, oletko ikinä miettinyt, onko Jumala olemassa tai mitä tapahtuu kuoleman jälkeen, vastaus kuuluu: ’’En oo tullu aatelleeks.’’ Kyse on usein siitä, että maailma ja sen meno vie niin mukanaan, ettei jää aikaa miettiä syntyjä syviä. Tämä maailma elää hetkessä.

Mutta hetki on lyhyt. Aika, jonka elämme maailmassa, on vain pieni hujaus verrattuna ikuisuuteen. Oli se sitten itkua ja hampaiden kiristelyä tai ikuista iloa Jumalan kanssa, kysymys on joka tapauksessa ikuisuudesta.

Kun meillä on yhteys Jeesukseen, taivaan portit avautuvat eräänä päivänä.

Jos Jumala ei mahdu mukaan elämääsi, olet ison ongelman edessä. Muutosta tarvitaan ja pian, huomenna voi olla jo myöhäistä.

Vinkkejä lomalle

Jos syyslomasi on vielä edessä etkä vielä ole suunnitellut sitä täyteen ohjelmaa, silloin on mahtava mahdollisuus ottaa useammin kuin tavallisesti Raamattu käteen, laittaa kädet ristiin ja vain levätä Jumalan läsnäolossa.

Anna Jumalan näyttää, että hän on aikasi arvoinen, ja näytä sinä Jumalalle, kuinka tärkeä osa hän on elämääsi.

Voit myös aina aloittaa alusta, koska armo on uusi joka päivä. Vaikka maailma olisi pyörittänyt sinut kuinka kauas tahansa Jumalasta, voit milloin vain palata takaisin. Jumala odottaa sinua, hänellä ei ole koskaan kiire pois luotasi.

Teksti: Susanna Sarimaa
Kuva: SXC / Pedro Simao

Tämä on arkistojen helmi Nuotan numerosta 10/2009! Löydät kyseisen lehden täältä.
Muista myös paras tapa lukea nuottaa, eli lehden tilaaminen tilauspalvelusta

Kuva: Stuart Bryce