Sain Euroopasta sähköpostia, jossa kyseltiin Suomen kuulumisia: mitä seurakunnissa on juuri nyt pinnalla? Jouduin miettimään. Mitä sinä kertoisit?
Erilaisia vastauksia on varmasti yhtä monta kuin vastaajia. Toiset voivottelisivat kirkon hengellistä tilaa ja kertoisivat suuresta luopumuksesta. Raamattu on historiaa, kirkosta erotaan kiihtyvään tahtiin ja sitä repivät erimielisyydet.
Ymmärrän näitä äänenpainoja. On totta, etteivät jumalanpalvelukset vedä, etenkään nuoria. On totta, että Jumalan sana on entistä harvemmille uskon ja elämän ylin ohje. On totta, että kansa voi pahoin. Voivottelemiselle on aidosti aihetta.
Itse en kuitenkaan lähettäisi kuulumisten kysyjälle jobinpostia, koska ilmassa on paljon myös sellaista, mikä rohkaisee. Näin uskallan väittää. Pekka Simojoen uutta levyä lainatakseni kuulen ”sateen kohinaa”. Sitä toivon ja siitä tahtoisin kertoa.
Vuosikymmeniin Suomessa ei ole oltu yhtä innokkaita rukoilemaan kuin nyt. Nuorten vuorokauden ympäri toimivat 24/7-rukoushuoneet leviävät. Jyväskylässä tällainen jo on. Turun rukoushuone avataan lokakuussa. Tampereelle on syntymässä rukoustalo, samoin kenties Helsinkiin. Monissa kouluissa pidetään rukousvälkkäreitä ja seurakunnissa rukouspiirejä. Monet nuorisoporukat ovat innostuneita rukouksesta! Lisäksi Healing Room -rukoustoiminta leviää kaupungista toiseen.
Kymmeniä yhteisöjä, järjestöjä ja seurakuntia on jo nyt sitoutunut ensi vuoden Rakas rukous -teemavuoteen. Turussa seurakunnat valmistelevat ensi syksyksi Kristuspäivä-tapahtumaa, johon odotetaan jopa 10 000 rukoilijaa ympäri Suomen. Joku kertoi unelmastaan perustaa virtuaalinen rukouspaikka. Ilmassa on jotakin uutta…
Kirkkohistoria ei tunne yhtään herätystä, johon ei liittyisi rukousta. Herätysten keulahahmot tunnettiin usein syvällisinä rukouksen ihmisinä. Kesämökkini lähellä on Kemiön kirkko, jossa vaikutti vuosikymmeniä evankelisen liikkeen perustaja Fredrik Gabriel Hedberg. Kirkon vieressä voi käydä katsomassa kukkulaa, jolla Hedberg kävi ahkerasti rukoilemassa, satoi tai paistoi. Tällaisia rukoilijoita on jokaisen herätyksen taustalla. Rukous ja herätys kuuluvat yhteen!
Rukous on vapaan kristityn syntymäoikeus. Meillä on lupa Jumalan lapsina lähestyä Taivaallista Isää luottaen siihen, että taivas kuulee. Rukouksiin vastataan parhaalla tavalla. Emmehän jätä tätä mahdollisuutta käyttämättä. Heittäydytään seikkailuun nimeltä Rukouksen maailma.
Teksti: Jussi Miettinen
Julkaistu Nuotassa 10/2007