Oletko koskaan miettinyt, voiko tietokoneesta tulla ihmistä älykkäämpi? Entä voisiko ihmisen kytkeä tietokoneeseen kiinni ja luoda hänestä virtuaalisen version joka ei koskaan kuole?
Kuka keksi tietoisuuden?
Elokuvassa Transcendence pohditaan tietoisuuden luonnetta ja ainutlaatuisuutta. Elokuvassa teknologia on edennyt pisteeseen, jossa tiedemies Will Caser on onnistunut luomaan supertietokoneen, jonka älykkyys vastaa kaikkea maailman älykkyyttä yhteen laskettuna.
Willin luomalta tekoälyltä puuttuu kuitenkin jotakin: itsetietoisuus ja tieto oikeasta ja väärästä. Ainut keino luoda rajoittamattoman älykkyyden omaava ja itsetietoinen tekoäly on ohjelmoida ihmisaivojen sisältö koneelle ja lisätä sen kapasiteettia supertietokoneen osilla. Caserin tiedemiespariskunta onnistuu luomaan tietoisuuden Jumalan luoman tietoisen mielen pohjalta.
Elokuvan edetessä ei uutta ratkaisua tietoisuuden luomiseksi keksitä, vaan supertietokoneen keinotekoinen itsetietoisuus perustuu ainutkertaiseen luomistyöhön, jonka Jumala on ihmisessä tehnyt. Mutta miten tämä tietoisuus on alunalkujaan saanut syntynsä?
Raamatussa puhutaan ihmisen olemuksesta luomiskertomuksen yhteydessä. ”Ja Herra Jumala muovasi maan tomusta ihmisen ja puhalsi hänen sieraimiinsa elämän henkäyksen. Näin ihmisestä tuli elävä olento.” (1. Moos. 2:7) Tällöin puhutaan ihmisestä elävänä olentona, mutta ei vielä hyvän ja pahan tiedon omaavasta luomuksesta.
Vasta syntiinlankeemuksen yhteydessä puhutaan tietoisuudesta, kun Jumala kieltää ihmistä syömästä hedelmää hyvän ja pahan tiedon puusta. ”Vain siitä puusta, joka antaa tiedon hyvästä ja pahasta, älä syö, sillä sinä päivänä, jona siitä syöt, olet kuoleman oma.” (1. Moos. 2:17.)
Hyvän ja Pahan tiedon puun hedelmä
Syntiinlankeemukseen liittyy siis tietoisuus, syyllisyys ja sitä kautta kuolema. Saatana viettelee ihmisen syömään hedelmää ja näin ihmisen silmät aukenevat ja hänestä tulee tietoinen hyvästä ja pahasta. ”Nainen näki nyt, että puun hedelmät olivat hyviä syödä ja että se oli kaunis katsella ja houkutteleva, koska se antoi ymmärrystä.” (1. Moos. 3:6.) Kun Aatami ja Eeva söivät hedelmää, heidän silmänsä avautuivat ja he huomasivat olevansa alasti, heistä tuli siis moraalisen tietoisuuden omaavia olentoja. Mahdollisesti syntiinlankeemus vaikutti osaltaan myös tietoisuuden aktivoitumiseen tai syntymiseen.
Transcendence on elokuva, jossa tohtori Will Caser koettelee rajojaan. Hän saa käyttöönsä kaiken tiedon maailmassa, keksii keinon, jolla parantaa kaikki sairaudet ja puhdistaa ihmisen saastuttama luonto, ja hän löytää mahdollisuuden elää ikuisesti osana tietokonetta.
Kaikista saavutuksistaan huolimatta hän ei pysty luomaan tyhjästä uutta itsetietoista mieltä. Hän ei myöskään pysty olemaan osaton perisynnistä ja oikeamielisyyden hämärtymisestä, joka on tullut osaksi ihmisyyttä syntiinlankeemuksen myötä. Edes kaiken inhimillisen tiedon ja älykkyyden sisäistävänäkään hän ei osaa tehdä täydellisiä ratkaisuja tai selittää maailmankaikkeutta ja sen syntyä. Hän ei myöskään ymmärrä, miten hänen oma tietoisuutensa toimii. Hän haluaa tehdä tekoja, joihin vain Jumala on kykenevä, mutta kaikesta tiedosta, viisaudesta ja teknologiasta huolimatta hän ei ole yliluonnollinen eikä hän keksi keinoa pelastaa sieluja. Ihmiset kuolevat ja tietokoneetkin lopulta sammuvat, mutta sielut eivät pelastu ilman kaikkivaltiaan Jumalan armoa ja Jeesuksen pelastustyötä.
Ihmisen kipeä erityislaatuisuus
Elokuva opettaa ihmisen vajavaisuudesta ja erehtyväisyydestä. Elokuvassa ihmiset luulevat taistelevansa oikeuden puolesta, mutta ovat valmiita tappamaan. Ihmisten motiivit vaikuttavat puhtailta, mutta niissä onkin itsekkäitä taka-ajatuksia.
Elokuva kertoo ihmisen hämärtyneestä moraalista ja vaaroista, joita liittyy teknologiaan sekä ihmisen liialliseen itsevarmuuteen suhteessa erottaa hyvä ja paha toisistaan. Vahvana teemana läpi elokuvan kulkee myös tietoisuus ja sen ongelmat. Jumala on luonut ihmiselle tietoisuuden, joka erottaa tämän eläimestä ja tekee ihmisestä moraalintajuisen ja itsetietoisen olennon. Elokuva kirkastaa myös Jumalan ihmeellistä luomistyötä, jota edes maailman viisain ihminen tai tehokkain tietokone ei pysty selittämään.
Alkuperäinen artikkeli Nuotta 7/2014
Teksti: Joonas Immonen
Kuva: Transcendence promo
Paras tapa lukea Nuottaa, on tilata se paperilehtenä kotiin! Tilaa Nuotta omaksesi helposti tilauspalvelusta!