Mistä on eettiset joululahjat tehty?

Helmi: Mistä on eettiset joululahjat tehty?

Joulu ei ole pelkkää krääsää! Nuotta kokosi ekologiset ja oikeasti tärkeät lahjavinkit yksiin kuoriin.

Joulun tärkein lahja on evankeliumi

Lahjakin voi evankelioida!

Mikä tekee sydämeen oikean joulun? Jeesus, meille lahjaksi syntynyt Vapahtaja! Levitä lahjan välityksellä sitä oikeaa joulun sanomaa.

Nuotta on vahvasti evankeliumin asialla. Oletko ajatellut, että voisit antaa sen lahjaksi ystävällesi, joka ei vielä tunne Jeesusta? Ja nyt sinulla on mahdollisuus tukea myös Viron kristittyjä nuoria Nuotta-kummina. Nuotta tekee yhdessä virolaisten kanssa Pluss-lehteä, ja sen talous on täysin sinun lahjasi varassa!

Tilaa ja lähde kummiksi osoitteessa: nuotta.com

Ekologisia lahjoja

Katseita kerääviä, erilaisia lahjoja ympäristöarvoilla paketoituna?

MUM’s on raikas esimerkki eettisestä designista: uniikkeja aarteita ja kudottuja veistoksia (muun muassa laukkuja, tuoleja, huopia, rintakoruja, hameita ja istuimia) suoraan Etelä-Afrikasta. Tuotteilla on ihmisestä ja ympäristöstä vastuuta kantava tarina, jonka saat tuotteen mukana.

www.kotiprojekti.fi/SHOP

Kirppariaarteita

Toisen vanhaa, meille uutta; etsi tarpeettoman uutta tulevaisuutta.

Kirppari on keidas täynnä hyvää tavaraa, joka on menettänyt merkityksensä yhdessä kodissa. Jospa lähipiiristäsi löytyisi se joulunodottaja, jota nämä kodittomat kaipaavat.

http://vuolanne.net/kirpputorit

Epäitsekkyys

Vaikka roolimme lahjan antajina ei olekaan ojentaa lahjan saajaa tämän itsekkyydestä, voimme suhtautua lahjojen antamiseen mahdollisuutena kääntää katseemme pois itsestämme ja tehdä yhdessä hyvää.

Lahjoita joulukeräyksiin: Sleyn joulukeräyksen tuotto kohdistetaan Juban kirkon jälleenrakentamiseen Sudanissa yli 20 vuotta kestäneen sisällissodan jälkeen. www.sley.fi/joulukerays

Lahjoita Kansanlähetyksen joulukeräykseen, jossa tuetaan seurakuntien kasvua Bulgariassa www.sekl.fi tai Opkon työtä Suomen koululaisten ja opiskelijoiden keskuudessa www.opko.fi.

Kehitysyhteistyölahjoja on monenlaisia. Toisenlaisten lahjojen verkkokaupat tarjoavat valikoiman eettisiä ja ekologisia lahjoja, joilla sinä ja lahjan saaja autatte kehitysmaiden ihmisiä. Netissä lahjoittamallasi summalla voit lahjoittaa ystäväsi puolesta esimerkiksi vuohen, koulupuvun, puuroa tai aapisia kehitysmaihin.

www.toisenlainenlahja.fi
www.lahjaksilehma.fi
www.pelastakaalapset.fi/toivekaup
www.onnenlahjat.fi
www.parempilahja.fi
www.liike.fi/kauppa

Luova lahja

Pistä persoonasi peliin, päästä ideat irti ja taiteile taidoillasi.

Tee itse persoonallinen lahja, joka muistuttaa lahjan saajaa juuri sinusta. Hanki materiaali esimerkiksi kirppareilta, tuunaa vanhaa, luo uniikkia.

Palvelumieli

Tympiikö tavarapaljous? Olisiko lupaus leppoisampi lahja?

Askartele kaverille lupauksien lahjakortti: lupaa tiskata tiskit, antaa hartiahieronta, auttaa siivouksessa, kastella kukat tai tehdä lumityöt esimerkiksi kuukauden ajan.

Joulumieli

Piristä kaverin kännykkää jouluisella soittoäänellä. Tuet muun muassa tyttöjen koulutusmahdollisuuksia Nepalissa:

www.mission.fi/osallistu/musiikki/kauneimmat_joululaulut/kauneimmat_soit…

Tavaralahjan tilalle on mukava vaihtaa lahjakortti, joka täyttää säännöllisesti ilmaantuvan rahareiän. Maksa esimerkiksi kaverin seuraava kampaaja- tai kuntosalikäynti. Jos haluat mieluummin tarjota elämyksen, osta lahjakortti esimerkiksi kylpylään tai konserttiin.

Reilulle kaverille voi toivottaa reilua joulua esimerkiksi Reilun kaupan konvehdeilla, kahvipaketilla tai vaatteilla. Herkkukorin täytteeksi saat esimerkiksi hilloja, suklaita, hedelmiä ja teetä. Näillä valinnoilla tuemme kehittyvien maiden köyhiä maanviljelijöitä ja kunnioitamme ympäristöä. www.reilukauppa.fi

Teksti: Johanna Hartikainen

Kuva SXC, Kuvankäsittely Tea Ikonen

Tämä artikkeli on arkistojen helmi Nuotasta 12/2009. Lue koko lehti netissä!

Muista myös, että paras tapa lukea Nuottaa on tilata lehti tilauspalvelustamme!