Miksaaja Antti Aaltonen

Helmi: miksaaja Antti Aaltonen

Antti Aaltonen on 33-vuotias miksaaja, joka asuu Kangasalla perheensä kanssa. Antti kiinnostui miksaamisesta jo lapsena, kun kotiin hankittiin pienet äänentoistolaitteet. Täysin itseoppinut Antti kertoo imeneensä tietoa äänentoistotekniikasta kuin pesusieni.

– Ensimmäisen kerran olin miksaamassa bändikeikkaa 13-vuotiaana, hän kertoo. Miksaaja tarvitsee ymmärrystä sekä tekniikasta että musiikista. Mikrofonien äänet yritetään saattaa miksauspöytää käyttäen tasapainoiseksi kokonaisuudeksi kaiuttimien kautta yleisön kuultavaksi. Välillä salissa on huono akustiikka tai bändi soittaa liian lujaa.

– Miksaaminen onkin usein vähiten huonoimman vaihtoehdon etsimistä, Antti sanoo. Miksaajan työ on monesti näkymätöntä: yleisön näkökulmasta kaikki vain toimii.

Pakataan, ajetaan, kootaan ja puretaan

Yleisö näkee vain lyhyen konsertin, mutta miksaajan työhön kuuluu muutakin. Ennen keikkaa on suunniteltu, pakattu, ajettu, pystytetty ja viritetty laitteet ja pidetty sound-check. Keikan jälkeen taas puretaan, pakataan ja ajetaan seuraavalle paikkakunnalle tai kotiin.

– Miksaajan työ on yhteistyötä alusta loppuun. Jatkuvasti kelataan esiintyjän kanssa asioita, joita voitaisiin tehdä seuraavalla kerralla paremmin, Antti kertoo. On tärkeää, ettei miksaaja yritä laittaa kaikkia bändejä kuulostamaan samalta vaan on uskollinen sille tyylilajille, jota esiintyjä edustaa, hän painottaa. Tällä hetkellä Antti kiertää mm. The Roadin, Sarasteen ja Park 7-yhtyeiden mukana.

– Kiertue-elämä on mahtavaa. Siinä hitsautuu sen porukan kanssa yhteen, hän kertoo.

Jumalan hommissa

Nuorempana Antti harrasti musiikkia, mutta kertoo tajunneensa pian vahvuuksiensa olevan teknisellä puolella. Koulutukseltaan Antti on tuotantotalousinsinööri ja on päivätöissä muualla.

– Valitettavasti olosuhteet eivät mahdollista täysipäiväisiä miksaushommia minulle, toivottavasti joskus vielä, hän harmittelee ja kertoo tekevänsä keikkaa aina kun on mahdollista.

– Koen, että tää on mulle annettu lahja ja tarkoitettu käytettäväksi Jumalan valtakunnan hyväksi, Antti kertoo.

– Mulle on annettu mahdollisuus työskennellä kristillisten artistien kanssa. Se on mun lähetyskenttä, hän jatkaa. Antti kokee olevansa ennen kaikkea Jumalan hommissa ja haluaa tehdä tälle työnantajalleen työnsä niin hyvin kuin mahdollista. Nuotan lukijoita Antti rohkaisee käyttämään taitojaan ja tuomaan ne Herralle kuin pienen pojan viisi leipää ja kaksi kalaa.

– Meidän tehtävä on laittaa kaikki peliin, siitä eteenpäin on Jeesuksen kädessä, mitä hän niillä tekee, Antti sanoo.

– Hän voi tehdä suuria.

Alkuperäinen artikkeli Nuotta 4/2015

Teksti Jenni Rantanen, kuva Antti Aaltosen albumi

Paras tapa lukea Nuottaa on tilata se kotiin. Tilaa nyt Nuotta itsellesi tai ystävällesi kätevästi Nuotan tilauspalvelusta!

Nuotta 4/2015: 2 x gospel: Valo- ja äänimies Juho Isokangas