Helmi: Onko joulu todella totta?

Helmi: Onko joulu todella totta?

Mitä jouluna oikeasti tapahtui? Nuotan kysymyksiin vastasivat Risto Heikkilä, Eero Junkkaala ja Erkki Koskenniemi.

Betlehemin seimeltä alkanut tapahtumasarja: Jeesus-lapsi, Joosef ja Maria, enkelit, paimenet ja Itämaan tietäjät ovat kovasti mietityttäneet ihmisiä läpi vuosisatojen. Joulunajan tapahtumat ovat historiankirjoitustenkin mukaan totta. Tiedämme jotain, mutta paljon jää myös uskomme varaan. Onneksi meillä on Raamattu josta saamme lukea, uskon kanssa, kaiken oleellisen siitä, mitä Jouluna todella tapahtui.

 

Oliko jouluntähti legendaa?

Betlehemin tähti on salaperäisin jouluun liittyvä legenda. Onko koko tähti satua vai loistiko taivaalla oikea tähti, jota tietäjät kameleineen seurasivat Jeesuksen luo?

– Todellinen tähti johdatti tietäjiä: Raamatun antama kuva tähti-ilmiöstä on tosi, vastaa Risto Heikkilä. Hän on työskennellyt tämän kysymyksen kimpussa liki 30 vuotta.

Risto on ollut kiinnostunut tähdistä ja avaruudesta siitä lähtien, kun äiti näytti ikkunan läpi loistavaa iltatähteä, ja nykyään häntä pidetään yhtenä maamme parhaista syvän taivaan tuntijoista.

Risto on kirjoittanut kirjan Joulun tähti, jossa hän pohdiskelee Betlehemin tähden arvoitusta Jeesuksen ajan tähtitaivaan ilmiöiden valossa. Se herätti suurta mielenkiintoa maamme tiedotusvälineissä ilmestyessään jouluna 2000.

Mikä tuo tähti sitten oli? Oliko se vain kerran näkynyt ihmetähti vai fysikaalinen, todellinen ilmiö?

– Jos me jotain tähti-ilmiötä etsimme, niin hakematta silloin tulee ehdottomasti esille se, mitä tapahtui kiertotähti Jupiterille vuonna 3 ja 2 eKr. kymmenen kuukauden aikana.

– Sinä aikana taivaalla tapahtui kummia. Kiertotähti Jupiter alkoi kulkea kohti länttä tähtien joukossa. Jupiter kohtasi kymmenen kuukauden aikana kahdesti Venuksen ja ohitti kolme kertaa Reguluksen. Se kulki taivaalla kohti länttä ja näytti suuntaa tietäjille.

– Tähti siis kulki tietäjien edellä heidän matkatessaan todennäköisesti Sipparista, sen ajan kuuluisimmasta tähtitornista Eufrat-virran varrella.

– Jerusalemissa tietäjät kohtasivat kuitenkin ihmettelevän ja tietämättömän Herodeksen. Hän otti ylipapeilta selvää, mitä kirjoitukset sanovat Messiaan syntymästä. He osasivat kertoa Betlehemistä, jonne tietäjät nyt suuntasivat. Jupiter oli taivaalla suoraan heidän edessään. Jupiterin liike taivaalla pysähtyi muihin tähtiin nähden, ja se pysyi miltei paikallaan kuuden päivän ajan.

 

Tähtisumua

Miten tähti voi liikkua taivaalla, niin että sitä voi seurata?

– Tähti, joka voi liikkua ja pysähtyä on kirjaimellisesti totta. Kiertotähdet liikkuvat nimensä mukaisesti taustataivaan tähtiin nähden. Tänä päivänä yleisesti tähtitaivasta tunnetaan niin huonosti, ettei tuollaista liikettä tajuta, Risto selittää.

Joulun tähti on siis se, mitä tapahtui Jupiterille 10 kuukauden aikana vuonna 3-2 eKr. Vielä tänäkin jouluna voi tummalla taivaalla nähdä saman tähden, joka loisti tallin yllä.

Risto tutkailee avaruutta Turussa tähtitornistaan, joka on jo kolmas laatuaan. Hänellä on oma palsta Tähdet ja avaruus -lehdessä, ja havainnoistaan hän tiedottaa ympäri maailman. Kirjoja avaruuteen liittyen on tullut kirjoitettua yhteensä jo neljä. Tähtitaivas kuitenkin mykistää yhä.

– Se on puhetta, jota ei voi korvin kuulla, mutta joka kuuluu maan ääriin.

Teksti: Virpi Rannila

Kuva: Risto Heikkilä

 

Löytyykö Betlehemistä seimeä?

Eero Junkkaala on Israel-asiantuntija ja raamattuopettaja, joka on myös perehtynyt Vanhan testamentin ajan arkeologiseen tutkimukseen.

Minkälainen paikka Betlehem oli Jeesuksen syntymän aikoihin?

– Kovin paljon siitä ei tiedetä. Kuten nykyäänkin, Betlehem sijaitsi kymmenen kilometriä Jerusalemin eteläpuolella. Se oli pienehkö kaupunki, joka tunnettiin Daavidin kaupunkina kuningas Daavidin asuinpaikan mukaan. Nykyisin Betlehem on hyvin tiheästi rakennettu. Siksi maaperän kaivauksia ei ole päästy tekemään ja arkeologista tietoa kaupungista ei ole paljon. Jeesuksen tarkka syntymäpaikka tiedetään kuitenkin suurella todennäköisyydellä, ja sen paikalla sijaitsee tällä hetkellä vanhin käytössä oleva kristillinen kirkko, Syntymäkirkko.

Onko Jeesuksesta tai hänen maanpäällisestä elämästään jäänyt jotain arkeologisia todisteita?

– Jeesuksen elämästä ei ole jäänyt meille arkeologisia todisteita. Sen sijaan on löydetty ylipappi Kaifaan ruumisarkku ja Pontius Pilatuksen kivi, jossa näkyy, että hän oli Juudean maaherrana. Jeesuksen ristiinnaulitsemispaikan Golgatan sijaintikin tiedetään. Se on Jerusalemin vanhan kaupungin sisällä ja sen paikalla on nykyisin Pyhän haudan kirkko. 

Jeesus oli puuseppä. Mitä tiedät puusepän ammatista tuolloin?

– Itse asiassa Jeesus ei ollut puuseppä, koska puusepän ammattia ei varsinaisesti ollut olemassa tuolloin. Taloja ei tuohon aikaan tehty puusta vaan kivestä ja savitiilestä. Jeesus olikin todennäköisesti rakennusmies, rakentaja.

– Jeesuksen aikaan Nasaretissa ei juurikaan ollut rakennushommia. Kuuden kilometrin päässä rakennettiin kuitenkin Seforiksen suurkaupunkia. Sen torille Jeesuskin todennäköisesti meni Joosefin kanssa odottamaan, että joku palkkaisi heidät päiväksi töihin, kuten tapana oli.

Mitä sinulle merkitsee se, että Jeesus oli ja on historiallinen henkilö?

– Se merkitsee paljon, koska jos näin ei ollut, niin kristinusko voidaan lakkauttaa. Kristinusko eroaa muista uskonnoista myös ja nimenomaan siinä, että se perustuu historiallisiin tapahtumiin. Paavali

kirjoittaa (1.Kor:15:17), että jos Kristusta ei ole herätetty, uskomme on pohjaa vailla. Emme usko kristittyinä joihinkin tarinoihin tai hienosti sepitettyihin kertomuksiin, vaan Raamatun asiat ovat todella tapahtuneita ja niillä on todella merkitystä. Jeesuksen ristinkuolemalla on se merkitys, että sillä sovitettiin meidän syntimme.

– Jeesuksen historiallisuutta ei kukaan varteenotettava tutkija voi epäillä. Läheskään kaikkia Raamatun juttuja ei voida kuitenkaan arkeologisesti todistaa. Usko ei riipukaan siitä, kuinka hyvin voin sen todistaa tai perustella jonkun tieteenalan avulla. Se perustuu Raamattuun, joka on tosi ilman perustelujammekin.

Antti Mustakallio

 

Mitä!?! Oliko Maria neitsyt?

Haastattelussa Raamattuasiantuntija, teologian tohtori Erkki Koskenniemi.

Mitä Vanhassa testamentissa puhutaan neitseestäsyntymisestä?

– Jes. 7:14 sanoo näin: ”Sen tähden Herra antaa itse teille merkin: neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan ja antaa hänelle nimen Immanuel”. Jesajan ennustus liittyy erittäin vaikeaan tilanteeseen, jossa Daavidin suvun kuningas oli myymässä kaiken pyhän selvitäkseen hengissä. Ennustus oli siinä tilanteessa tosi raju. 

Mitä ”väliä” tai merkitystä meille on sillä, että Jeesus syntyi neitseestä?

– Se on Jumalan antama merkki, jonka Jesaja ennustaa. Lisäksi meidän ei ole vaikeaa ymmärtää, että herra Virtasesta ja rouva Virtasesta syntyy pikkuinen Virtanen, mutta Jumalan poika syntyy maailmaan toisin. 

Miten neitseestäsyntyminen on mahdollista?

– Neitseestäsyntyminen ei ole mahdollinen mitenkään. Kuten monet muutkin asiat se on Jumalan ihme, jota me voimme vain kumartaa.

Oliko Maria jotenkin erilainen kuin muut ihmiset, kun hän sai olla Jumalan äiti?

– Hän on ainoa maailmassa, josta voidaan käyttää nimitystä ”jumalansynnyttäjä”, niin tavallinen syntinen ihminen kuin hän olikin. Hänen kuuliaisuutensa on meille tärkeä asia. Osaisimmepa mekin sanoa hänen tapaansa: ”Minä olen Herran palvelijatar/ palvelija, tapahtukoon minulle sanasi mukaan.”

Mitä se, että Jeesus syntyi ihmiseksi neitsyt Mariasta, sinulle merkitsee?

– Neitseestäsyntyminen on osa sitä uskoa, joka on ”kerta kaikkiaan pyhille annettu”. Sitä ei voi pilkkoa, eikä sitä tarvitse uudistaa. Riittää kun sitä seuraa.

Antti Mustakallio

 

Tämä artikkeli on arkistojen helmi Nuotasta 12/2003. Lue koko lehti netissä!

Muista myös, että paras tapa lukea Nuottaa on tilata lehti tilauspalvelustamme!