Helmi: Ripari Jones ja kadonneen aarteen metsästäjät

Helmi: Ripari Jones ja kadonneen aarteen metsästäjät

 

Valot sammuvat ja seikkailu vie mennessään. Indiana Jones on edellisen sukupolven supertähti, opettaja ja arkeologi, joka muuttuu tarinan saadessa siivet suureksi seikkailijaksi ja supersankariksi. Näinä aikoina Indiana Jones valloittaa valkokankaan melkein 20 vuoden tauon jälkeen. Tuleva kesä tarjoaa seikkailujen maailman, joka on todellinen, mutta joka lyö tarunhohteisuudessaan vanhat legendat 100–0.

Tarinan päähenkilö Ripari Jones saapuu etsimään suomalaiselle riparileirille ihmisen elämän suurinta aarretta. Tarinan alussa Jones elää aina tylsää arkeaan ja opettaa jossain tunkkaisessa murjussa pölyistä arkeologiaa.
Ripari Jones on myös normaali arkeaan elävä tavallinen nuori, joka istuu jossain murjussa ja käy peruskoulun kahdeksatta luokkaa. Koulu on tosin loppumassa, mutta arki jatkuu, edessä on nimittäin kesää isosti pilaava rippikoululeiri. Ripari Jones saapuu leirille synkeissä mietteissä.

Seikkailun alkumetreillä Jones saa aina yllättävän vinkin jostain korvaamattoman arvokkaasta esineestä tai aarteesta. Se on vanha kartta tai esine, joka putkahtaa esiin saaden seikkailijan heräämään. Ripari Jones saa kuulla ensimmäisenä päivänä riparilla tarinoita Raamatusta. Hänelle kerrotaan, että Jumalan lapseksi pääseminen on ihmisen kallein asia. Ripari Jones höristää passiivisia korviaan – tätä pitää kuulla lisää.

Indiana Jonesin alkumetreillä paikalle ilmestyy aina joku konna. Myös Ripari Jones kohtaa puolitutun koulukaverin, joka sattuu samaan kämppään sankarimme kanssa. Hän ehdottaa, että leiri otetaan mahdollisimman löysästi isosia ja vetäjiä pilkaten.
Pari ensimmäistä päivää Ripari Jones kulkeekin hämärän kaverinsa vanavedessä ja sulkee korvansa opetukselta sekä vapaa-ajan kivoilta asioilta.

Tarinan edetessä Indiana Jonesin eteen tupsahtaa jostain hemaiseva seikkailijatar. Aluksi kemiat eivät kohtaa, mutta pakon edessä he löytävät yhteisen sävelen melko nopeasti.
Ripari Jonesin silmät kohtaavat toisen päivän iltaohjelmassa sinisen silmäparin. Tuo sekunnin kymmenys muuttaa kuitenkin Jonesin elämää. Hänen ryhmäänsä kuuluva tyttö on nimeltään Katriina, joka torjuu Jonesin kömpelön lähestymisyrityksen, mutta Jonesillamme on seikkailu vasta aluillaan, ja aikaa on kuusi päivää.
Parin seuraavan päivän aikana Jonesin ja Katriinan tiet kohtaavat jatkuvasti, he huomaavat jakavansa yhteisen salaisuuden: myös Katriina tuntuu hakevan salaperäistä aarretta.

Taistelu on kova ja vihollinen koettaa saada otteen Jonesista. Indiana Jonesin seikkailut ajoittuvat 30-luvun loppupuolelle, ja natsi-Saksa edustaa maailman pahinta pahuutta. Natsit hakevat maailman herruutta etsimällä Liitonarkkia, Graalin maljaa ja milloin mitäkin. Indiana Jones ja tuomion temppeli -elokuvassa Jones hyppää sankarittaren kanssa kumiveneellä putoavasta lentokoneesta. Se onnistuu, koska he lentävät Alppien päällä ja vuorenrinne sojottaa juuri oikeaan suuntaan.
Tavalliselle miehelle hankalaa, mutta Jonesille haaste, josta hän selviää täpärästi. Ripari Jones joutuu myös olemaan taistelussa. Väärään suuntaan kiskova kaveri on mukana salajuonessa, jonka tavoite on se, ettei Ripari Jones löydä uskon aarretta. Kaiken takana on persoonallinen paha, Isä karvakorva sielunvihollinen, jonka tavoite on pitää sankarimme epäuskoisena. Kiusauksia on paljon.

Sankarimme eksyy iltahiljaisuuden jälkeen ihan väärään porukkaan. Tyttöjen siivessä on pippalot, kun isoset ja vetäjät ovat nukkumassa. Katriina on alkanut vähän lämmetä, nyt olisi otollinen aika jutella hieman enemmän ja voisi saada vaikka iltasuukonkin.
Ripari Jones on valmistautumassa yölliseen retkeen tyttöjen soluun, kun sieltä kuuluu kolinaa. Voi harmi ja pettymys! Isosista kaikki eivät todellakaan ole nukkumassa, ja juhlat loppuvat lyhyeen.
Ripari Jones ei onneksi ehtinyt vielä juhliin asti, ja seuraavana aamuna koittaa iloinen yllätys, kun selviää, että myös Katriina oli ollut nukkumassa. Bilettäjiä rangaistaan, mutta Jones sankarittarensa kanssa pelastuu täpärästi.

Seikkailu etenee, kartta toimii ja vihjeet aarteesta seuraavat toisiaan.
Jones ja Katriina ovat siirtyneet istumaan vierekkäin. He tuntevat syvää paloa toisiinsa, mutta myös tuo heidän kadottamansa aarre kiinnostaa. Oppitunneilla on puhuttu jo synnistä ja Jeesuksen sovitustyöstä Golgatalla. Mitä se minulle merkitsee, miettii sankari.

Seikkailu huipentuu tilanteeseen, jossa sankarit saapuvat vihjeiden kanssa perille tavoitteeseensa, mutta myös natsit ehtivät tietysti paikalle. Aluksi Jones on ahtaalla, mutta onnistuu kekseliäisyydellään ja Viimeinen ristiretki -leffassa höynäyttää itse Hitlerinkin.

Riparin loppupuolella on päästy aarrearkun luo. Sielunvihollinen on paikalla ja esittelee maailman ihanuutta näyttäen, kuinka hieno ja mahtava maailma odottaa tämän synkän leirin jälkeen. Ripari Jones väistelee kuitenkin kiusaajaa Katriinansa kädestä kiinni pitäen. He löytävät avoimelle aarrearkulle, jossa heille tarjotaan tätä kaikkea lahjana.
”Ota vastaan ja elä siitä”, sanoo lahjan antaja, Jumalan Poika.
”Tämä aarteen aarre on sinua varten. Löydät taas uskon lahjan, olen sen sinulle jo pienenä kasteessa lahjoittanut. Maailman meno ja melske on saanut sinut sen hukkaamaan, ja nyt saat tulla takaisin. Tule ja seuraa minua”, sanoo Jeesus aarteen äärellä.
”Minä rakastan sinua täydellisellä rakkaudella, olen sinulle pelastuksen valmistanut, saat elää ikuisesti.” Näin sanoo Jeesus! Uskon aarre on suurinta mitä ihmisellä voi olla, Jones ja Katriina uskovat. He ovat tehneet suurimman riparilöydön.

Elokuvan lopussa sankaripari saapuu kotiin ja arkeen, ja elämä jatkuu onnellisena. Tosin tulevaisuudesta ei paljoa kerrota. Ripari Jonesin leiri on lopussa, ja elämä jatkuu arjessa. Tulevaisuus on hämärän peitossa.
Yksi on kuitenkin varmaa: he tietävät nyt, minne heidän tiensä johtaa. He ovat menossa suurimman aarteen kanssa kohti taivasta. Sitä ennen on luvassa nuoren seurakunnan touhut, jatkorippis, isoskoulutus ja tietysti marraskuussa Maata Näkyvissä-festarit.

Juttu on helmi Nuotasta 5/2008
N-tiimi Jenni